Na pohřeb v těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #175923 12.12.2018 19:07

Zítra má kamarád pohřeb. Byl nemocný, bylo to docela rychlé a samozřejmě nás to zasáhlo. Jenže já jsem v prvním trimestru, na rizikovém, psychicky ne úplně v pohodě a řeším, jestli mám jít na pohřeb. Tvrdne mi podbříšek, mám na to i předepsané magnézium, lehce se nechám psychicky dost rozhodit. Uvažuji o variantě jít před obřadem jen položit před rakev kytici (nechali jsme s manželem navázat takovou středně velkou kytku), poklonit se a jít pryč, na obřad nezůstávat. Je to moc blbé? Bude tam spousta známých a přátel, jenže nikdo neví, že jsem těhotná, nechceme to troubit do světa, protože ještě nemáme za sebou to rizikové období prvního trimestru. Řeším, co si o nás budou myslet, řeším, zda to není hloupé k tomu zesnulému kamarádovi. Mohl by tam jít jen manžel a já zůstat doma, jenže to mi přijde strašně hloupé, abych člověku, kterého jsem měla fakt ráda nešla ani položit kytku... Když pojedu s ním, tak zase co pak...budu tam stát sama venku, zatím co manžel bude uvnitř na obřadu? To je taky blbé, zvlášť v počasí co teď vládne. Tak se chci zeptat, jak byste to řešily vy a zda je opravdu moc ubohé jít položit kytici a pak se potichu vytratit.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja bych urcite sla. A jak pises, klidne trosku driv, podat kytku ci venec a kondolovat nejblizsim pribuznym (rodice a sourozenci, ci manzelce/pritelkyni/detem) a pri tom se omluvit, ze z duvodu nemoci se nemuzes zdrzet na obrad, ale zes chtela vyjadrit soustrast. To kazdy pochopi. Ostatnim do duvodu nic neni.

  • Ja bych mozna sla az po obradu a po ceremoniich, az uz tam nikdo nebude. Ja myslim ze kamarad nahore to pochopi a ostatnim do toho nic neni. Vzdyt uz se stresujes jen tim ze tohle resis, prestan si delat hlavu z takovych veci. Hlavni je tvoje pohoda aby bylo i miminko v pohode.

  • Za mňa verzia, že by šiel len manžel a ospravedlnil ťa, že si veľmi chorá a nevládzeš ani vstať z postele. Na hrob mu môžeš ísť keď budete na tom s babatkom lepšie. Nerieš ľudí, keď tak si pomysli, či by ten kamarát chcel aby si takto riskovala. Myslím, že nie..

  • Buď bych nešla vůbec a nebo šla na celé. Kompromis o kytce a rychlém vypaření není po psychické stránce o nic lepší. Vzbudíte větší pozornost, než když nepřijdete vůbec. Za mě prostě buď a nebo... Pokud to není církevní obřad, tak trvá tak 10-15min. Církevní cca hodinu.

  • petulinkaa1313.12.2018 14:37

    Pokud máš vymodlene těhotenství s problémy a si ze smrti kamaráda psychicky v háji, nesla bych, dolehne to tam na tebe ani nevíš jak! nechci to zlechcovat, ale nejde o rodiče či sourozence, pokud to byl kamarád jak se patří a znali jste se dobře, pochopil by to a šla bych položit kytku až na jeho hrob. Rodinu jste neznali, o vás stejně tedy nevi a přijde mi blbejsi tam přijít, položit kytku a odejít nebo se na něco odvolávat.

  • hiuhi12.12.2018 21:21

    Cetla jsem, ze mas objednaneho lekare na pozdeji,abys aspon stihla dat kytku. Tak bych tam normalne prisla, polozila kytku k rakvi a pokud tam bude rodina, tak poprat uprimnou soustrast a pokud by se ptali, zda zustanes na obrad tak se omluvit, ze mas bohuzel objednaneho lekare a nejde to odlozit... A vic nic. Nevidim problem v tom, ze "jen polozis kytku a odejdes"...

  • Owerri12.12.2018 20:10

    šla bych i na samotný obřad. Mezi položením kytky k rakvi a samotným obředem nebude emotivně až takový rozdíl, a i kdyby ostatní věděli že jsi těhotná.... když se nad tím zamyslíš, "nepřišla na pohřeb protože je těhotná" fakt zní blbě v každém případě. Pokud ti byl kamarád tak blízký, aby ses z pohřbu téměř psychicky hroutila, pak si neumím představit na pohřeb nejít. A pokud to byl "prostě kamarád" a nezhroutila ses z jeho smrti doteď, pak nevím, proč bys nezvládla obřad. Takhle to vidím já... nemám ráda, když se těhotenstvím lidi vymlouvají na všechno, na druhou stranu nejsem typ člověka, co se z čehokoliv hroutí, tak třeba to nedokážu objektivně posoudit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist