OCD

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424069 12.6.2022 1:49

Zdravím. Trpím OCD = Obsedantně kompulzivní porucha. Je mi 20 let a už od základky chodím do PPP = pedagogicko psychologická poradna. Respektive mám Tourretův syndrom, ke kterému ale také patří i OCD. Poslední půl rok se mi OCD docela zhoršilo. Nejvíce se to projevuje tak, že mám až panický strach ze sperma. Ano, možná to zní vtipně, ale pokusím se to vysvětlit.
Mám přítele, se kterým samozřejmě normálně máme pohlavní styk. Přítel používá kondom a před koncem i vytáhne, jenže i přes tyto fakty, mám vždy příšerný strach, že se mi nějaké sperma dostalo na ruce a já si ho třeba omylem zavedu do sebe a otěhotním. Poslední dobou už i odmítám svého přítele uspokojovat orálně, protože mám právě strach, že se mi něco dostane na ruce, což je mi ale líto, že to prostě kvůli mému strachu už tak často nedokážu provozovat.
Bohužel tento strach se zvyšuje a dokonce mám už i pocit, že je sperma různě po mém domě, nejvíce třeba v koupelně a může se mi někam dostat. Všechno to vrcholí večer, před spaním. Tisíckrát za večer si myju ruce a sprchuji se tam dole a když si na sebe beru kalhotky (spím v kalhotkách), tak jsem schopná si je za večer klidně 3× vyměnit, protože prostě mám strach, že nemám dostatečně čisté ruce a že si tam něco zavedu. Také teď poslední dobou často dávám prát najednou úplně všechny moje kalhotky, protože mam strach, že na nich něco je, to sperma například. Mamka mi kvůli tomu nadává, že prostě proč neustále peru všechny svoje kalhotky. Celkově je pro mě čas před spaním nejvíc psychicky náročná část dne.

Chápu, že některým budu asi připadat jako blázen... vlastně možná i jsem, ale ten strach nedokážu překonat. Jak se snažím, tak se snažím, vždycky prostě ve mě ten strach z otěhotnění zvítězí a jsem svojí myslí nucena se za večer několikrát vysprchovat a vyměnit spodní prádlo. Asi mě většina z vás pošle za psychologem, možná i psychiatrem, ale já si nedokážu představit, jak bych mu tohle všechno popisovala. Proto bych se vás chtěla zeptat na názor, případně... co mám vlastně dělat? Jak to překonat? Strašně ráda bych byla prostě normálním člověkem.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • svija13.6.2022 14:50

    Sama se léčím s OCD, ale už beru jen udržovací léky, jinak jsem v pohodě. Takže si také myslím, že to chce kvalifikovaného odborníka, ideálně i psychologa i psychiatra. Bez nich je to téměř nemožné se z toho kolotoče, co ti OCD udělá v hlavě, dostat. Mluvím z vlastní zkušenosti. Držím pace

  • Ano psycholog by byl nejlepší řešení. Ten je schopen s tebou probrat problém do detailu a vůbec bez toho, že by ses musela stydět. Oni jsou zvyklí na ledas co. Když docházis do PPP tak si tam povídáš s kým? I v této poradně si většinou povídáš s psychologem ( i když dětským ), takže rozdíl v tom žádný není.

  • Taková fobie potřebuje léčení kvalifikovaným terapeutem. Nemusíš říkat, že máš problém se spermatem, stačí říct, že s určitým druhem znečištění (misofobie).
    Nepomohlo by ti třeba, kdybys brala antikoncepci? To bys pak i s kondomem měla nulovou šanci a třeba by ti to mozek takto zracionalizoval. Anebo se zkus vystavovat té fobii, a zkus chvíli vydržet s neumytou rukou a opakuj si po tu dobu, že se nic nestane. Pak se odměň a příště zkoušej znovu.

  • ;-)Určitě vyhledej psychologa. Moje příbuzná trpí tou samou poruchou a vyhledala odbornou pomoc. Když jsem k ní přišla, musela jsem se jako návštěva umýt a převléct do čistého prádla. Jako nemusela, ale věděla jsem, že jí to pomůže a bude pak klidnější. Zlepšilo se to, takže určitě neváhej. Pokud pomoc nevyhledáš, sama si s tím neporadíš a může se to zhoršovat. Má to hodně lidí, vůbec se za to nemusíš stydět. Navíc, zkoumala jsem sperma pod mikroskopem, po chvíli na vzduchu ty spermie umírají. Vevnitř v pochvě přežijí, ale jinak máš za hodinu ruce i kalhotky neškodné. ;-) A jak píšou výše, opakuj si, že se ti nic nestane.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist