Očkování proti tetanu v těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #175923 26.4.2018 8:29

Ahoj, včera proběhla ve zprávách informace o spalničkách, které řádí v Praze apod. Tak jsme s manželem vytáhli očkováky. Samozřejmě kromě toho, že v předtisku je psané očkování po ukončeném prvním roce života a pak při prvním roku školní docházky a my oba jsme přitom byli očkování dvakrát během druhého roku života a pak už ne (tedy proti těm spalničkám), tak jsem zjistila, že mi za nějakých cca 14 dní končí platnost tetanu (15 let). Já přitom ale můžu být těhotná, když budu mít jó štěstí, tak se budu moct orientovat podle TT někdy kolem 7.5. a budu mít cca 3 dny na naočkování. Ale taky je možné, že mi TT v tu dobu bude vykazovat negativitu a pozitivní bude až za pár dní, protože já nemívám pravidelné cykly a tudíž nevím, kdy bych správně měla mít MS. Co teď? Očkovat, i když si nemůžu být jistá, že nejsem těhotná? Neočkovat a nechat propadnout a pak se nechat naočkovat třema injekcema místo jedné? (to se mi nechce, chceme se opravdu snažit o miminko). Existuje ještě nějaká jiná varianta??? Nebo je tu někdo, kdo se nechal očkovat proti tetanu v takto brzké fázi těhotenství a nic se nestalo a má zdravé děťátko?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja bych si nechala vysetrit protilatky. Podle hladiny se da zjistit na kolik let jsi jeste chranena nebo vubec.

  • Ja teda nechci kecat, ale mam za to ze to prodlouzili na 20 let. Pac ja mela jit loni a doktor mi tohle rekl, ze jeste 5 let mam pockat...

  • Ja bych v tehotenstvi na tetanovku nesla.. Nicmene mi byvala lekarka rikala, ze ted se tetanovka protahuje az na 20 let. Ze stale lide maji protilatky..ja bych neresila.. Pokud chces resit, tak zajdi k dr, ze ti propada ocko, ale ze nevis, zda nejsi tehotna a zda ti muze udelat test na protilatky. Pripadne muzes i sama si ho nechat udelat, ale zaplatis so ho. Typuju cca tisic korun. Ja si chtela delat test na protilatky na priusnice nebo co to bylo, uz si to moc nepamatuju a stalo to kolem tisicovky.

  • petulinkaa1326.4.2018 17:20

    o spalnickach jsou to dost zkreslene informace, do medii je vzdy lepší pustit ty vetsi strasaky, ale to je vedlejší, k te tetanovce, i kdyby si nesla vubec, nic se nedeje, kdyby neco, stejne ti ji ve spitale daji, ja uz odmítla pred dvema lety.

  • hiuhi26.4.2018 8:39

    Tohle jsem presne zazila ja, ale na ockovani jsem sla protoze to bylo stejne bud a nebo. Tehotna jsem byla a mam naprosto zdraviu dcerku... Porad se s dr,..

  • terryk26.4.2018 8:45

    Ja bych se na to vyprdla, byla jsem na přeočkování proti tetanu asi před týdnem, a to po necelých patnácti letech, páč předtím jsem byla furt těhotná nebo kojící a nechtěla jsem riskovat, byť těhotné se někdy proti tetanu očkují a při kojení je to tak na hraně, jestli jo, nebo ne. Co mi říkala sestřička, stačí přeočkovat dokonce po osmnácti letech. Takže... Klidně bych počkala na to, co ukáže test nebo až se dostaví ms a pak vyrazila. Ovšem zjisti si, zda náhodou po tetanovce není doporučená nějaká pauza ve snažení, respektive není lepší třeba tři měsíce počkat, než otehotnis:-)

  • almi26.4.2018 11:23

    Já jsem byla před lety na přeočkování, měla jsem dostat tři injekce, po té druhé jsem zjistila, že jsem těhotná, přičemž ale tu injekci jsem dostala už v těhotenství. Třetí dávku mi dr. už nedala, jen doporučila po těhotenství nechat zkontrolovat protilátky a podle toho stanovila termín přeočkování. O problému, že bych byla očkovaná v těhu mi ani neříkala, nikde jsem to ani nezmiňovala.

  • sisterrys26.4.2018 12:17

    Určitě bych neockovala. Doba očkování tetanu se navíc teď prodlužuje. A kdyby ti to po ukončení kojení propadlo úplně, tak ti dr udělá očkování od začátku, tedy myslím 3 dávky. Tak to měl teď manžel, kterému tetanovka propadla. Byl naposled asi v těch 15 a v době očkování mu bylo už přes 35;-)

  • Rebeca26.4.2018 17:32

    U nás se pořád očkuje třema dávkama? Bejvalýmu tetanovka taky propadla, ale prý je nějaká nová vakcína a stačí jedna dávka, ale to bylo, pravda, v Německu...

  • Neplasila bych. Je to jen poplasna zprava... Aby lidi meli strach.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 216 otázek, kterým se dostalo 271 564 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist