Očkování na TBC

Otázku položila: Bývalá uživatelka #31449 3.7.2012 10:34

Ahoj holky, možná už to tu zaznělo několikrát, ale bohužel jsem to nenašla, tak mě kdyžtak některá neasměrujte :-) Pořád uvažuji o očkování TBC našeho malého a nevím. My už jsme to v porodnici neměli. S partnerem se nemůžeme schodnout. Na internetu jsem našla moc zajímavý článek, kde píšou, že je dobře, že to zrušili, protože to bylo živé očkování, ale mělo by se očkovat pak po hexavakcíně. Nechtěla bych broučka zase zatěžovat, ale když budeme cestovat do zahraničí, tak jsou země, kde je ta nemoc rozšířená. Tak pořád váhám. Moje paní dr. mi řekla, že je to na každém rodiči, aby si to rozmyslel, ale pak jsem z toho pochopila spíše negativní postoj. Sestra zase říkala, že je ráda, že je malá očkovaná. Jaký názor na to máte vy? Budu ráda za každý váš postoj.Teď přes léto stejnak neočkují, tak si to aspoň pořádně promyslíme. Děkuji.

Holky, děkuji za reakce, já jsem taky pro, tak ještě přesvědčit partnera... Mě právě vadí, jak v MHD všichni prskají. Můžu se zeptat ještě jak to očkování probíhá, očkuje se u nás v plzni na zdravotním úřadě, ale musím mít doporučení od mé praktického lékaře. Malému je teď 6 měsíců, hexavakcíny už máme všechny. K paní dr. jdeme až 7.8., ted jedeme do Dánska na 14 dnů. Tak potom bych tam popřípadě mohla jít dřív pro doporučení? A mamka mi právě říkala, že na léto se to stejnak neočkuje?

Holky, moic Vám děkuji za Vaše názory, zatím tedy pořád váhám.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já třeba děti nenechám očkovat prevenarem a pod ani kdyby mi za to zaplatili, ale proti TBC chci aby byly naočkováni... s manželem máme vůči očkováním stejný postoj. Už jen to, jak se sem stěhují Ukrajinci mi říká, že očkování přijde vhod, navíc hodně cestujeme, opravdu hodně a budeme cestovat i s dětmi, právě i do zemích, kde ta nemoc je, takže za mě ano.

  • Já jsem zastáncem očkování takže jsem malého nechala očkovat proti TBC před měsícem a půl (to mu bylo 7,5 měsíce). My jsme teda dostali doporučení už z porodnice, jelikož manžel je cizinec, ale odložila jsem to cíleně na pozdější věk, je lepší očkovat větší děti než mimina, jelikož se ta jizvička dlouho hojí a hnisá a pak se musejí posunovat další očkování (hexa a pneumo). Takhle se nic posunovat nemusí, do dalšího očkování je v této době pauza a tak se všechno stihne zahojit.

  • Já jsem rozhodně zastáncem očkování proti TBC. Česká republika je plná přistěhovalců - Ukrajinců, Vietnamců atd. To jsou země, kde se TBC běžně vyskytuje. Můj syn, budou mu za pár měsíců tři roky, byl očkován ještě v porodnici. Své druhé další dítě jednou nechám očkovat na 100% také.

  • Ahoj, já mám obě děti očkované (museli jsme). A i kdybych nemusela, očkovat bych je určitě dala. Tuberkoloza je dost závažné onemocnění a dost obtížně léčitelné. V době, kdy existuje cestovní ruch a emigrace z chudých zemí, je možný návrat této nemoci i do ČR.
    Mojí babičce umřel na souchotě tatínek a ona jí od něj chytila. Celý život pak díky tomu měla pasivní (zapouzdřenou) tuberkolozu. Do konce života musela chodit na kontroly, zda se jí tubera nevrátila. Takže žádná sranda.
    Nakolik tato vakcína ochrání nevím (na to se zeptej dr.), ale i kdyby jenom málo, tak to za to stojí. Pokud se pro ní rozhodneš, tak se připrav na variantu, že vám to bude cca půl roku hnisat... (tak to bylo u dcery, kluk to měl zahojené hned). Ale to hnisání byla jediná reakce na toto očkování.

  • :-) A já jsem zas odpůrce očkování proti tbc, nezrušili tu povinnost jentak. Viděla jsem hodně dětí, které s tím měly velké problémy..

  • očkovat jsem nenechala, nebyli jsem vyhodnoceni jako rizikoví. A zatím ani o očkování nepřemýšlím. Tohle si ale musí zvážit každý sám. Vždycky se to dá doočkovat zpětně.

  • Ahoj já jsem zastáncem pro.Chystáme se na to též.Mně dr řekla proč to zrušili.Očkování jako takové nákladné není.Ovšem.Je to živá vakcína a ten transport je strašně nákladný.Musí to přepravovat ve speciálních transportech s doprovodem.Mám všechny děti očkované a to třetí bude taky.Přeci jen nedávno případ TBC učitelky v mateřince.:-(

  • Od pediatra potřebuješ papír, že je malej zdravej a schopnej očkování, ten papír nesmí být starší než snad 3 dny (nebo 5?, teď nevím....). Pak půjdete nejdřív na tuberkulínopvý test, píchnou mu jehličkou do ručičky a bude se čekat na reakci. V Praze to dělají v pondělí a ve čtvrtek potom očkují do levého ramínka.
    Můj malej měl měsíc a pl jen malý flíček, teď mu to trochu zahnisalo, ale už tam má stroupek a je to dobré. Na kontrolu jdeme v srpnu.

  • V MHD většinou tuberu nechytíš (spíš chřipku ). Aby jsi chytila tbc, musíš být delší dobu v kontaktu s nakaženým. Očkování proti tbc se provádí celoročně. Ale v Tvém případě bych odložila očkování až po příjezdu z Dánska - nikdy nevíš jak na to bude prcek reagovat. 0

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 218 otázek, kterým se dostalo 271 566 odpovědí a 409 749 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist