Povinnosti muže

Otázku položila: Anonymní uživatelka #36583 28.2.2012 8:19

Krásný den, můžete mi některá poradit, jak donutit chlapa, aby převzal finanční stránku rodiny za mě? Byla jsem zvyklá se o vše postarat sama a je mi za těžko a přijde mi to i nepřirozené, že já mám být živitel rodiny. Začali jsme s přítelem spolu bydlet a čekáme miminko. Chtěla bych mu nějak šetrně říci, že on bude ten hlavní živitel. Zatím to zvládám sama ze svého příjmu, ale až budu na mateřské nebo na nemocenské, tak už to nezvládnu. Mám z dřívějška už jednu dceru, kterou jsem vychovávala a živila sama. Nechci zase na druhou stranu vypadat jako nějaká, která má moooooooooooc ráda peníze. Ale chtěla bych aby si přítel uvědomil, že už je živitelem on. Jak to máte vy doma???

Děkuji za vaše příspěvky. Večer jsme si o tom promluvili a dohodli se na tom, že budeme mít každý svůj účet, s tím, že já budu mít přístup do jeho účtu a budu si podle potřeby brát peníze :) Nakonec to ani nebylo tak těžké :D

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Andrea06028928.2.2012 8:37

    Ahoj , tak u nás to je tak , že s manželem už od počátku máme každý svůj účet , ale automaticky peníze máme společné . Platí se z nich nájem , jídlo a ostatní poplatky . Pak se koupí to co je nutně potřené a ze zbytku peněz pak žijeme a snažíme se i něco ušetřit .
    Jsem ráda , že to u nás takto funguje . Mám spoustu kamarádek co s partnerem žijí každý za své , což nechápu , nepříjde mi to partnerské , ale to je jen můj názor .
    Určitě bych si s přítelem sedla a vysvětlila mu , že ti teď bude muset přispívat , protože to už sama z nemocenské/mateřské už prostě neutáhneš . Pokud je rozumný pochopí to a bez jakýchkoliv námitek na tvůj požadavek přistoupí . :-)

  • petulinkaa1328.2.2012 15:35

    tak my s manzelem mame kazdy svuj ucet,ja neuznavam jeden spolecny,takze mame kazdy svuj ale penize dohromady,me chodi vyplata kazdeho 5.v mesici a manzelovi 15teho,takze to je i rozhozene,ale vse jde z obou uctu :-) nehrajeme na nejake moje,tvoje! je to jak jeho tak moje vyplata a to v obou případech :-)

  • Ahoj, my to máme od začátku tak, že máme s manželem každý svuj učet, vlastně jsem převzala model, který si přinesl z domova a líbí se mi to... On platí hypotéku a spotřebu energií v bytě, já zase nakupuji jídlo a třeba když chci, tak nějaké doplnky do domácnosti. Ted třeba kočárek a maličkosti na miminko kupuji já. Já jsem spíš typ, co utrácí (i když jsem se po svatbě hodně zklidnila) a manžel většinou skoro celou vyplatu kromě tech poplatku za byt ušetří, takže když se třeba kupovalo auto, koupil ho zase on za svoje, tak nějak sice máme rozdělené učty ale nerozdelujeme na moje/tvoje. Dovolenou nám taky platívá on. Ale s přítelem si o tom určitě promluvte, manžel taky počítá s tím, že odted, co jsem na nemocenské a budu na mateřské je hlavním živitelem on... Na miminku jste se spolu domluvili oba tak je třeba se domluvit i na té finanční stránce:) Držím pěsti:)

  • na tvém místě bych si s ním co nejdřív promluvila a ujasnila si to. Dítě je vaše společné a tak by se měl taky začít starat. Mám kamarádku, co slušně vydělávala a byl ana sebe hrdá, jak je finančně soběstačná. Její manžel to s prací zase až tolik neřešil, nikdy pořádně nepracoval, ale uměl to zdůvodnit tak, že dělá to co ho bavía i ona s tím tak byla spokojená. Měla na sebe psanou hypotéku na byt, splátky na auto. Když otěhotněla, začalo jít do tuhého, pořád do manžela hučela, že si musí najít práci, kde vydělá aspoň na provoz a splátku bytu. Ten jako by neslyšel a jel si dál po svém. Kamarádka porodila a dokud byla na mateřské s vyšším příjmem, tak to ještě šlo, pořád měla z čeho splátky platit. Zvolila si RD na dva roky z finančních důvodů a od té doby je to velký problém. její manžel si nevydělá ani na pokrytí svých nákladů z podnikání, ještě ho musí dotovat ona. Několikrát se z tohoto stavu už zhroutila a skončila v nemocnici, její manžel si uvědomil, že za to mohl on, že není schopný vydělat, sliboval hory doly, ale změna doteď žádná. Nakonec ona ještě musí pracovat na půlúvazek ve své práci, aby měli peníze. Vždycky jsem jí říkala, že má nechat jeho doma s malým a ona má jít naplno do práce. teď má šichty dvě-malého syna, celou domácnost a ješžě svoji práci. Je stále an pokraji zhroucení, dorazí ji jakákoliv nepříznivá zpráva, zhoršil se její zdravotní stav a většinu zdravotních problémů má od psychiky. A její manžel je pořád v pohodě, udělá na i psí oči a zase si jedou stejně dál.

  • My máme s manželem účet společný od doby, co jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou. Dříve to fungovalo tak, že jsme měli každý svůj účet. Z mého odcházela většina plateb, na jeho účtu se spořilo. Nicméně jsme měli vzájemný přístup ke svým účtům a o veškeré výdaje jsme se dělili společně a nerozdílně. My nemáme "moje" a "tvoje" peníze. Máme naše peníze. A protože nejsme ani jeden rozhazovačný, nemáme s tím problém :o) Někde to funguje tak, že každý z partnerů má svůj účet a dávají na společnou hromádku předem určenou částku, zbytek si nechávají pro vlastní potřebu. Je to každého věc, nicméně tento systém se mi nelíbí. Jsme jedna rodina, žijeme společný život, tak to beru tak, že ho máme žít společně se vším všudy včetně financí.

  • my máme s přítelem každý svůj účet + jeden společný, na který ukládáme většinu příjmů a z toho se platí veškeré výdaje, auto, hypotéka, jídlo atd. Musím říct, že nám to takhle naprosto vyhovuje, většina peněz je společných, ale zároveň neztrácíme určitou svobodu. Ale obecně platí, že když je potřeba něco mimořádného, tak si nehrajeme na tvoje nebo moje. Snažíme se o mimčo a jakmile to klapne, tak jsme domluveni že přítel bude muset dávat k dispozici veškeré příjmy. Navíc si veškeré finance zapisujeme, takže máme přehled, kam peníze jdou. Většina mých kamarádek, to udělala stejně a nemůžou si to vynachválit. Ale záleží na každém, jak mu to vyhovuje. Spíš mě zaráží přístup tvého partnera k vaší budoucnosti a financím a je potřeba si tyto věci ujasnit.

  • Ahoj, tak my teď už s manželem to máme tak, že od začátku jsem neřešili moje a tvoje, já platila věci, co se platí z účtu a manžel dávál peníze na ten zbytek, měli jsme dva platy, teď mi skončila mateřšká a mám jenom rodičovskou, zatím peníze na účtu mám, tak pokračujeme stejným modelem, ael jinak teď se musí starat manžel. Miminko stojí hodně, tak se občas nestačíme divit, kam ty peníze mizí, takže zase asi začneme taky zapisovat, kam co jde. Abychom věděli, kde můžeme ušetřit. Ale prostě nám to přišlo přirozený, že teď už nemáme dva platy a jedeme z jednoho platu, manžel je bohužel živnostník, tak je každý měsíc jiný, jednou je to slabší, pak lepší, takže si musíme nechat rezervu. Nikdy jsme neřešili, jestli někdo platí víc nebo méně, jsou to naše peníze a ne moje a tvoje. Jak to máte vy? Když říkáš, že to táhneš sama a bydlíte spolu?

  • U nás to funguje od začátku společného žití, my jsme pár (teď manželé co čekají rodinu) a peníze jsou naše, ani moje ani tvoje u nás nefunguje. Myslím si, že je to hodně jednoduché a platit dva účty je zbytečné, ale je to věc ke které musí být nakloněni oba. U tebe bych řekla je hodně důležité si sednout a promluvit si spolu o budoucnosti a jak to on asi tak vidí, že by to chtěl mít. Je to citlivé téma, ale třeba tě překvapí :-) Prostě ve vstahu se musí mluvit , mluvit a mluvit :-)

  • A jakou máš představu? jak by měl finanční stránku rodiny převzít? To už převezme tím, že ty nebudeš vydělávat, ne? U nás se toho moc nezměnilo a ani jsme o tom moc nemluvili. Tak zatím jsem na MD, ne na RD. Účet máme každý svůj, já pořád platím nájem, úvěr, i když to bude překračovat můj příjem až budu na RD. Máme jen domluveno, abychom nemuseli měnit SIPO a příkazy, že pokud nebudu mít na účtu dostatek peněz, převede mi něco od sebe. Jinak co se týče nákupů, ty dělá teď výhradně on. Já stejně s tak malým miminkem do krámů teď nechci chodit, aby něco nechytlo.

  • Vidíš já ti říkala, že budeš možná i překvapená z jeho reakce :-) Hlavně že jsi teď už v klidu a víš jak na tom jsi :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 742 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist