Nezodpovědná učitelka na VŠ a obtížné zkouškové

Otázku položila: Anonymní uživatelka #420660 27.6.2019 0:53

Dobrý den, na škole máme předmět, který absolutně nesouvisí s mým oborem a máme na něj nezodpovědnou učitelku, která je bohužel i vedoucí mého oboru. Navíc mě nějak nemá ráda, opravdu nevím proč. Pro zápočet máme mít vypracované protokoly. Jsem s jejím přístupem naprosto nespokojená, chce to po nás vytištěné, jenže když se ji tam něco nelíbí, tak to po opravě musíme znovu vytisknout a pořád dokola. Neskutečné plýtvání papíru na to, že se na škole vyučuje také o životním prostředí... Navíc domluva s ní stojí za hovno... Myslela jsem si, že nám dá nějak vědět, kdy bude dostupná ve škole nebo bude mít ve školním serveru nějaký rozvrh...

Ve středu jsem měla jít na konzultaci s mými protokoly, jenže kvůli náročným zkouškám jsem na jejich opravu neměla čas, a tak jsem je začala dodělávat až v úterý. Kvůli učení jsem nespala 3 dny v kuse, do toho mi mé soukromí nabouraly spolubydlící, které přišly uklidit koleje (opravdu nechápu, proč zrovna v ten jediný den, kdy jsem se mohla konečně vyspat, abych mohla dodělat ty protokoly, jsem neskutečný smolař...) ve středu jsem se z toho nátlaku psychicky zhroutila, přemýšlela jsem o ukončení studia, ale zároveň nechci jen kvůli tohoto. Mám strach se znovu zeptat, jestli bude do konce týdne ještě ve škole, protože jsem minulý týden zjistila, že protokoly musíme mít hotovy do 30.6. jinak opakujeme celý předmět... Už jsem si to přesunula jedenkrát kvůli toho, abych se mohla soustředit a učit se na obtížnou zkoušku. Jsem zoufalá, nevím, co teď... Nekomunikovat mi přijde horší... Chtěla bych se vyhnout opakování, jelikož příští letní semestr máme opravdu příšerné předměty a už tak musím opakovat jeden předmět, takže nevím, jak to psychicky zvládnu, jestli budu muset opakovat ještě navíc tento předmět... Mám to prostě risknout a ty protokoly odeslat elektronicky bez žádné konzultace a čekat, jestli mi je potvrdí? Jsem v prvním ročníku, vůbec nevím, jak je to s docházkou na předměty, které budu opakovat... Vůbec nevím, co dělat...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha27.6.2019 8:32

    Pokud je termín do 30.6. (to je neděle) a ty řešíš situaci ve čtvrtek před koncem termínu, tak není nezodpovědnost na její straně. Zkouškové je náročné, pamatuju ten tlak, kdy jsme měli v jeden den dvě zkoušky a dva zápočtové testy, protože termíny přizpůsobuje vyučující svému času. Konzultace ale bývají celý semestr, když se člověk nechce dostat do tlaku, může práce odevzdávat s předstihem, stačí jen projevit snahu a zájem. Z toho, co píšeš, je zjevné, že jejímu předmětu žádnou prioritu nedáváš, což každý pedagog vycítí. Tvojí jedinou šancí je protokoly zpracovat dokonale, třeba to i probrat s kolegy, s těmi, kdo na předmět chodili s tebou, a hlavně k těm protokolům napsat velmi pokorný email, protože je odevzdáváš elektronicky. Doporučuju zjistit si, jaký má vyučující titul, tím se má oslovovat, říkat pedagogům na VŠ "učitelka" není vhodné.
    Pokud se hroutíš už v prvním ročníku, předměty ti připadají příšerné a jen hledáš výmluvy, proč to nejde, možná je ukončení studia na místě.

  • S tímhle pristup na Vs moc dlouho nebudes.
    Jasne, jsi v prváku, ale to neni omluva
    Prvni rpcnik proste slouzi k tomu, aby se zjistilo, zda ta dana osoba na to ma nebo ne. Navic litovat ted, ze s teboi profesorka nekomunikuje je naprosto detinske
    O protokolu a o tom, ze jej budes odevzdavat ( a jakou formou) jsi jiste vedela uz od zacatku semestru. Fnukat proto, ze najednou není cas je od tebe dpst sobecke

    On se na VS z tebe totiz uz nikdo nepo*ere jako na stredni, kde je vetsina ucitelu vstricna.
    Sama jsem VS dokončila pred 4 lety a o pristupech profesori bych ti mohla dlouze vypravet:-D
    Takze moje rada? Bud se hecnes a odevzdas to dp terminu a ve formě jaky je pozadovan nebo se seber a z VS odejdi ( prvni rocnik na většině VS slouzi jako sito a dalsi ročníky budou jen narocnejsi a náročnější)

  • WojKa27.6.2019 8:29

    Tak za prvé bych nazvala jako nezodpovědnou Tebe a ne učitelku. O těch protokolech určitě víš od začátku semestru, takže konzultace mohly probíhat po celý semestr a ne na poslední chvíli, kdy Ti hoří u zadku.
    Já rozumím tomu, že je to náročné na psychiku, ale každý, kdo chodil na vysokou, si tím musel projít. První ročník prostě bývá největší zápřah a síto. Tam se ukáže, jestli na to máš či nikoli.
    Každopádně bych to určitě nesváděla na učitelku, myslím, že jsi měla spoustu času, abys s tím něco udělala a to i přesto, že Ti ten předmět nesedí. Ze své vlastní zkušenosti, všechno je řešitelné, ale není to ideální řešit tři dny před deadlinem.

  • Francy27.6.2019 6:32

    Hele, to je prostě výška. Tam za tebe nikdo nic neudělá a učitele zřídkakdy jdou studentům naproti. Já musela snad 5x předělávat protokol, jen kvůli vzhledu grafu, který se nelíbil :-D A věř, že s dalšími ročníky to bude už jen těžší, prvák je největší síto a učitelé prostě potřebují vyselektovat jen ty nejlepší.
    A co dělat? Zkouškový je hold náročný, ale zkoušky dělají všichni a stejně tak všichni odevzdávají vypracované protokoly. Nejsou na místě žádné výmluvy, studuješ vysokou školu. Zpracuj to, napiš mail s žádostí o konzultaci a pokud neodpoví, tak bych zkoušela chodit přímo za ní. Jistě není na katedře sama a někdo bude vědět, kde je. Případně zajít za sekretářkou katedry a požádat o info, kde by mohla být.

  • V první řadě bych se zamyslela nad sebou, každý student má stejný podmínky. A vztekat se, že spolužáci přišli uklízet kolej zrovna když jsem se chtěla vyspat..... No, to radši ani komentovat nebudu..

  • nebudu to číst celé.. stačil mi první odstavec.. toto není základka. ale vysoká. chápu stres, i potřebu se vypovídat, ale pokud nesplníš podmínky, smůla.. je na tvém uvážení, jestli chceš postoupit dál.

  • Ja bych napsala mail, ve kterem zadam schuzku, pripadne pokud by na ni nebyl cas, zda muzes tedy odevzdat elektronicky nebo poslat pres jineho vyucujiciho ci zanechat nekde na katedre.
    Nahaneni ucitelu jsem vzdy nesnasela, ale nekdy to proste jinak nejde.

  • Chápu tě, někdy se to sesype a pak máš pocit, že je toho na tebe moc. Taky si na takové situace pamatuju. Většinou pomůže si postěžovat, což možná splnil tvůj příspěvek tady, a pak se člověk sebere. Nemáš moc času. Jestli chceš studovat, musíš dodržet pravidla. Takže seber síly, zavolej vedoucí odboru a domluv se s ní na odevzdání protokolu. Mysli na to, že pak tě čekají dlouhé prázdniny. ☺ Hodně štěstí.

  • souhlasíms tím, co zde již zaznělo, ale nedá mi to se nezeptat - vzhledem k tomu, že jsi použila množné číslo protokoly, tak předpokládám, že to není jen jeden. a obvykle se takové věci odevzdávají průběžně. proč jsi tedy neudělala nějaký už na začátku, nenechala si schválit formu a vypracování a podle toho vzoru tvořit další? proč to řešíš až takhle na konci?
    to máte z předmětu jen ten zápočet a nemusíš mít ani zkoušku? nebo zkouška ještě bude následovat, až budeš mít zápočet?
    jsi na VŠ, nejste tam už malé děti a pokud něco chceš, musíš to sama proaktivně řešit a nečekat, že tě někdo bude prosit o to, aby jsi svoji práci dodala včas. vyučujícímu je to totiž jedno. tvoje chyba pokud včas neodevzdáš. možná je přístup vyučující i o tom, že jsi celý semestr nic pořádně neodevzdala a ted po ní chceš, aby všechny protokoly procházela až na konci semestru. pro ni to může být - chybí mi kredity tak ted rychle doženu aspon tento předmět, abych mohla ročník uzavřít. co se týče toho, že to má být vytisknuté - ne každému je příjemné toto prohlížet na PC. určitě to má nějakou předepsanou formu a na PC nemusí být na první pohled viditelné, že to nějakému pravidlu neodpovídá. taky ne každému je příjemné takové věci sledovat na Pc a ničit si zíráním do monitoru oči. a v neposlední řadě si může v papírové formě protokoly/práce lépe založit a porovnávat s dalšími studenty, zda práce není okopírovaná od někoho.

  • ElisHoli27.6.2019 16:28

    Mě by docela zajímalo, co studuješ za školu. ;) Jsem v prvním ročníku na VŠ, tohle zkouškový jsem měla 11 zkoušek, 5 semestrálních prací a skoro ke každýmu předmětu ještě průběžný testy (u některých předmětů dokonce třeba 5-6 ;) ). Těch předmětů jsem měla jenom 7! Stěžovat si umí každej. ;) Na naší škole máme na každej předmět jeden pokus, takže neuděláš to na 60 % a víc, smůla, přijdeš o kredity, děláš to znova. Sice je možnost opakování zkoušky/závěrečnýho testu (podle toho, jak je předmět stavěnej), ale i na opakování musíš mít 50-59 %. A náhradních kreditů nemáme nekonečno, spoustě lidem kredity dojdou a už by to nedokončili, tak buď skončí, nebo jdou znova na přijímačky a jdou to dělat od prváku. Některý třeba skončí v 5. semestru, protože na 6. už nemají kredity, někdo jde znova po prváku, druháku... Všude máš předměty, co nesouvisí s oborem, my máme na IT taky právo, ekonomii, účetnictví, management, marketing apod. ;)
    Na vysoký škole musíš pracovat i během semestru, když se na to vyflákneš, pravděpodobně to už nedoženeš. Tak se vzpamatuj, uvědom si, jestli to fakt chceš dělat a buď skonči nebo napiš učitelce a domluv si schůzku.
    Jinak mám kamaráda o rok výš, ještě žádný předměty neopakoval, do školy chodí, má minimálně dvě práce a ještě dělá asi 6 různých sportů (některý i závodně) a hraje na spoustu hubebních nástrojů, všechno aktivně. Tak mi neříkej, že nemáš čas, když on je kolikrát od 7 ráno do 10 večer pryč a všechno stíhá. ;)

  • Hm, a ako čo čakáš? Že v živote budeš mať stále len ideálne podmienky, že ti každý vyjde v ústrety, že budú iní niesť zodpovednosť za teba? Pýtaš sa, čo máš robiť... No dospej v prvom rade :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist