Polycystické vaječníky a jejich léčba

Otázku položila: Bývalá uživatelka #32825 16.5.2011 21:15

Zdravím Vás holky, mám problém s PCO asi rok. Až doteď veškerou léčbu obsahovalo užívání Utrogestanu. Dle Dr., která mě posledně vyšetřovala, zkrátka vajíčka nedozrávají a tudíž nejsem schopna otěhotnět. Dalším krokem by tedy měla být laparoskopie. Otěhotnět si sice opravdu moc přeji, ale operace se zároveň bojím. Máte zkušenosti s nějakým dalším druhem léčby, který může zabrat. Moc děkuji za odpověď. Maki

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj Maki, já mám taky syndrom PCO. Na laparoskopii jsem taky byla, udělali mi drilling ovárií ( v narkóze mi propíchali vaječníky laserovou jehlou, aby vajíčka mohla ven ). Tenhle zákrok prý funguje půl roku a pak se zase zacelí. Teď už se skoro tři roky snažíme o miminko a nic. Dvě IUI a dvě IVF . Jenže každá je individuální a tak na každého působí něco jiného. Já brala Clostilbegyt s kombinací Utrogestanu hned po laparoskopii, ale nic. Ale tobě přeju hodně štěstí a úspěchů. Ale každopádně s léčbou neotálej, čím dříve tím lépe. :-)

  • Myslím že laparoskopie rozhodně není léčbou první volby. Mám PCO také a jsem nyní těhotná i bez laparo - po IVF.
    U PCO je potřeba vyrovnat hormonální hladiny a upravit chod vaječníků, spíše než operačně řešit.

  • Ahoj jsem po laparo též a ne jednou.PCO mám taky plus endometriozu a otěhotnění dle lékařu téměř nemožné.Dle jejich slov mizivé.Krom IVF,Mám jej za sebou bez výsledku.tak držim palce ať si třeba vyjímka.

  • Ahoj, taky mám PCO a ani gynekolog, ani v CARu mi laparoskopický drilling nedoporučili. Jednak jsi do půl roku tam, kde jsi byla předtím, jednak jako po každé laparce se můžou dělat srůsty atd. Hlavní je nechat si udělat hormonální profil, zjistit, kde je ta nerovnováha a pak ji léčit léky. Vajčeníky i PCO můžou bez problému reagovat na stimulaci, ať už tabletkami, nebo injekcemi a pak je dobré jít na IUI. Ale záleží na tom, jak vážný stav PCO máš. Jestli dochází k ovulaci, chodí ti ms a tak dál. Hodně štěstí ;-).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist