Může to být vedlejší účinek duphastonu?

Otázku položila: Francheska 29.12.2016 13:08

Ahojte děvčata. Chtěla jsem s vámi probrat Duphaston. Začala jsem ho brát tak před měsícem a půl a sice jako léčba na oligomenoreu (kdy MS trvá delé než 35 dní, u mě třeba i 52 někdy). Prý by mi to mělo zjistit, zda ovuluju. Zatím se o miminko nesnažíme ale časem určitě budeme. Ovšem Duphaston se mnu dělá bláznivé věci. Mám hodně výkyvy nálad a PMS je u mě brutální. Co jsme začla Duphaston brát, začali jsme se s partnerem více hádat, dělám scény a brečím. I když partner ví, že beru hormony, tak zrovna shovívavý ke mně není. Prý mám raději mlčet, když beru hormony aby nevznikla hádka. Dost mě to štve. JSem z toho celá vypjatá a ve stresu a to urrčitě mému cyklu nepřidává. :-( Máte někdo podobné zkušenosti s Duphastonem? A neznáte jinou, ideálně přírodní alternativu, k léčbě oligomenorey?

  • 29.12.2016 13:33:25 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 29.12.2016 13:33:24 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, brala jsem duphaston asi půl roku. Cykly jsem měla taky tak dlouhé a navíc jsem měla PCOS. Měla jsem ho brát vždycky od 16DC, podle doktorky měl upravit cyklus na "normální délku" a měla díky tomu naběhnout ovulace. Nasadila mi ho po tom, co jsem rok měřila bt, měla takhle dlouhé cykly a ovu třeba jednou za dva až tři cykly kolem 20DC a později. Při braní dupastonu jsem první půlku cyklu vždy měřila bazální teplotu, dělala ovu testy a kolem 13DC chodila na uz, aby se zjistilo, zda ovu naběhla. A za celého půl roku nebyla ani jednou. A to jen proto, že jsem prostě měla přirozeně delší cykly (minimálně těch 35 dní) a tím pádem ovu byla přirozeně později. A když se duphaston nasadí před ovu, tak se ovu ani nerozběhne a prostě není. A my jsme miminko chtěli, takže tohle byl celkem problém. Ale doktorka nechtěla připustit, že bych mohla mít cykly přirozeně opravdu delší... A co se týče pocitů a nálad - úplný děs. PMS šílený, hrozná bolest prsou jakou jsem nikdy (ani teď v těhu) nezažila, bolesti hlavy, zhoršení pleti. Byla jsem pořád plačtivá, protivná, všechno mě rychle vytočilo. A nejvíc vždycky to, když byl těhu test negativní a další den došla menzes. To na mě manžel ani nemohl promluvit, abych ho nesprdla.
    Nakonec jsem se to rozhodla vyřešit jinak. Připustila jsem si možnost, že mít takhle dlouhý cyklus je v pohodě, že nevadí, jestli 28 nebo 50, ale důležité je, jestli ovu probíhá. Začala jsem do půlky cyklu (do ovu) pít ráno a večer kontryhelový a maliníkový čaj. Koupila jsem si taky fytosoju, která obsahuje přirozené přírodní hormony na podporu ovu. Při posledním měsíci s duphastonem jsem podstoupila rehabilitaci a mobilizaci pánevního dna a začala cvičit podle metody Ludmily Mojžíšové (zabralo mi to max. 30 minut denně a krásně mi to zpevnilo tělo). A díky tomu všemu se ovu rozběhla 20DC i přes nasazený duphaston! Doktorka na to koukala jak na zjevení :D V dalším cyklu už bez duphastonu jsem ve všem pokračovala dál a ovu se posunula o dva dny dopředu. V třetím cyklu už ovu 16DC a po čtrnácti dnech pozitivní těhu test :)
    Podle všeho nechceš úplně hned těhotnět, takže být tebou, vyprdla bych se na duphaston a zkusila to cvičení, případně kontryhle nebo třeba i kapky gynex (podívej se do diskuzí, mám pocit, že s tím jiné holky mívají dobré zkušenosti). Taky si můžeš zkusit měřit bt, abys zjistila, zda a kdy máš ovu - po ní by vždycky mělo následovat cca 14 dní do menzes, tak aspoň můžeš odhadnout, kdy to na tebe tak přijde. A hlavně bych si nedělala hlavu z toho, že máš cykly prostě delší. Pokud tě to nijak neobtěžuje a neztěžuje ti to otěhotnění, ber to prostě tak, že jsme každá jiná a že 28denní cyklus je jen lékařský mýtus, který zdaleka neplatí pro nás všechny :)

  • Ahojky, za me taky duphaston ne. Brala jsem td 2cykli, mela jsem jeste dalsi 3balrni, ale v listopadu jsem nasadila tinkturu s drmku a kapala. A dalsi ms uz nedosla. Za me opravdu duphaston nic neresi, radsi bych sla do bylinek.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist