Nárok na mateřskou?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #31449 11.12.2011 12:12

Ahoj holky, dnes jsem se bavila se švagrovou a ráda bych Vás požádala o radu. Určitě tady je některá, kdo bude vědět odpověď :-)
Bratr se švagrovou žijí už několik let v zahraničí, ale plánují v budoucnu návrat to ČR. Rádi by si potom také pořídili miminko a tak jsme se bavili o mateřské. Pojištěná je samozřejmě v zahraničí, kde přiznává i veškeré své příjmy. Do ČR si ale platí sociální pojištění, prý aby měla nárok na mateřskou dovolenou. Říkala jsem jí, že ale musí mít odpracováno u nás 270 dnů, aby jí byla přiznaná, což nemá, protože odjela do ciziny už studovat a následně pracuje tam. Tak nevíme, pokud tedy stačí do těch 270 dnů si to jen platit, nebo opravdu musíš tady někde pracovat a odvádět daně atd. Bratr sice má odpracováno cca rok než odjel, ale to by mělo spíše podle nové novely vliv na dobu délky MD? Tak jsme si říkali, pokud by nic nedostala a musela by pobírat pouze rodičovský příspěvěk, pokud vůbec, tak že by bylo lepší si ty peníze spořit? Nevíte některý jak to tedy je :-) ? Děkuju.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahojky,ja jsem momentalne v zahranici,jiz v sedmem mesici tehu,odpracovanych 270 mam tady takze narok na materskou u nas nemam.Vyresila jsem to tak,ze jsem o materskou pozadala tady stim,ze jsem nahlasila,ze jedu do cech,v tom problem neni,materskou tady budu pobirat 6mesicu,zalezi na state,kazdy to ma asi jinak a pak si pozadam o rodicak u nas po skonceni materske.Zdravotni pojisteni budu mit taky stale tady,rodit u nas budu na evropskou kartu.Takze moje rada,sporit,sporit,sporit!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 216 otázek, kterým se dostalo 271 563 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist