Netradiční, ale přesto dotaz

Otázku položila: Anonymní uživatelka #332094 5.3.2020 8:40

Dobrý den, ráda bych se zeptala na nejspíše netradiční dotaz. Pracuji, jako OSVČ a manžel pracuje, jako zaměstnanec v jiné práci. Jako OSVČ mohu po porodu ihned začít pobírat rodičovský příspěvek (neplatím si nemocenskou, takže nemám nárok na mateřskou), otcové mohou nastoupit na "mateřskou" - otcovskou dovolenou 7 týdnů po porodu s tím, že u tohoto nemohou pracovat.

Je možné, že bych pobírala po porodu rodičovskou, kde nemusím přerušit živnost a manžel by nastoupil po 7 týdnech na "mateřskou" s tím, že by nepracoval a dítě by bylo v jeho plné péči (papírově)? Nebo je možné čerpat jen jedno a pak druhé, ať už se jedná o jakéhokoliv rodiče?
Čili je možné čerpat oba příspěvky zároveň, byť každý z rodičů bude mít na sebe napsáno jedno?

Popřípadě další otázka: je možné, abych čerpala rodičovskou ihned po porodu, čili dva měsíce a pak ji přerušila, aby mohl manžel nastoupit na "mateřskou dovolenou" a po vyčerpání by až začal pobírat rodičovský příspěvek?

Předem děkuji za odpovědi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nemůžeš ji přerušit. Když si neplatí nemocenskou tak ti rodicovskou budou počítat z platu manžela. Taky jsem to tak měla. Obojí na jednou čerpat nejde

  • http://zakony.centrum.cz/clanky/materska-a-rodicovska-dovolena-dle-zakoniku
    Další specifika mateřské a rodičovské dovolené
    V § 198 zákoníku práce, který se nazývá společná ustanovení o mateřské a rodičovské dovolené,V se dozvíte například, že mateřskou a rodičovskou dovolenou mohou rodiče dítěte čerpat současně.
    "Čerpání rodičovské dovolené po kratších úsecích není tedy nijak zákoníkem práce
    omezeno. Přeruší-li zaměstnanec nebo zaměstnankyně čerpání rodičovské dovolené a následně se rozhodnou, že na rodičovskou dovolenou opět nastoupí, mohou požádat o čerpání další části rodičovské dovolené, nejdéle však do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let. "
    ještě bych zvážila i možnost nástupu otce nejdříve na otcovskou dovolenou, která je v době do 6 týdnů od porodu a pak by případně plynule mohl navázat mateřskou dovolenou v délce 22 týdnů.

  • Ano, je možné jít na rodičák od narození dítěte a od 7. týdne po narození může nastoupit na mateřskou dovolenou tatínek, ale buďte připravení, že vyřízení není jednoduchá záležitost.
    Mně to pomáhala vyřídit maminka a trávila na sociálce a úřadu práce hodiny, ale vyšlo to.
    Nejhorší bylo vyjádření paní na úřadu práce: "A nemůžou to dělat jako všichni ostatní?"
    Ale nakonec vše vyšlo. Ale byl to boj s úředním šimlem.
    Pokud se tak rozhodnete, přeji hodně štěstí a pevné nervy.
    Ale jde to!!!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 473 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist