Práva vs rodiče

Otázku položila: Anonymní uživatelka #406490 2.5.2019 15:27

Zdravim, chci se zeptat.. má právo mě má matka srážet a ponižovat? Zakazovat mi přítele, jezdit za nim přes školu když ji mám blíž.. prostě zákazat mi svobodu? Nemluvím o tom, že mi zakazuje se v 18 stěhovat když bych se tak rozhodla a nadávat mi jaká jsem neochotná když dělám pro ni první - poslední. Celkově mě vytáčí, akorát mi dělá nervy nic víc.. má pořád na všechno připomínky, všechno mi vyčte, nadává mému příteli za mými zády. Fakt mě to bolí na hrudi, trápím se a vede mě k pláči a stresu. Nemluvím o tom, že mě několikrát nazvala píčou a děvkou.. vyhrožovala mi, že když budu mít sex s přítelem tak mi ho zatrhne.. přitom na to nemá ani nejmenší právo mi zasahovat do sexu a vztahů když mi bylo už 16let. S přítelem jsem 2 roky a nějaké měsíce navíc je mu 17 a mě taky bude zanedlouho 17let.. chodíme spolu na brigády když je možnost, aby jsme si vydělali na léto nebo další jiné potřebné věci k životu. Jsme spolu každý den, zakazuje mi abych u něj spala když mám školu.. přitom do ní chodím a taky vím o jednou právu, že mě nemůže držet doma násilím, narušovat mi soukromí, zakazovat mi věci které mám v právu (sex, svoboda atd..) co mám delat? Jsem v koncích. :'( měla jsem s nima i problém před rokem a to jsme se s bráchou domlouvali že bych šla bydlet k němu a mamka to zakázala a to by neměla protože taky mám v právu to, že je to moje věc kde půjdu a že rozhoduju sama za sebe v těhle věcech.. kdybych už dávno ztratila všechny nervy a síly mohla bych se zajímat o ně (rodiče) sociálka, že porušují práva co jsou v zákoně a to bych neměla problém já, ale rodiče, že mě věznili a zakazovali mi všechno.. i s kamarádkou mi začala se stýkat, že jestli mě s ní uvidí tak mi dá zaracha a profackuje.
Učim se jinak na výbornou, mám skoro samé jedničky a studuji cukrařinu. Nepiju, neberu drogy, nekouřím, nejsem těhotná takže neporušuji nic ze zákonů a práv.. děkuji za každý ohlas.. poraďte mi co mám dělat prosím

  • 06.05.2019 16:49:19 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mně samotné je 17, a nedokážu si představit že bych se ve svém věku chovala jako takový fracek. Chápu, že spoustu lidí v tomhle věku své rodiče vidí špatně, mně například mamka nedovolí chodit na akce déle než do 10 hodin večer, ale že bych kvůli tomu tak vymrčovala a osočovala ostatní, že o ničem neví a neprosila ses o nějaké ,,poslání do prdele”, to teda nevím. Přišla sis sem pro radu, podle toho co tu píšeš mi nepříjdeš jako nic jiného než vyšinutá puberťačka co nemá ještě všechno vyrovnané v hlavě. Zamysli se nad sebou. ;-)

  • Pokud Tě Tvá máma tak hrozně štve, máš právo na to sbalit si kufry a vyhledat pomoc v zařízení pro děti a mládež ve tvém městě. Tady ti poskytnou útočiště, než se rozhodne a vyřeší co s tebou bude dál. Vloží se fo toho orgán sociálně-právní ochrany děti, bude se tě ptát na to co si přeješ, jak si to představuješ, apod. Pokud se nebudeš chtít vrátit domů, může máma souhlasit s tvým umístěním do dětského domova. Zde budeš než zletíš. Pak si můžeš najít s přítelem podnájem. Doposud je za tebe však zodpovědný tvůj rodič a budeš muset respektovat určité požadavky. Máma má za tebe totiž odpovědnost až do tvých 18.let a kdyby se ti běco stalo bude z toho mít problémy ona.

  • A nějaké tvoje povinnosti?
    Vidím jen to, že se dovolavas svých práv, ale povinnosti moc nezminujes.
    A vzhledem k tomu že jsou za tebe rodice do 18 let zodpovědní, tak mají právo na tvoji kontrolu.

  • No na to, že mi je patnáct jsem taky téměř jednickarka a vyrážím buď na Gympl nebo Obchodní školu. Promiň, ale jedničkářky mají trochu jiné IQ.. Podle těch čárek, psaní atd. Je vidět, že se na tu cukrárku opravdu hodíš... A to mi neříkej, že s jedničkami jdeš na učňák.. promiň , ale tenhle text je jedna velká lež. Snažíš se jenom ukázat jak seš zajímavá a narozdíl od tebe tvá maminka v hlavě aspoň něco má. Kdo ví, co je to za přítele.. asi nějaký chytrolin jak je vidět. Jinak , to že ti kamarádky říkaly jak si vyspělá atd. Tak to asi jsou na tom stejně mentálně jako ty. Tohle nemůže říct normální, chytrý člověk prostě. Práva si nech radši v šuplíku a neříkej je dokud je neznáš . Takový nesmysly jsem dlouho nečetla. Jinak uvědom si, že když ti o tvém chování říká 10 ženských a ještě k tomu různé věkové kategorie tak není problém v nás , ale tobě.. A dávej si pozor na protiřečení si.. stává se ti to celkem často.;-)

  • terryk2.5.2019 15:45

    Mě by moc zajímalo, jak celou situaci vidí tvoje maminka. Takhle mi to přijde jen jako vykrik jedné ukrivdene holky. Z mého pohledu bývalé puberta ký a současného rodiče je přes čáru, aby tě máma nazývala devkou a picou, na zbytek má myslím bohužel právo, protože tě pořád nejspíš živí a také má až do osmnácti za tebe zodpovědnost. A nejspíš i strach, abys neprovadela nějaké vylomeniny, jako se nevykaslala na školu nebo neplánovaně neotehotnela. Já bych taky sedmactiletou dceru nenechala bydlet s bráchou či přítelem. Pokud navíc na mámu používáš ty argumenty uvedené v textu, působí to dost arogantně nedospele. Zkousely jste si promluvit normálně? Co mámě na příteli vadí? Najít nějaký kompromis?

  • macicekkajik2.5.2019 23:12

    Teď se ti zdá, jak ti celý svět ubližuje. Když se ti některá odpověď nelíbí, tak to bereš jako útok. Počkej až budeš mít vlastní děti v pubertě, pak teprve pochopíš strach a starost o děti a jejich výchovu. Vydrž do 18 let a pak se postav na vlastní nohy. Teď má za tebe maminka zodpovědnost a živí tě, tak by jsi měla mít k ní respekt. To že ti nadává v pořádku není, ale s tebou to také nebude mít lehké. Jde vidět, že jsi psychicky labilní, když tak kopeš kolem sebe a urážíš ženy, které mají děti a jiný pohled na výchovu než puberťačka.

  • Do tve plnoletosti je za tebe rodič zodpovědný. Tudiz ma pravo ti kecat do zivota. A po 18ti dokud u ní budes bydlet taky. Proste to ten rok a kousek jeste vydrz. Jestli je ze strany matky nejake ponižování vuci tobě, muzes se obratit na OSPOD, sociální pracovnice te vyslechne a poradí.
    Jinak zakaz prespavani u pritele v 17ti letech je naprosto normální a běžné.

  • Můžu promluvit na slůvko? Chudák holka si přišla pro něco jako dobročinnou radu, ale vy ji tu jak holčina píše ,,osočujete, srážite" to má pravdu. Taky dále má dítě právo když je nezletilé a ve věku od 15 do 18 let tyto práva : má právo na své soukromí, bavit se s kým chce, nebýt vězněno násilně ani nijak podobně, má právo se vzdělávat, má právo se odstěhovat bez svolení rodičů, nemůžete své dítě držet jinak by se to mohlo obrátit proti vám a začala by to řešit sociálka a měli by jste problém vy a ne vaše dospívající "děti" a pokud máte víc jak jedno, tak se sociálka začne zajímat i o ty ostatní a zabaví Vám je za držení a nerespektování jeho/její práv. Má právo o svůj názor, bydlení, vztah s přítelem. Jedna paní nebo slečna tu psala, že ,,je úplně normální zakazovat dost u přítele" to teda není, vztahuje se to k násilnému či nucenému věznění a kdyby to vaše dítě začali řešit nebo ta holčina co tu psala tak rodiče mají problém a ne to "dítě". Poznejte práva a povinnosti "děti'' od 15-18let a dělejte chytré, nic o výchově nevíte, mám krásné tři děti, dcera je za mě ráda, protože jak to tu semnou teď procházela všechno, tak ji bylo blbě i za holčinu jaké krávy se tu najdou. musíte svým dospívajícím porozumět a vyslechnout je a ne, aby se váš skoro dospělák cítil jak v zajetí. Přesně tak, do ruky bych Vám nevěřila ani mouchu natož dítě, měly by jste se za sebe stydět, víte jak holka si může vším špatně procházet? Vy bezcitný mrchy? No nic jdu dál, holka drž se a na takové kravičky se vykašli jenom zbytečně plýtváš slova na takové jedy co ony píšou.

  • Tak tady se člověk vážně pobaví,i když ne vždycky v pozitivním duchu, z tohohle je mi spíš tak velice rozpačitě.....haloo haloo JÁ mám práva, JÁ jsem pomohla, JÁ to takhle chci a JÁ to takhle musím mít! JÁ! JÁ! JÁ!...
    Až přestaneš, slečno, myslet jen na JÁ a začneš myslet aspoň do nějaké míry taky na ostatní, tak všechno začne znenadání jít jako po másle a "samo"...uvidíš ;-)
    Držím ti pěsti, aby to bylo co nejdřív a z boje byl najednou kompromis, půjde to, jen do toho dej trochu vlastního úsilí, přestaň myslet jen na sebe, je to těžké, ale jednou se to podaří a bude to úleva!
    Drž se ty i tvá mamča!

  • HaSha2.5.2019 16:12

    Tohle dole jsou tvoje práva (žádné "právo na sex" neexistuje), matka je za tebe do 18 zodpovědná, a když se jí domlouváš za zády s bráchou a vymýšlíš, jak bys přespávala u přítele nebo volala sociálku, tak je jasné, že chce mít kontrolu nad tím, kde jsi. Rozhodně to nezní jako bys byla vězněná, jen si tvoji rodiče uvědomují, jak jsi nevyzrálá. Jedničkama ze školy se obhajují děti na ZŠ. Ty už bys mohla zvládnout daleko víc. Když se začneš chovat jako dospělý člověk, začne tě tak vnímat i tvoje okolí. Pokud se po maturitě v 18 budeš sama živit a rozhodneš se odstěhovat, nikdo ti to zakázat nemůže.

    právo na život
    právo na jméno
    právo poznat své rodiče a být jimi vychováván
    svoboda projevu a svobodný přístup k informacím
    svoboda myšlení a náboženského vyznání
    svoboda sdružování a pokojného shromažďování
    právo na ochranu soukromí
    právo na ochranu před násilím, ponižováním a vykořisťováním
    právo na zajištění ochrany a pomoci poskytované státem, pokud je dítě zbaveno rodinného prostředí
    duševně nebo tělesně postižené děti mají právo prožít plný a řádný život
    právo na ochranu zdraví a využívání zdravotnických zařízení
    právo na výhody sociálního zabezpečení
    právo na životní úroveň potřebnou pro jeho rozvoj
    právo na vzdělání
    právo na používání vlastního jazyka
    právo na odpočinek a volný čas
    právo na ochranu před nebezpečnou prací

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist