Nejde mi snížit váha, dělám něco špatně?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #421109 5.8.2019 13:42

Ahoj.Je mi 14 jem vysoká 158cm a vážím 60kg. chtěla bych zhubnout,už se o to pokouším 3 měsíce.Cvičím,tancuju zumbu a snažím se jíst zdravě ale váha se pořád nehejbe a když jsem se zkoušela měřit tak taky nic.Dělám něco špatně?Předem děkuji za odpověď nebo radu☺️

  • 05.08.2019 15:01:10 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 05.08.2019 15:01:10 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • a proč by tvá váha vzhledem k výšce musela být nutně špatně?
    váha není všechno. opravdu je to v mnoha případech nic neříkající číslo kvůli kterémus e dost lidí stresuje.
    pokud hodně sportuješ a jsi fyzicky aktivní, musí (!) tomu odpovídat i příjem živin v takové výši, aby tělo nestrádalo. pokud hodně sportuješ, tvoří se více svaly, ale ty potřebují stavební materiál. ono snažit se jíst zdravě nemusí být špatně, ale jde o to co a v jaké míře a zda skutečně něco nechybí.
    dcera při výšce 160cm vážila 60kg taky a byla štíhlá. a jak už zde bylo řečeno - ve věku 14 let jsi ve vývinu a diety tam nepatří, stejně tak tam nepatří přehnaná fyzická aktivita, která může ublížit tělu, které je ve vývinu.
    taky každý máme nějakou "svoji" ideální váhu a ta rozhodne nemusí být x kilo méně než aktuálně je nebo než ti něco spočítá, že by jsi měla mít.

  • interstellar5.8.2019 14:20

    Důležitý je taky poměr svalů a tuku, svaly jsou těžší. Pokud jsi atletičtější postavy (píšeš, že cvičíš), můžeš vážit o trochu víc. Spíš než váha je důležitější pevnost těla a kondice.

  • macicekkajik5.8.2019 13:55

    Ahoj, jsi teprve ve vývinu a 158 cm a 60 kg bych řekla, že je akorát. Nezapomeň, že se ti v těle dějí změny a tělo ví, co dělá. Pak také záleží na tom, co znamená "snažím se jíst zdravě". Pokud nejíš denně hodně smaženého a sladkého. Jíš dostatek zeleniny a ovoce denně, tak bych to nijak nehrotila. Doporučuji ti spíše mít se ráda takovou jaká jsi a třeba to půjde snadněji.

  • Asi takhle zaprvé jsi ve vývinu, takže bych to extrémně nehrotila, zadruhé jedna věc je váha a druhá jsou centimetry, a třetí věc je kalorický deficit, tvoje tělo proto aby fungovalo, potřebuje určitou energii (kcal, nebo KJ) aby bez problému jelo, to je bazální metabolismus, pod toto číslo NESMÍŠ jít, jinak by jsi mohla mít zdravotní potíže. Pokud nechceš utrácet za výživové poradce, doporučuju stáhnout aplikaci kalorické tabulky, tam si zadáš aktuální váhu, centimetry, vek apod. a automaticky se ti vypočítá kolik kcal musíš sníst aby ti váha pomalu, ale zase udržitelně a zdravě se snižovala. Do té apky si zadáváš jídlo, které jsi snědla a sama vidíš, jestli jsi dosáhla správného množství bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny pokud jsi v zelených barvách je to ok ... budeš potřebovat k tomu kuchynskou váhu aby sis mohla vážit jídlo... ale pokud to nechceš hrotit až tak, dá se zhubout jen změnit trochu stravovací návyky: sněz alespo 500 g zeleniny denně, vyřaď bílou mouku, jednoduché cukry, sladkosti a hlavně pij hooodně vody a dostatečně spi to je základ všeho. A jedno pravidlo si ještě zapamatuj: " 80% je STRAVA, 20% PROCENT JE POHYB". Pohyb je zkrátka takovy "doplněk" hubnutí. Hodně štěstí přeju, a doufám že jsem trochu pomohla :)

  • Ahoj, rozhodně se vyhni nějakým dietám a omezování stravy.. pro tebe je hlavně nejdůležitější pohyb a to jestli přijímáš správné potraviny. Pokud jíš moc sladkostí, brambůrků a takových věcí tak je omezit.. Podívej se na tenhle článek a nebo ho ukaž mámě https://www.jakbytfit.cz/zdrava-strava/co-varit-pro-deti/ je tam dobře popsané co by děti ve vývinu měli jíst a čemu se naopak vyhnout.. toho se držet. Jíst víc zeleniny a ovoce ale rozhodně ne uplně vynechávat cukr nebo různé diety co by ti tu mohl někdo navrhnout :)

  • hajtlik5.8.2019 18:30

    Chce to úplně vynechat cukr v jakékoli formě, z ovoce jíst pouze bobuloviny, zbytek ne, žádné těstoviny, přílohy, pečivo, bílou mouku a podobně. Zkus se podívat co znamená například LC strava, případně i Paleo, ale mě se osvědčila LC nejvíce. Hlavní je ale nehladovět, dieta nikdy nikam nevede.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist