Náhradní mateřství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #335554 3.12.2017 16:51

Zdravím Vás ženy,
Mám na Vás dotaz. Jaký máte nároz na surogátní/náhradní mateřství? Jste pro nebo proti? Co si o tomhle myslíte?

  • 04.12.2017 17:56:14 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko3.12.2017 20:30

    Jsem určitě pro. Moje první těhotenství skončilo po prokrváceném prvním trimestru potratem, druhé dobře, ale zase to bylo v prvním trimestru 50:50. Takže si dokážu představit beznaděj a pocit selhání a neschopnosti u žen, které nejsou schopny dítě donosit.
    Pokud bych dostala na výběr, zda darovat vajíčka nebo odnosit dítě, jdu jednoznačně do druhé možnosti. Nedovedu si představit, že by někde běhalo dítě s mou genetickou informací a já o něm nevěděla... asi jsem sobec. :) Zas na druhou stranu s vědomím, že dítě které nosím, není geneticky moje, bych jako "inkubátor" ale posloužila klidně. Vzhledem k tomu, že i k vlastním (a to podotýkám vytouženým!) dětem jsem si musela po porodu hledat cestu a nezažila jsem při porodu - jak je mnohdy popisováno - žádný příval nekonečné a absolutní lásky a kdoví čeho, asi bych ani neměla problém se miminka vzdát v prospěch biologické matky. Udělala bych to ale pouze pro nějakou velmi blízkou ženu (skvělou kamarádku, sestru, manželku bráchy atd).

  • Pro, pokud by to bylo pořádně ošetřené zákonem. Jen sama vím, že já bych náhradní matkou být nemohla, protože bych nedokázala pak to miminko dát jeho biologickým rodičům

  • terryk3.12.2017 17:27

    Pro, ale sama nevím, jestli bych do toho šla, ať už jako náhradní matka nebo žena, která pak dítě převezme.

  • buccaneerka23.12.2017 17:27

    Myslím si, že je to hrozně těžké posuzovat. Na jedné straně chápu touhu páru, který nemůže mít děti, že v tomto vidí možnost, jak mít biologického potomka. Na druhé straně nechápu ženy - náhradní matky. Teda neodsuzuju je, ale neumím si představit, že bych po devíti měsících těhotenství někomu odevzdala dítě. Už jenom teď, co mám ty nevolnosti, to bych pro nikoho cizího jen tak nepodstupovala.
    Jsem ráda, že v ČR je trestné, aby náhradní matka dostala finanční obnos od biologických rodičů, protože takový byznys je mi odporný a věřím, že spousta žen v nouzi by se k tomu uchýlila. Připadá mi, že prostě lidský život je něco příliš vzácného na to, aby se s ním takto kšeftovalo a vymýšlelo něco nepřirozeného.
    Osobně, kdybych neměla dělohu a tím pádem šanci mít vlastní dítě, spíš bych uvažovala o adopci než o náhradní matce.

  • eleyne13.12.2017 18:39

    Jsem pro, ale taky bych nemohla byt nahradni matkou. Na druhou stranu, kdybych nemohla odnosit vlastni dite, mozna bych uvazovala, ze si ho necham odnosit nekym jinym...to nelze rict, kdyz v te situaci nejsem.

  • petulka63.12.2017 20:50

    Jelikož nám tato možnost byla navržena jako jedno z řešení jak mít ,,,vlastni'' dite .. jsem dost o té možnosti přemýšlela... Jelikoz nemám ani jedno dítě a za sebou 3x potrat...tak jsem rozhodně pro... Již teď obdivuju všechny ženy, které jsou schopné a hlavně ochotné toto podstoupit... V jiných zemích je to zákonem ošetřené...u nás bohužel ne... Možná by to mnoha lidem usnadnilo tuto cestu k vytouženému dítěti...
    Ve skrytu duše doufám, že se nás to nakonec týkat nebude...ale jsem ráda, že aspoň vidina této možnosti tu je...

  • sono24.12.2017 23:03

    Určite pre. Ale osobne by som nevynosila.

  • Já děti miluji,sama má čtyři(zatím).Uvažovala jsem,že bych darovala vajíčka..ale manžel zamítl.Řeknu to takto..kdybych byla sama..klidně odnosím někomu dítě,ale takhle ne.Nedokázala bych to.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist