Pravidla pro přijetí dítěte do školky

Otázku položila: Bývalá uživatelka #36226 14.2.2012 12:01

Ahoj!
Dnes jsem byla s dcerou na Dni otevrenych dveri v MŠ a ptala jsem se, zda bych mohla s dcerou od zari navstevovat skolku, aby si tam zvykla do listopadu nez nastoupim do prace. Pani zastupkyne mi rekla, ze si ani prihlasku podavat nemam, protoze od ledna plati, ze deti co do 31.8.2012 nedovrsi neku 3 let nemuzou vzit. Pani zastupkyne mi ale poradila, bud pani na hlidani nebo v soukrome skolce mi ji prej vemou :-D (je to dobre reseni, kdyz je dostatek penez)
Chtela jsem se tedy zeptat, jestli s tim mate nekdo zkusenost.Dekuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • u nás je to tak, že jsou školky přeplněné a tak taky nevezmou dítě, které do prvního září nemá 3 roky. Dá se to na odvolání udělat tak, že dítě sice od prvního září nevezmou, protože na to nemá věk, ale když je třeba prosincové, tak ho mají ve stavu, rodiče platí školné a po narozeninách může nastoupit. Bohužel u nás neplatí, že by měly přednost ve školkách děti zaměstnaných matek, takže jsou tam hlavně děti matek nezaměstnaných a na mateřské či rodičáku a ty je tam mají celý den a matky, které se musí vrátit do práce mají problém školku sehnat :-(

  • Já byla tenkrát s dcerou u zápisu.Malou mi teda vzali ,ale až od 3 let a do té doby jsem platila udržovací poplatek.prostě jsme si to místo platila.180 kč měsíčně.:-(

  • Tak my nastupovali loni, ve dvou školkách mi rovnou řekli, že si přihlášku dát můžu, ale bez šance, protože jsem na RD, ve třetí mi řekla, že uvidí dle stavu-ale je to malá školka, o které se moc neví, prottože všichni si myslí, že je tam jen anglická, ale ta je jen v jedné třídě a zbytek je státní česká. V květnu přišlo rozhodnutí, že ani tam nám prcka nevezmou, protože mají plno-berou samozřejmě přednostně děti zaměstnaných rodičů, ale že pokud chceme, nechají malého jako náhradníka. Tak jsem zařídila školku soukromou, ale poslední týden v srpnu volala paní ředitelka, že se uvolnilo místo a zda ttedy chceme nastoupit, tak jsem soukromou rušila a nastoupili do státní, ale směli jsme až den po třetích narozeninách, jsme narozeni v půlce září. Přijaté byly i děti prosincové, kterým maminky nastupovaly do práce, ale směly opět nastoupit až den po narozeninách. Takže jich na začátku bylo ve třídě asi 15 a posttupně se stav zvedal na plný počet 28 dětí ve třídě. Jinak poplatek se platit musel-je to příspěvek na provoz školky, u nás činí asi 1200kč měsíčně. Ale to až po úředním přijettí dítěte a podepsání všech papírů, že tedy nastupujeme. S mladším, který se narodil na konci října jsem si už rovnou vzala 4-letou mateřskou, protože mi paní ředitelka, řekla, že jsme měli s malým opravdu kliku, že se někdo přes léto odstěhoval a tak se místo uvolnilo a že takové štěstí podruhé mít nemusím, a já vzhledem k povolání mohu nastoupit jen září nebo leden. V září malému nebudou tři a co pak od října do ledna, sice by mi stát platil pojištění, ale jinak úplně bez příjmu a doma sama bez dětí, to mi přišlo prašťěné, tak nastoupím takhle a malého by měli vzít...ale jinak obecně-berou přednostně děti matek samoživitelek a pracujících rodičů, jen ze spadajícího obvodu a nejprve ty starší....dříve ještě braly přednostně děti učitelů, ale to už od letoška také neplatí

  • Podle mě to byla výmluva p. ředitelky, že má hodně dětí. Mně zrovna dneska řekli, že podat přihlášku mám, i když bude nástup až v březnu. Sice prý nevidí šanci, že by mě vzali, ale aspoň budou o nás vědět. První dítko jsem upíchla v MŠ až ve 4letech (kvůli rodičovské) a to jenom díky tomu, že jsem v září obvolávala školky a náhodou se v jedné uvolnilo místo (o podání žádosti jsem se ani nesnažila).
    Já bych taky za rok měla nastoupit do práce a docela mám strach, že se budu muset domluvit, že bych nastoupila až od září (na což mi samozřejmě nemusí přistoupit).

  • Zkus se podívat do zákona, ale mám dojem, že od 1.1.2012 platí, že může nastoupit i netříleté dítě na 4 hod. denně (teda alespoň do třídy kam chodí moje dcera od ledna chodí holčička, které ještě nejsou 3 roky). Jinak já mám zkušenost ze 2 školek - na vsi a v Praze. V Praze mají míst dost a mohou si dovolit vzít kohokoliv (nemají ani žádná kritéria) a bohužel na vsi (přednostně berou předškoláky a pak ostatní děti dle věku bez ohledu na to zda je matka zaměstnaná či nikoliv), kde je těžké si sehnat práci tak se kolikrát nedostane ani na 4leté děti natož na 3leťáky, kteří naskakují v průběhu roku a "blokují" místo ve školce 4 roky.

  • Holky,jak to tak čtu,začínám malomyslnět.Malé budou 3 v listopadu,k tomu jsem na RD s bráškou,přemýšlím,jestli se na školku radši nevyprdnout.Blbý je,že malá je živel.

  • Tak jsem teď koukala na net a našla jsem toto: Takže už se nemusí čekat, až dítěti budou 3 roky, ale chudáci dětičky
    Do konce roku 2011 platilo, že podmínka osobní celodenní péče o dítě nebyla splněna, bylo-li dítě do 3 let umístěno v jeslích, mateřské škole nebo jiném zařízení pro děti předškolního věku déle než 5 dnů v měsíci. Starší děti mohli navštěvovat předškolní zařízení nejvýše 4 hodiny denně nebo 5 dnů v měsíci.
    Nová pravidla od roku 2012 umožňují dítě, které dovrší dvou let, dát do školky bez omezení a nepřipravíte se tím o rodičovský příspěvek. U dětí mladších dvou let je limit nově stanoven na 46 hodin měsíčně.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 533 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist