Máte kreditní kartu?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #228567 16.1.2019 8:05

Zvažuji její pořízení, nikoli kvůli půjčkám a nenadálým výdajům, s tímto nemám problém, snažím se být připravená, ale kvůli jejím výhodám (procentům zpět za nákup nebo třeba prodložená záruka u elektrospotřebičů), to mě láká. Jsem zvyklá platit kde to jde svou debetní kartou, kde nelze jít do mínusu, to jsem nikdy nechtěla. Ohledně kreditky mě brzdí právě mé předsudky, nikdy jsem neměla žádnou půjčku, nelíbí se mi žít na dluh a vždy kupuji jen to, na co mám (když jsme neměli na postel, spali jsme na zemi, prostě bydlení jsme si vybavovali postupně), ale karta přirozeně nabízí opak...PS. mám účet u Mbank a zvažuji kreditku od stejné banky, zdá se, že může být úplně bez poplatku (pokud se dodrží měsíční objem plateb a 100procent splátka se zadá ručně, což se mi nezdá nijak složité, teda, když neupadnu třeba do kómatu a pod., to by byl bez zpoplatněného pojištění nemožnosti splácet asi problém...) Tak se ptám, máte někdo kreditku a dokážete čerpat jen ty výhody, aniž by jste se spálili??

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja ji sice nemam, ale urcite bych do toho nesla. :) Znam nekoho kdo ji ma a vim ze drive nebo pozdeji do toho minusu sahnes :) a s temi nakupy, ja tedy nevim ale nejake ty zpetne procenta a tak mi taky neprijdou jako buhvi co, krom toho - nevim jak ty ale treba ja spotrebice kupuju jednou za uhersky rok a prodlouzene zaruky nekupuji protoze s tim zatim nemám moc dobrou zkusenost :D
    Jinak bych nespolehala ani na to ze je to bez poplatku, manzel mel takhle zalozeny ucet v bance, mel to mit naporad zdarma... Postupem casu se to menilo a menilo a ted plati pomalu i za to ze strci kartu do bankomatu...

  • kreditku jsem měla a zásada jak u kreditky tak u kontokorentu je - nemít vyšší částku než máš příjem, nebo spíš polovinu příjmu, aby se to dalo celé zaplatit a neúročilo se to - obvykle bývá 30 dní bezúročného období. navíc některé mají kreditku bezplatně pouze v případě, že kartu aktivně využíváš (takže místo debetní platíš kreditní kartou většinu nákupů).
    výhody bývají, jen je potřeba si to opravdu hlídat, aby člověk splatil vše včas, jinak ty úroky jsou potom citelné.

  • Francy16.1.2019 10:14

    Já bych do toho teda taky nešla, měla bych strach. I pozornému se může stát, že zapomene a pak je problém. Není lepší si u klasické karty zařídit kontokorent? Já ho mám nezpoplatněný, nevyužívám ho, ale pro jistotu kdyby se vyskytla důležitá větší platba.

  • Já mám, respektive má manžel a já doplnkovou kartu k jednomu účtu. Dřív jsem měla stejně předsudky a nikdy ji nechtěla, nepotřebovala, na co nemám si nekoupím. Manžel jí zřídit na základě referencí kolegy ze stejného důvodu - nějaká procenta z nákupu zpět. Máme ji určitě přes dva roky, splatnost částky je 50 dní a nikdy se nám nestalo,že bychom nemohli splatit a něco nás to stálo. Samozřejmě nemůžu utrácet díky kreditce víc, než mám příjem,že. Přijde mi to lepší jak kontokorent - to už je prostě forma úvěru, tudíž kupuji z něčeho co nemám. U kreditky kupujeme a pak akorát přelijeme z našeho účtu, kde peníze mám a vím kolik mám. Hlídá to manžel,jsem jen uživatel, který byl předtím velký odpůrce :-D

  • Ja mam a v pohode. Pokud se dokazes hlidat, coz evidentne dokazes, tak bych se toho nebala. A jak pdaly holky, dej si nizsi limit nez mas prijem, ono te to v nejhorsim nepusti. A pokud platis pravidelne najem, zalohy a mevim co, tak si prece musis vzpomenout, ze mas jeste kreditku a zkontrolovat, kolik mas splatit, ne? ;-)

  • donalabuznice29.7.2020 23:02

    Ano mám, nedávno jsem si totiž zakládala přes https://www.duofinance.cz/bonusy-za-zalozeni-uctu můj první bankovní účet i s kartou a vedením zdarma. Nakonec jsem za založní dostala i peněžní bonus, což mě opravdu příjemně překvapilo ! :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist