Přednádorové změny na čípku - těhotenství

Otázku položila: radik88 16.12.2020 11:12

Ahoj, ráda bych se zeptala zda má někdo zkušenosti s přednádorovými změnami na čípku v počínajícím těhotenství.
Po pravidelné prohlídce mi včera paní gynekoložka volala, že mám asi po 1,5 roku opět změny na čípku, takže kontrola za půl roku. Když jsem jí sdělila že se snažíme otěhotnět, řekla mi že by byla raději kdyby se nám to nepodařilo a vydržela bych do kontroly minimálně do března a nebo by mě poslala ihned po novém roce na biopsii (což by ale znamenalo další půl rok, než bych mohla otěhotnět). Celkem mě to vyděsilo a vlastně ani nevím, zda je teď bezpečné otěhotnět. Neřešila některá z vás podobný problém? Jak probíhalo těhotenství (kontroly, hlídání, potíže)? Porod proběhl v pořádku? Je nutné být například na rizikovém těhotenství? Popřípadě jakékoliv komplikace. Budu vděčná za každou vaši zkušenost. Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak pokud dr tehotenstvi nedoporucila, tak proc to pokouset. Do brezna neni tak daleko a pro zachovani zdravi vaseho i zdravi ditete by to snad nemel byt problem...

  • AjdaK18.12.2020 6:29

    Ahoj, momentalne jsem 10+5, v utery jsem mela kontrolu a odbery pred prvnim screeningem. Dr mi oznamila bohuzel, ze se mi vratili prednadorove zmeny. Od začátku tehu jsem spinila a v 7 tydnu mi dr odatranila 2 polypy ktere poslala na histolku. Vrátilo se mi to asi po 5ti letech, kdy jsem byla na konizaci. Rekla mi, ze za pul roku to budeme kontrolovat, a pokud vyjde spatne krev odešle me na prvni screening na genetiku. Docela me vydesila, protoze rovnou vypsala i zadanku. Vysledky se dozvim 29.12. Tak jsem z toho taky divoka. Zkus projit i par diskuzi, ja u prvniho nalezu mela raketovy prubeh, kdy jsem na sale skoncila behem 3 mesicu. Pokud mas možnost vyzadat si stery pap test ktere nejsou hrazene pojišťovnou, nevahala bych. Jsou mnohonasobne presnejsi nez obycejna cytologie.

  • dzusinka19.12.2020 23:16

    Zjistili mi změny na čípku až v těhotenství, šla jsem na biopsii v průběhu těhotenství, na konizaci čípku pak asi tři měsíce po porodu (ale měla být po šestinedělí), v průběhu těhotenství pak ještě na dvou kontrolách, aby sledovali, jestli to postupuje, ale už bez biopsie. Řekla bych, že kdyby se to začalo skokově zhoršovat, tak by doporučili konizaci ještě v těhotenství, protože riziko nádoru by převážilo nad rizikem potratu / předčasného porodu, ale to se nestalo. Záleží, jak rozsáhlé to máte a co konkrétně. Tohle bude asi hodně individuální. Jestli máte pochybnosti, zjistěte si druhý názor od jiného doktora a budete mít jasněji.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist