Můžu už v těhotenství ovlivnit to, jestli bude mít dítě potravinové alergie?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #174342 4.8.2015 15:18

Ahoj, potřebuju se s vámi poradit. Mám dceru, která má intoleranci mléčné bílkoviny. Teď jsem v 8 tt s druhým miminkem a zajímalo by mě, jestli se dá nějak už v těhotenství ovlivnit to, jak bude miminko reagovat na některé potraviny. Zajímá mě zejména to ABKM, ale i jiné nesnášenlivosti. Mám se už v těhotenství vyhýbat mléčným výrobkům, nebo je naopak zařazovat co nejčastěji? A kdy případně začít? Díky moc, snad někdo bude vědět.

Děkuji za vyčerpávající informace. Tak já budu jíst normálně nenormálně, jak se na správnou těhotnou sluší :-)

  • 04.08.2015 23:25:13 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko4.8.2015 15:37

    Imunita je především věcí genetické rulety, pak tedy taky vlivu prostředí, v němž žijeme. To, zda na něco budeme reagovat, máme dáno v genetické výbavě. Stěží to vědomě ovlivníš, pokud tedy vyloženě nebudeš předcházet styku s potenciálními alergeny, takže by se alergie vlastně neprojevila. Samozřejmě se dá riziko některých alergií minimalizovat, čehož se využívá při zavádění jednotlivých pokrmů v jistých časových úsecích života miminka, viz např. lepek již od 4. měsíce, ale je to spíš dáno tím, že nemá smysl čekat déle, jak se kdysi doporučovalo, protože pokud tam jednou dispozice k alergii/nesnášenlivosti je, tak se prostě projeví, nezávisle na době. V těhotenství se doporučuje nevyhýbat se ničemu krom potravin, které mohou vyvolat závažné infekce u matky s prostupností k plodu (viz listerie a pod.). Takže na Tvém místě bych se neomezovala, jedla všechno, samozřejmě přiměřeně. Byly studie, kde se doporučuje těhotným nevyhýbat se alergenům - mořským rybám/plodům, exotickému ovoci, ořechům, mléčným výrobkům atd. - uškodit to určitě neuškodí, ale zda to pomůže k toleranci těchto potravin posléze u dítěte, je poněkud otázné... Pro ilustraci, mám dvě děti, v těhu jsem jedla všechno. Manžel je alergik (senná rýma), já na alergie netrpím. Starší dcera už za kojení reagovala na kakao a exotické plody (ananas, mango, citrusy) v mojí stravě, posléze se u ní objevil atopický ekzém a alergie na ořechy, dále pak pyly. Druhá dcera prozatím nereaguje na nic (klepu na dřevo).
    Tak nezbývá, než vám popřát víc štěstí s imunitou u druhého dítka. ;)

  • ahoj, syn má taky alergii na mléčnou bílkovinu (syrovátka + kasein) a bavila jsem se o 2. těhotenství s alergoložkou a prý že v těhotenství mám jíst normálně, to prý k němu nic nepřejde, jen se vyhýbat svým alergenům (ale potravinové žádné nemám) a spíš preventivně cca 2 týdny před porodem nasadit zase bezmléčnou dietu (to už by to mohlo být v mlezivu), vydržet to tak 6 týdnů a pak pomalu zkoušet, jestli bude mléko vadit... Jinak u syna se problémy objevily prakticky hned po porodu, takže to byla rychlovka, potvrzený to bylo definitivně až v 8. měsíci a dosud (3,5 roku) alergii má. Jinak šance je samozřejmě zas veliká, že i 2 dítě bude alergik, ale třeba se nám to vyhne a když už, tak bych raději zas mléko.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 186 otázek, kterým se dostalo 271 431 odpovědí a 409 660 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist