Předporodní kurz zaměřený na kojení

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25622 14.2.2011 19:50

Ahoj holky, zajímalo by mě, co všechno by vás zajímalo, kdybyste měli možnost takový kurz absolvovat.Právě pracuju na prezentaci, která mi bude osnovou pro vyprávění budoucím maminám.. a tak přemýšlím, co všechno tam mám dát, aby to bylo aktuální podle toho, co ženský nejvíc zajímá.
Samozřejmě základ- jako je anatomie a fyziologie kojení, technika, polohy.. kojení v prvních dnech, výjimečné situace-císařský řez, předčasný porod, ukončení kojení.. tam mám..

POkud někoho něco napadne budu ráda za tipy..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mě se to zdá jako dobrý nápad, samozřejmě, že se na rodičku valí spousta inforamcí ze všech stran a už je na každé z nás, jak moc se o to budeme zajímat a jak se s tím poperem. Takže souhlasím, že není třeba se zde bavit, zda je kurz vhodný či ne, myslím, že určitě je. Já rodila v Podolí a s kojením jsem sama měla velký problém a sestry byly úžasné a moc mi pomohly, věřím, že kdyby se tam na mě vyprdly, jak je to možné jinde, neporadila bych si tam. KONEČNĚ K OTÁZCE :-) Takže co pomohlo mě: nezahlcovala bych rodičkám pamět, něčím, co může nastat až třeba za 14 dní, co budou doma, to mají vyhledat lakt.poradkyni, ale zaměřila bych se na problémy, které mohou nastat přímo po porodu. Což máš určitě v plánu :-), takže důležitost přiložení hned po porodu, nenechat se odradit prvním neuspechem, ale zkoušet to chvilku (sestry někdy bývají příliš aktivní a narvou dítě k prsu, ale myslím, že důležité je i na každé matce, ta zná přece svá prsa nejlépe a jen ji podpořit, aby si věřila, že to zvládne sama)- zde podle mě bývá největší problém bud v technice nebo v bradavkách - což můžeš právě podchytit, dále pomůcky - kloboučky - pro mě ze začátku zásadní, ale také poukázat, že pokud se dítě špatně přisává, může to být i miminkem - třeba krátká uzdička pod jazykem (náš případ a doktor v nemocnici si toho nevšiml, až náš pediatr) co s nalývání prsou, může přijít až doma, co dělat s horkostí, co se zatvrdlinami, odsávačky, jaké jsou vhodné a kdy,- odstříkání rukou - za celé kojení jsem se to nenaučila :-), třeba ale i něco pro druhorodičky, které si myslí, že je nic nezaskočí - silný spouštěcí reflex a tady mám dál otazník, mám jen jedno :-) Snad jsem napsala všechno, co zaskočila mě nebo s čím jsem se ze začátku potýkala :-) A nebýt fajn sester, tak fakt nevím.. Taky bych je upozornila na to, že pokud žena rodí odpoledne nebo večer MŮŽE se jí spustit mlíčko až později, než žene, která rodí ráno. třeba i o den. Hodně je to záhul na psychiku, takže té bych se taky věnovala. Tak to je asi všechno, co mě napadá

  • ja nevim, proc se tomu pred porodem branite. ja osobne jsem rada za kazdou informaci, kterou dostanu ted v tehu... nee az potom, kdyz budu drzet mimino v ruce a nebudu vedet co s nim. ja jsem zkoukla cd od bepanthenu o kojeni a prijde mi jako dost podarene a hned mam v mnoha vecech jasno.....

  • ono je to strašně těžké..ne že by člověk neměl zájem, ale když to ukážeš před porodem, hezky se to poslouchá a realita je úplně někde jinde. Mě např. ani nenapadlo že mám ploché bradavky a s kojením jsem měla problém a nejlepší poloha byla na fotbalistu, jelikož mi na bocích prsou tvrdly prsa..a na to se přijde až po porodu...takže ano, ale asi až po porodu až je ta situace a každému vyhovuje něco jiného a věřím že taky při každém dítěti si myslím že je situace jiná..

  • Před porodem si myslím, že to nemá smysl, je toho dost ohledně porodu a kojení bych do toho netahala. Zato po porodu bych to opravdu uvitala.

  • Moje zkušenost je následující......
    v porodnici nám to nešlo amlíko jsme neměla, i když malá tahala ža jsme měla prsa krvavé a to doslovně, tak to nešlo a pak už plakala hlady, příkrm jsme z nich nemogal dostat, teď už bych si vše nechala donést, bohužel u prvního jsme nevěděla, domů jsme jela z porodnice ve stresu, že jsem neschopná nakrmit svoje dítě, který mi plakalo dva dny a dvě noci hlady :( bohužel jsem byla hloupá prvorodička, teď už bych se k tomu postavila jinak, doma už jsem se bohužel taky nerozkojila i přesto, že jsem okamžitě zakoupiala odsavačku a snažila se i mimo krmení malé, ale vždy jsme ze sebe dostala max.10ml a ani po týdnus e to nezvedlo, to už byla malá samozřejmě na umělým mlíku, prootže z těch 10ml co jsem ze sebe dostala za půl dne by se nanajedla, do teď si říkám, že kdybych si nechala donést od rodiny mlíko, ohřívačku a vše do porodnice a vykašlala se na sestry z novoroz., tak sjem se mohla v klidu rozkojit, protože by mi malá stále neplakala....ale to je věc názoru, takže u druhýho, který se má narodit v létě, už sháním odsavačku nyní, kloboučky a vše nakoupím předem a začnu ihned v porodnici podporovat kojení a vše!!!
    Myslela jsem, že mi v porodnici poradí, jak kojit atd., ale nic, bojovaly jsme dlouho, prsa do krve a stejně to nepohlo, jsem ráda, že sjem se snažila, ale kdybych se zezačátku zachovala tvrdě jako na novorozeneckým, tak by to třeba dopadlo jinak....to je moje zkušenost třeba ti to pomůže v tom něco napsat....jinak jsme si vždy myslela, že bradavky mám, ale opak byl pravdou, nemám je vpáčené, ale hodně malinkaté nebo jak to říct!!!

  • Holky mamka me furt strasi, ze nebudu mit mleko. ze ona ho taky nemela u zadneho ze ctyr deti a ze od zacatku dokrmovala a byli jsme brzo na umele vyzive.... ja si myslim, ze dnes je par zpusobu jak se poradne rozkojit nebo jak docilit vetsi tvorby mleka, nebo se pletu? ja se snazim to mamincino straseni nepripoustet a nebrat vazne, protoze jako asi kazda maminka bych rada aspon pul roku vyhradne kojila :) a myslim, ze to kojeni je taky o psychice a o stresu a tak :) takze bych to rada chtela podchytit vcas.... jinak myslite si, ze budu mit malo mleka kdyz mlezivo mi tece skoro cele tehotenstvi??? nebo se to podle toho urcit neda.... moc dekuji (tohle treba aktualne zajima me a myslim, ze po porodu by to bylo asi pozde resit..;))

  • to je super nápad, Elen :-) podle mě zájem bude.... tak mě osobně, kdybych chodila na tenhle kurz, tak by mě zajímalo jak je to s příkrmováním po ukončení kojení (myslím tím pevná strava) a sice jsi psala, že máš kurz zaměřený na kojení, ale určitě by mě i zajímalo dýchání při porodu, tak to třeba nějak aspoň okrajově zmínit a jak tady už někdo psal, tak podpořit ženy a dodat jim optimismus, aby se nebály porodu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist