Nejsem vyrovnana s poslednim porodem a materstvim

Otázku položila: Anonymní uživatelka #397672 21.2.2019 19:18

Holky, mozna mam pro nekoho malicherny problem, ale me to opravdu trapi jiz delsi dobu a nejak si s tim nedokazu poradit. Snazim se myslet pozitivne a hlavne si nerikat, ze na nicem z toho nenesu vinu, i kdyz kdo vi.
Jde mi o to, ze mam tri deti. Holcicku a dvojcata. U holky byl porod bezproblemovy a opravdu uzasny, ale ja po nekolika tydnech vzdala kojeni, protoze to pro me bylo silene psychicky narocne a mudr nam porad cpala um. Doted si to hrozne vycitam.
Druhy porod probehl sekci v celkove anestezii, jelikoz jsem mela nejakeho ne uplne schopneho anesteziologa a nedokazal mi pichnout spinal. To me sebralo jeste vic, nepamatuji si vubec nic ze dne, kdy se deti narodily. S okolim jsem komunikovala, ale to vim, jen diky sms a zpravam na socialnich sitich.
Zaprisahla jsem se, ze druhe dite budu kojit za kazdou cenu, ale nepocitala jsem s dvojcaty. A vzhledem k tomu, ze deti vubec nespolupracovaly, tak jsem to opet po nekolika tydnech vzdala, ovsem tentokrat jsem to nechtela vzdat uplne a mit deti na um, proto jsem skoncila s odsavackou a pro dvojcata mm odsavala. 14 mesicu.
Ale o co mi jde. Jsem v te vekove kategorii, kdy ted kolem me vsechny kamaradky, spoluzacky, zname rodi o sto sest a ja kdyz vidim, jak vsechny koji, tak je mi hrozne lito, ze ja jsem nemohla a popravde jim to trochu zavidim, protoze ja uz tohle nikdy nezaziju a nebudu mit sanci si to vyzkouset. A porad si zpetne prehravam, co jsem vsechno udelala spatne a mela udelat jinak. Potrebovala bych se te viny zbavit, ale opravdu netusim jak.
Mel to nekdo z vas treba podobne? Co pomohlo? Dekuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja u dcerky kojeni vzdala po mesici. Uz z porodnice jsme odchazely s UM. A to jsem v porodnici mela sestricku skoro u každého kojeni, ale dcerka se nechtela prisavat a sestricky od nas vzdy odchazely uplne vyrizene:-D Tez jsem si dlouho vycitala, ze jsem to nedala. Ale dulezitejsi nez kojeni, je spokojene dite. Nevim co mi pomohlo, si to prestat vycitat. Asi pomohl čas. A tak moc na to nemyslet. Na kojení neni postaven cely svet. Spíš mi ty neprijemme pocity a výčitky svědomí posilovaly diskuze o kojeni. Jako tomu diteti je šumak jestli kojis nebo ma mliko z fkasky. Dulezita je láska mámy ;-)

  • buccaneerka221.2.2019 19:27

    Doporučuji na Facebooku skupinu Přirozené mateřství & Poradna při kojení. Určitě pomůžou.

  • U první dcerky jsem kojila půl roku (ale to jen proto že bývalí mi 3tydny před termínem oznámil že má docela velké dluhy a už to nezvládne takže jsem šla na azylovy dům kde prostě mi přišlo že oni braly um jako vyhazování peněz... A kontrolovali zda na pokoji nemám um... Ale malá nepribirala jak měla..)porad jen plakala plakala plakala a já kojila co hodinu dvě ve dne v noci... Oni mě furt ujistovali že prdiky a zuby atd... Když měla malá 5 měsíců a já dostala normální byt přešla jsem okamžitě na um a vše se srovnalo...u druhého miminka jsem si řekla že pokud nebude přibirat že nás nebudu trápit... A bohužel tomu tak bylo po dvou měsících jsme přešli na um.. Podle vyšetření jsem ale mliko měla krásně a měla jsem ho dost... Mrzí mě to že jsem nemohla kojit ale nemohla bych nás trápit jen proto abych kojila

  • Ahoj, za mě je asi jediná odpověď být vděčná za to, co mám a neřešit to, co jsem mohla mít kdyby.. Za mě před tebou smekám, že zvládáš 3 děti s odstupem 17 měsíců a do toho ještě dvojčata. Už to není jednoduchý a do toho to složitý kojení. Pro některé je kojení nejjednodušší věc, protože nezažily ty problémy, které s tím můžou být, že to prostě nejde.. Na všechno je nejlepší čas a pokora. Já jsem rodila první dceru akutně císařem a z tohoto stavu jsem měla slušnou laktační psychózu. Strašně mě mrzelo, že jsem nebyla schopná porodit normálně a do toho jsem byla schopná kojit malou jen přes kloboučky. Taky jsem měla pocit, že jsem totálně selhala a záviděla těm matkám, které mohly mít tu možnost mít miminko přisáté přímo na prsu. Což se mi nikdy nepoštěstilo.8-. Každá nemůžeme zažít všechno. A o vině nemůže být ani řeč! Máš zdravé tři děti a ještě obě pohlaví. Tahle lítost v tobě bude celý život, ale zkus to přebíjet vděčností, co všechno ti bylo dáno. Není to málo a každý to rozhodně nemá. Mějte se s dětičkama krásně a upřímně ti přeju, aby tě tenhle červíček už opustil.

  • ahoj,
    přidám svou relativně čerstvou zkušenost. Mám svoje první vysněné miminko (5 týdnů), v porodnici razili heslo "rozkojíme každou".
    Rodila jsem císařem v celkové anestezii. Miminko jsem viděla až více jak 24 hodin po porodu. Mléko se mi nevytvořilo, sestřičky to se mnou alespoň jednou denně zkoušeli a nic (navíc malý byl narozen předčasně a chtěl jen spát, nějaké prso ho absolutně nezajímalo). Asi po třech dnech, kdy byl malý o hladu a já stále bez mléka mi sestřičky vrazily odsávačku.
    Domů jsem odcházela po týdnu zcela psychicky vydeptaná,, že z důvodu že nekojím jsem špatná matka (dívali se tak na mě všichni v porodnici - sestřičky, doktoři) a ty ukřivděné pohledy když jsem si šla v porodnici pro malého říct o trošku UM; s obrovským zánětem v obou prsách.
    Ještě cestou domů jsme se zastavili pro UM.
    V porodnici i doma jsem sice nemožnost kojení obrečela (celé těhu jsem si představovala, jak krásně budu kojit a upevníme si tím vztah s miminkem).
    Malý mi krásně přibírá, na umělé si rychle a dobře zvykl. A j se mu snažím mateřskou lásku projevovat jinak.
    Ikdyž je fakt, že mě slova typu, ty nekojíš, to zvládne přece každá dokážou neskutečně naštvat a rozbrečet (máme v rodině další čerstvou maminku - prvorodičku, které šlo kojení snad 20 minut po porodu, která to vždy nezapomene (moje nekojení) řádně okomentovat:O=

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 482 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist