Nekonečný problém - akné

Otázku položila: Anonymní uživatelka #408545 9.7.2019 20:46

Zdravím, je mi 20 let od mých 15-16 mam akne. Za poslední rok od minulého léta se mi však zhoršilo, nejvíc trpím na pupinky na brade nebo tvářích, není to nic hruzostrasneho, rekla bych spíš lehké až střední akne, ale i to potrápí. Nejvíc trpím na bradu kde mám takové ty bolestivé co nejdou vymacknout a splaskavaji i dva týdny.. Pak typické menší po tvářích, čele.. Plet mam celkove dost zacervenalou.. Flíčky po akne a celkově.. Za ten rok jsem vyzkoušela snad vše přírodní kosmetika ats. Různé látky proti akné.. Nic nezabralo, v 90% uskodilo. Podotýkám že antikoncepci neberu nikdy nebrala ano uvazovala jsem o ní kvůli akne a doporučuji mi to i kamarádky a rodina hodně holkám to pomohlo ale na internetu atd jsem slyšela i hodně opaku že zhoršila atd. Takže asi nemam odvahu.. Jinak žádné alergie o kterých bych vedela z jidla nebo tak nemám, omezují pikantní a tucne a hodně sladké jidlo ale ted v lete mam dny kdy piju kofolu drinky.. A i tu cokosku si občas dám ale i při změně stravy se mi moc žádné zlepšení nedostavilo. Sluníčko mi taky nepomohlo kdysi dokonce ani moře. U kožního jsem byla ještě na podzim, napsal lih s nějakou látkou a kortikoidni mast na kortikoidy silene recenze zhoršení takže tu jsem na sebe ani nedala. Lih jakžtakž pomohl od nějakých pupencu nic vic. Teď používám lih 60% na pupinky celkem zabírá ale místa jsou po něm červená a plet se mi začíná koupat že už mi ani makeup nejde dát. Makeup tedy používám ale jen lehký a trosku, s obsahem spf takže mi ted plet chrání a používala sem ho už od puberty stejný a nikdy mi nic nedelal.bez líčení proste ven s touto pleti nevyjdu. Samozřejmě hned co dojdu domů co nejdřív to jde se odlicuju at plet dýchá. Hygienu dodržují vyměňují ručník na plet povlečení pomůcky na makeup pravidelně vymyvam..takze jsem už zoufalá.. Je to pro me každodenni záležitost, úleva zda nemam další pupinek po noci, a zakrýt to makeupem abych vypadala jako člověk než vyjdu ven. Rozhodla jsem se to tedy řešit vic razantneji a po hlavě.. Ať už mám pokoj. Takže chcu poprosit o rady a zkušenosti. Na další utrácení peněz za kosmetiku kdy nevim co s mou pleti zase udělá uz nemam silu ani finance takže sem se rozhodla pro odborníka. Kozni tedy asi ne.. Dermatolog? Na ty jsou dobré recenze že se prý akne atd zabývá přece jen víc přímo tam člověk posedi řekne co a jak a dermatolog ten problém řeší od začátku do konce, prý lépe doporučí a lépe tomu problémů rozumí. No a pak čištění pleti na kosmetice.. Taky dobre recenze jsem slyšela.. Což je několik sezení čistících procedur přímo na akne.. Tak teď nevím co si vybrat.. Měl tady někdo akne nebo má? Co s ním děláte nebo co vám ho opravdu odstranilo? Vím že to není ze dne na den a ze to je delší cesta s tímto problémem.. Ale aspoň za ten měsíc chození k odbornikovi tam prý vzdy nějaká změna alespoň 50% že plet vypadá lépe a lepší se je. Děkuji ☹️

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak za 1. Dermatolog je kozni :-)
    Za 2. Bych k nemu urcite sla, kdyz se to uz nekolik let nelepsi.
    Za 3. Zkouselas vyradit ze stravy lepek?
    Za 4. Do antikoncepce nechod, mas pravdu - jen problem zakryje, ale neleci pricinu.
    No a ja teda trpim na perioralni dermatitidu (kolem ust), mam ji ze zubni pasty, uz mam vyzkouseno kterou nemuzu a kdyz ji pouziju treba jako nouzovku kdyz svou nemam, hned mam bolestive pupinky.
    Neni vylouceno, ze mas vuc problemu, ktere se prekryvaji.
    Dermatolog ti urcite poradi co s tim, vyber si ale nejakeho dobreho, treba na znamylekar.cz.
    Kazdopadne to i s lekarem bude na dlouho.

  • Řekla bych, že z hlavních problémů proč ti to akné nemizí je, že to řešíš jenom venkovne, ale měla by si to řešit i z vnitřní části. Doporučuji ti doplňky stravy pangamin s pupelkpu nebo pangamin normální zelený. Koupí se v lékárně a stojí do 100Kc. Myslím, že si máš brát každý den tři tablety? Podívej se kdyžtak na dávkování. Mně to teda pomohlo hrozně.:-) Někteří tomu nevěří, ale opravdu to pomáhá. Mám i hodně známých v okolí , kterým to pomohlo. Jinak určitě bych zkusila kosmeticku a zkusila si pupínky mazat tea tree oilem? Mne když se udělal pupinek namazala jsem ho nebo po vymáčknutí a pomohlo to a zmizel podstatně rychleji. :-)

  • ahoj, mě je 35 a akné mám pořád, průběžně od cca 18-ti let. taky jsem zkoušela všechno možné i čistící diety, bla bla bla, už jsem byla alergická na to, jak mi pořád někdo radil, co dělám špatně. prostě nezabralo nic. byla jsem u 3 různých dermatologů, taky žádné zlepšení, přidala se mi k akné ještě dermatitida, to už jsem pokaždé skoro brečela, když jsem se koukla do zrcadla. nejvíc mě naštvala dermatoložka, když mi řekla "no, aspoň že nemáte vrásky" :O= pak jsem našla jednoho doktora, ten na mě jen koukl a řekl "á, dermatitida" napsal mi jakousi mast, druhou na akné a šla jsem. když jsem se ho ptala, kdy už se toho akné zbavím, řekl, že někdo to má holt až do důchodu a jen se léčí příznaky. nebyla jsem v ordinaci ani 5 minut :-D do týdne bylo akné i dermatitida pryč, teď tam chodím jednou ročně jen pro recept, krém stačí na celý rok.... občas se sice pupínek objeví, ale to se jen tak před MS, jinak paráda, takže radím, klidně vyzkoušet více lékařů, dokud nenajdete toho pravého . držím palce

  • Je mi stejně jako tobě a akné mám od 11 let. ;) Během druhýho stupně a na začátku střední jsem ho měla opravdu hodně, všude se mě ptali, jestli s tím něco dělám, dokonce i sestra u zubaře. Kožní mi nepomohla, brala jsem nějaký prášky, nejdřív zlepšení, po vysazení zhoršení ještě víc než jsem to měla předtím, do toho jsem i měla makeup z lékárny (příšernej, akorát jsem měla víc mastnou pleť) nějakou vodičku, taky nic moc. Na střední jsem začala chodit jednou za měsíc ke kosmetičce, mám od ní i nějaký přípravky na čištění, poradila mi s výběrem makeupu a vyvrátila to, co se říká :) Makeup naopak pleť chrání, jenom ji musíš čistit. Za ty asi 4 roky, co k ní chodím pravidelně se to o dost zlepšilo, ale pravděpodobně tam budu muset chodit furt, i když už to bude v pohodě. Zkoušela jsem všechny možný i nemožný věci, alternativní medicínu a nic nepomohlo. Začala jsem se mít ráda a začalo se to zlepšovat, teď chodím do homeopatický poradny, aby se vyřešil zbytek, co mám na bradě a kolem pusy (špatná funkce střev a trávení, s tím souvisí i moje alergie na pyly a potraviny, která se posledních pár let horší). Spousta jizev, chodila jsem na laser teď od ledna do května, ale jenom na ty nejhlubší a před vánocema jdu na peeling :) Na ty pupínky, co jsou pod kůží, bolí a nejdou ven používám teatree, většinou na noc, protože je hodně cítit :D Taky na radu kosmetičky. Ale musíš řešit příčinu. U někoho je to hormonální, někomu to dělají jiný problémy (jako mě ty střeva), někomu to dělá lepek nebo laktóza.

  • Niekedy človek musí uvažovať zo širšia. Mne napríklad akné spôsobovali najmä pracie prostriedky. Ale vplyv má napríklad u mňa aj teplo, nedostatok spánku a hormóny.

    Čo mne fakt pomáha sú 2 veci:
    - ružová voda - ako tonikum, vyrovnáva pH pleti na správnu hodnotu, čo je veľmi dôležité aby pleť neprodukovala priveľa mazu a zachovala si obranyschopnosť (dobrá je aj mätová alebo medovková)
    - tea tree olej - dezinfikuje a pomáha pleti sa regenerovať

    Množstvo vecí je pri akné individuálnych, ale toto pomôže každému aspoň zmierniť prejavy.

  • Asimka11.7.2019 19:14

    Já ještě k radám holek mohu doporučit vnitřní očistu zelenými potravinami :) zelený ječmen a chlorellu ...taky jsem mívala na základce a částečně na střední, ale pak jsem najela na zdravý životní styl, fitness a v jednu dobu opravdu striktní čistou stravu bez cukru, bez smažených jídel a od té doby se to spravilo :) a k tomu poslední rok baštim tu chlorellu a ječmen a pár pupínků mám jen jeden týden v měsíci :-D a pak zase zmizí

  • S užívaním chlorelly musím súhlasiť. Prečistí telo a pleť je na nepoznanie krajšia. Určite odporúčam :)

  • Ja som mala rovnaký problém ako Vy. Dermatológ áno žiadne prírodné prípravky mi nepomohli. Tak isto ani lieky nepriniesli žiadny účinok. Môj problém vyriešila až kozmetika Mary Kay. Konkrétne prípravky sady Mary Kay clear proof. Dúfam, že pomôže :)

  • macicekkajik9.7.2019 22:16

    Akné způsobuje hodně věcí, třeba hodně cukru, změna hormonů při ovulaci a ms, bordel v krvi. Důležité je nepoužívat nic co vysušuje pleť, to se akné ještě zhorší. Takže nepoužívat obyčejné mýdlo, rozhodně ne pastu, francovku a vše co obsahuje líh - pokožka bude mít potřebu se více promašťovat a o to více se budou zacpávat póry. Místo pasty zkus tee trea oil. Docela důležité je častěji měnit povlečení, především polštář. Na akné mi také dost zabírá Ichtoxyl. Ale to jsou jen pomůcky, na příčinu se musí přijít.

  • Moje sestřenka šla na doporučení od známé ke kosmetičce, která jí jak pomohla s tím jak se o pleť má sama starat, tak jí doporučila několik sezení na IPL, která byla proložená čištěním pleti a střasně jí to pomohlo. Je to samozřejmě hodně individuální, ale musíte zkoušet a hledat až najdete co u Vás bude fungovat :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 712 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist