Mezera mezi zuby

Otázku položila: Anonymní uživatelka #36952 23.4.2011 23:32

Ahoj holky :)..mám takový problém a byla bych moc ráda, kdyby ste mi některá z vás (nejlépe tady nějaká zubařka) poradila...Jak již vypovídá název, trápí mě mezery mezi zuby. Mám je jak mezi hornímy jedničkami, tak mezi jedničkami a dvojkami a dvojkami a trojkami (zkrátka jedničky a dvojky mám hrozně úzké). Už tak dva roky s tím létám po zubařích a ortodentistech, protože mě to velmi obtěžuje. První ortodentiska mi řekl, že budu muset deset let nosit stálá rovnátka, druhý že budu muset čekat do 18 let, než se mi ustálí chrup a pak se to natrvalo rozšíří. Třetí řekl, existuje nějaké provizorní řešení, tzv. keramické fasety, které se jakoby "nalepí" a pak se v těch 18 sundají a doplní se to nastálo. Tak jsme se přiklonili k tomu poslednímu řešení, ale můj zubař řekl, že to nepřipadá v úvahu, protože ty dvojky mám tak moc úzké, že by se tím ty zuby zcela zničily. Takže mi zbývá čekat do 18. Což je pro mne asi ta nehorší varianta, protože mi to působí zančné trápení. Přeci jen mám patnáct let a chtěla bych kluka. Ale právě kvůli mým zubům mám nějaký "blok". Jinak jsem hubená, na mém obličeji se snad nikdy v životě neobjevil žádný pupínek, mám velké modré oči a chodím opravdu značkové oblékaná, takže si nemyslím, že by byl problém někde jinde, než právě v mých zubech. Na fotkách se bojíám usmívat, bojím s eoslovit nějakého kluka, aby se mi nevysmál... Jsem už opravdu zoufalá a myslím si, že do osmnácti to takhle nevydržím...pokud by teda nějaká zubařka věděla o nějaké ještě jiné variantě na doplnění zubů, budu ráda za informace, případně na váš názor :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • no asi rovnátka.......

  • Ahoj. Tak já mám k ortodoncii docela blízko, pracovala jsem v praxi u ortodontisty a myslím, že rovnátka by zcela tvůj problém nevyřešily, protože předpokládám, podle popisu, že máš velice drobné dvojky a byly by tedy potřeba spíše řešit nastavením, než přiblížením rovnátky, protože by pak esteticky v porovnání s ostatními zuby nebyly zcela v "rovnováze". Zuby nejen do ukončení růstu, ale celý život mají tendenci se hýbat, postupovat dopředu. Do konce růstu se čeká i z toho důvodu, že nejenže se mění ještě čelist, ale případný růst moudráků ma tendenci tlačit na zuby a stlačovat je dopředu a tudíž by nastavení zubů ve tvém věku bylo ještě předčasné. Při nastavování zubů je většinou zapotřebí zuby mírně zbrousit, aby na nich nastavovaná hmota držela a tudíž by se zmenšovala jejich celková velikost. Jinak fixní rovnátka by si jistě deset let nenosila. Maximálně právě do ukončení růstu, předpokládám, že tak cca 2,5 roku. Mohly by být užitečné za předpokladu, že tě trápí mezery mezi více zuby a z ortodontického hlediska by se mohly některé mezery uzavřít a někde naopak vytvořit o něco větší, aby nastavené zuby poté vypadaly velikostně srovnatelně. Doporučuji se ještě obrátit na nějakého specialistu v oblasti ortodoncie. Nevím, odkud jsi, takže případně nemohu doporučit a těžko posuzovat, jak je to ve skutečnosti zlé, ale myslím, že by to tak strašné nebude :) Mezery jsou stále lepší než kdyby si byla křivozubka, věř mi.

  • Ahoj, nejsem teda zubařka, takže ti neporadím jak ten problém vyřešit :(
    docela tě chápu, ale nemyslím si, že by to, že nemáš kluka bylo v zubech....kluci na takový věco moc nekoukaj :) jak píšeš, vypadá to, že jsi docela hezká holka, je taky možný, že se tě kluci prostě bojí oslovit, protože se bojí odmítnutí. Ale přichází léto, tak neměj strach, určitě se letosw najde nejden, který by za chvíli s tebou dal cokoli :)

  • Ahoj, i já měla mezeru mezi zuby vepředu dost velikou teda, když mi bylo 15let.Pak jsem šla k zubaří řekla mu to, co by se stim dalo dělat a ten ihned zavolal pána z ortodoncie,který se na mě přišel podivat.A za 14dní jsem šla k němu, kde mi dva zuby vedle jedniček zvětšil a posleze pod jedničky mi zhotovil takový dratek, který mi drží zuby jako by je přitahnul k sobě.tento aparátek mám již 16let a stále drží super...zlaté ruce měl pak doktor.tenkrát jsem platila snad jen 400kč.jinak jsem byla jeste u jendý zubařky ata mi furt dávala rovnatka po kterých se mi zvedal žaludek a efekt nebyl žádný mezera furt byla i po pul roce nošení.Tak jsem je vyhodila.....

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 209 otázek, kterým se dostalo 271 548 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist