Porucha u sestry - EXTRÉM

Otázku položila: Anonymní uživatelka #411296 22.12.2019 16:40

Dobrý den,
potřebuju poradit ohledně poruchy, kterou trpí moje sestra. Je to opravdu omezující. Trpí OCD, snažíme se jako rodina být co nejvíce tolerantní, ale někdy to překračuje hranice.
Nosí neustále čistící ubrousky, Savo nebo Sanytol. U rodičů doma má troje pantofle, do kterých se přezouvá různě a pak si je dezinfikuje. Do jejího pokoje nikdo nesmí, stačí tam vkročit palcem u nohy a vše vyhodí, začne vytírat a rozlévat dezinfekci. Ruce si po umytí neutírá, všude je nakapáno šílené množství vody, vždy šílený bordel, vytahá věci z batohu a rozloží je po bytě, že si je vydezinfikuje (klíče, mobil, peněženku, peníze, letáky, papíry a tak dále), ale už to neuklidí. Jsme šíleně unavení, když přijedu za rodinou, jen uklízím, protože naši na to nestačí. Má uklizeno jen u sebe v pokoji, který si nonstop zamyká, ale všude nechává šílený bordel. Dá si prát prádlo, nacpe tam toho moc, pračka pípá, ona ji zapne znovu až za 20 minut protože na to nikdo nesmí sáhnout. Prádlo se vypere a dá ho do sušičky, pak si vesele odjede za přítelem a nechá ho tam. Nikdo na něj nesmí sáhnout, vyndat. Jakmile zjistí, že to někdo udělal, dostane hysterický záchvat o tom, že jí nechápeme, že je to strašné. Jenže to je takový bordel a věci omezující život, že už nikdo neví co s tím. Lahev s vodou si otvírá dvěma prsty, aby se náhodou neinfikovala, prostě takové naprosto nelogické věci. Něco jí spadne nebo ukápne na zem, ale neuklidí to. Prakticky nic po sobě neuklidí, v koupelně milion čistících ubrousků, na gauč si nesedá, ani na židle, jen na konferenční stolek který vytře, záchod si obkládá toaletním papírem, asi tak 3-4 vrsty a neuklidí. Ani záchod po sobě neumyje. ... mohla bych psát co vše se děje až do rána. Jen opakuje, že jí nechápeme, ale rodiče jsou unavení a já mám svou domácnost, jezdím pomáhat i jim a jsem také vyčerpaná:( psychologa odmítá, vlastně veškerou pomoc. Připadá jí to normální a že všichni jí ubližují. Nevíte prosím, co s tím?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • interstellar22.12.2019 16:55

    A kolik jí je?
    Když svoje problémy odborně neřeší a vás její zvyky obtěžují nad únosnou míru, osobně bych ji ignorovala, ať má třeba hysterický záchvat nebo i dva. Buď s OCD bude něco dělat, nebo ať má svoji domácnost dle svých potřeb. Tvoji rodiče by měli dělat totéž.

  • Já vím že to není dobrý přístup.....já měla silnou afefobii jakýkoliv dotek a už jsem měla šílený záchvat dokonce jsem se nedotýkala ani předmětů pokud to bylo možné. Rodiče už nemohli a bez ohledu na to mě prostě naložili do auta na psychiatrii a tam mi daly léky atd. sice jsem 2mesice byla v léčebně totálně naštvaná s tím že je nikdy nechci vidět ale pak jsem jim poděkovala a jsem ráda že mě toho zbavili

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist