Maturita, navýšení času

Otázku položila: Anonymní uživatelka #406690 24.8.2020 12:01

Zdravím, potřebovala bych navýšit čas u maturity na 2 . pokus v českém jazyce,ale nevím kam se obrátit. Obvolala jsem nějaké centra,ale prý to nevedou. Zlín, Uherské Hradiště, Uherský Brod okolí. nezná někdo nebo neví kam se přesně obrátit? děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • navýšení času je možné u specifických poruch učení, jen tak ti ho nikdo nenavýší - jaký k tomu navýšení máš důvod?
    na to, aby ti to bylo povoleno a byla jsi zařazena do třídy s lidmi, kteří tuto výhodu delšího času mají nejspíše budeš potřebovat potvrzení z nějaké pedagogicko-psychologické poradny.

  • a subjektivní důvod té potřeby? Je potřeba doložit objektivní důvodu - to znamená specifické vzdělávací potřeby (máš nějaké zdravotní, psychické omezení, nebo specifické poruchy učení?). Pokud ano, nebo máš podezření musíš si projít diagnostikou u pedagogicko-psychologické poradny kam spádově patříš. Tam provedou diagnostiku a v případě pozitivity dají doporučení které je pro školu závazné (na míru toho na co přišli). Jinak objednací doma do PPP je většinou 2-3 měsíce.

  • Hlavně se zeptej ve škole, jestli to ještě jde. ;) Potřebuješ potvrzení z pedagogicko-psychologický poradny, že máš nějakou poruchu učení (dysgrafie, dyslexie apod.), možná i jiný důvody, ale o jiných nevím. Ale právě si pamatuju, že když jsem maturovala (2 roky zpátky) v řádným termínu na jaře, tak tyhle žádosti o víc času se musely podat už někdy na podzim, jinak to škola neuznala. Jak je to pak s opravným termínem, když jsi na řádným víc času neměla, to nevím. Jestli to vůbec jde. Nejlíp ti ale stejně poradí ve škole, tak se tam zeptej.

    Jinak to, že to nestíháš napsat nutně neznamená, že potřebuješ víc času, víš kolik lidí test ani nestihne a stejně odmaturuje s dobrou známkou? ;) Spíš zapracuj na rychlosti čtení s porozuměním textu, je rozdíl, jestli to přečteš rychle a nechápeš, o čem to bylo a musíš to číst ještě 10x, nebo jestli si to přečteš 2x pomalu. A nejdřív si čti otázku a pak teprve text. Pokud ti nejde slohová práce, taky budeš muset trénovat. Zjistit, jestli je problém vymyslet, o čem budeš psát nebo pak to samotný psaní a dávání myšlenek na papír.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 713 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist