Neurol, psycholog, atd.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #412732 16.9.2020 16:05

Ahoj byla jsem u svý prakticky lékařky jelikož v posledních dnech mi docela vygradovaly depresivní a úzkostlive stavy. Mám i bolest hlavy cítím se unaveně atd. Vše jsem ji řekla, no napsala mi zadanku na psychologii, když jsem ji řekla svý problémy a stavy vyhrkla na mě zda navštěvují psychiatra. 😃🙈 Říkala, že můžu čekat i tři čtyři měsíce než mě psycholog vezme. Vlastně mi k tomu víc neřekla kde s tou zadankou mám jít ?? Mám asi obvolat psychology v mém městě ? Nebo zavolat na svou pojišťovnu aby mi oni sehnali? 😊 Nejde to nějak urychlit aby mě vzal co nejdřív? Každopádně mi předepsala i Neurol. Ale moc se k praskum nemám..to jsem právě moc nechtěla. Má s neurolem někdo zkušenosti ? Vysvětlila to tak že než mě vezme psycholog tak mi pomůžou prášky. Děkuji za rady.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, ty sama musíš být inciativní, pogooglit si psychology a obvolat je. Někteří jsou na pojišťovnu (neplatíš), tam je čekačka i půl roku a pak k těm, kde si každé sezení (45 minut až 60 minut) platíš cash (500-800 Kč), tak ti mají o něco kratší doby, tak 3 měsíce. Nicméně musíš to sama obvolat a zjistit. Bohužel lidí s psychickými problémy je strašně moc a není k dispozici tolik potřebné péče, aby se na každého dostalo hned, což je hodně špatné, ale nedá se s tím nic dělat. Akutně berou jen psychiatrické krizové centra, ale opět tam musí být velký důvod (myšlenky na sebevraždu apod.). Jinak jsou k dispozici i různé telefonní linky, kde by ti měli být aspoň v základu schopní pomoct. Pojišťovna ti nikoho shánět nebude, max. ti poskytnou seznam smluvních psychologů a terapeutů. Neurol je vysoce návykový lék ze skupiny benzodiazepinů, který se smí užívat jen velmi krátkodobě (občas) při akutní úzkostné atace. Zabere hned, ale účinek je krátkodobý a je to jen na zvládnutí toho nejhoršího stavu. V žádném případě se nesmí užívat v kuse a neměla bys po ně řídit (je tlumivý) a nesmí se kombinovat s alkoholem.

  • eliskao16.9.2020 17:53

    Já bych doporučila navštívit psychiatra - nejde o žádnou ostudu. Pokud bude třeba může Vám předepsat antidepresiva, která na rozdíl od benzáků (Neurol, Lexaurin atd.) nejsou návykové! Sehnat psychologa na pojistovnu bohužel není jen tak. Záleží i na lokalitě kde bydlíte. Ale mnohde se skutečně čeká měsíce v pořadníku. Ale určitě psychologická pomoc je taky moc důležitá. Ale já bych určitě navštívila v první řadě psychiatra.

  • Kromě toho co je řečeno výše, léky může psát jen psychiatr. Z toho co je zde napsáno nemůžu úplně soudit, ale obecně pokud je vyloučena zdravotní příčina daného stavu, či konkrétní diagnóza se kterou je třeba pracovat specifickým způsobem, určitě bych volila cestu psychologa/psychoterapeut. A to nejlépe ne přes pojišťovnu, protože když se člověk cítí takhle, tak mu moc nepomůže, že si s ním někdo za pár měsíců hodinu popovida a pak třeba bude čekat další 2 měsíce na další setkání. Věřím, že vynaložené peníze za to stojí. Lze udělat i to, že se s terapeutem spojíte přes Skype/telefon třeba jen na jednu konzultaci a on Vám pak poradí co a jak by pro vás bylo nejlepší. Pokud budete potřebovat na někoho takového kontakt, dejte vědět ;-) A přeji hodně zdaru :-)

  • Proč k psychologovi? Obvodní taky není psychiatr, aby určil příčinu tvych problémů. Zajdi si nejdříve k psychiatrovi a ten ti sám doporučí nějakého psychologa nebo ho o to požádej, vždycky mají kontakty na někoho, kdo vede terapie a tak, protože je to nezbytná součást léčby. Většinou to ale není hrazeno pojišťovnou, já platila 300/hod jako student.
    Jinak Neurol je ok, ale nesmí se brát nějak často. Řeší jen akutní úzkostný stav, nikoliv deprese. Pro mě nějaký ten prášek na uklidnění nezbytnost, kdyby něco, ale každý den je rozhodně neberu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist