Mám strach jít k lékaři s pozitivním T. testem

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424242 1.9.2020 20:08

Asi se Vám to bude zdát nenormální. Ale mám strach jít teď k lékaři s tím, že jsem otěhotněla. Tedy alespoň testy mi to ukazují. Přečetla jsem si, že vaginální ultrazvuky mohou způsobit potraty, jelikož je ještě ta tkáň dole příliš "křehká". A tak mm strach. Od kdy se kontroluje těhotenství až přes bříško? Nebo jak to máte a vidíte vy? Nebude na mne lékař nastvany, když tam přijdu až na konci třetího měsíce? O testy mi nejde, nevadilo by mi, kdybych je propasla.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Petrakim2.9.2020 10:22

    No, myslím si, že vašemu čerstvému těhotenství více ublíží ta wifi síť kolem a radiové vlny ve vzduchu než nějaký UTZ, smog u továren a znečištění ovzduší. Na vašem místě bych se přestěhovala mimo dosah signálu mobilu i rádia, do míst s minimem civilizace a industrializace.

    Ne --- nyní vážně, víc to prožíváte, předchozí slova berte s rezervou, strach je na místě, ale nesmíte se nechat ovlivnit nad míru zdravou rozumu. Co se má stát, to se stane a nějaký UTZ je pro vaše těhotenství pidi špička z denního ledovce, co "teoreticky" může plodu ublížit.

    Na první kontrolu můžete jít, kdy vy uznáte za vhodné. Osobně jsem vždy šla raději k 7-8 tt kvůli potvrzení těhotenství v děloze a srdeční akce. Ony ty screeningy mají svoje opodstatní - pokud tam vyjde vysoké riziko nějaké vady (nebo na UTZ je vidět třeba rozštěp páteře - ano, v prvotrimesrální screeningu se Dr. dívá, jestli z páteře něco nevyrůstá), je lepší revize do 14tt než porod v druhém trimestru. Důsledně to zvažte, kdy se poprvé na kontrolu vydáte, riziko UTZ je zanedbatelné. Nedávno jsem toto četla v jiné diskuzi, žádné studie, co by to potvrdila, tam žádná zastánkyně tohoto tvrzení nedala. Pouze 1 se vyjádřila, že dělali ve škole pokusy s vysokou dávkou ultrazvukového záření, která dokázala až rozbít červené krvinky, ale to byla opravdu mega dávka, na kterou se ve zdravotnictví nikdy nedostanete. 1 rentgen vás také nezabije, ale pokud jej budete absolvovat každý den několikrát 365 dnů v roce, asi už tam nějaká rakovina nejspíše vznikne z toho záření.

  • To je blbostí. To by nemohl být ani sex a podobně. Ze začátku je důležité zkontrolovat, kde je těhotenství uložené. Zda se nejedná o mimodelozni

  • Lékař by naštvaný být neměl, je to jen tvá dobrovolná iniciativa. Pokud neplánuješ podstoupit ten 1. screening, tak nemusíš nikam spěchat. Ta první návštěva bývá hlavně o potvrzení těhotenství v děloze, kvůli možnosti mimoděložního těhotenství, tak si případně nastuduje příznaky, ale šance je malá a někdy mimoděložní přehlédne i lékař na UTZ... Pak se chodívá stejně až na tom přelomu 1.-2. trimestru, kdy bývá proveden zápis do těhotenské poradny..Jsou ženy, které jdou k lékaři až někdy v polovině těhotenství, protože chtějí podstoupit až ten 2.s tréning ve 20tt, některé tam nejdou taky vůbec, není to povinné, je to na Tobě.
    Nemyslím si, že by UTZ způsoboval potrat, já potrat po UTZ nikdy nezažila, ale teď jsem byla 2* těhotná, žádný UTZ jsem neabsolvovala a potratila jsem ve 12 a 8tt. Prý je šance, že se těhotenství v prvním trimestru potratí až 30procent, u starších žen i 50 procent a víc, takže UTZ neUTZ, prostě potraty se dějí hodně, mě se spíš nelíbí, že díky UTZ doktor zjistí, že těhotenství "zamlklo" a ženě ženu na zásah....Já sama jsem víc v pohodě bez UTZ ;-)

  • Upřímně by mě zajímalo, kde jsi takovou věc vyčetla, příjde mi to jako další "osvědčené pravdy" o těhotenství. Prostě blbost!!!
    Víc bych se bála, že nezkontoluješ jestli není mimoděložní ( sestra na to málem umřela, takže vím proč se toho bát ). Nebo že nebude u plodu srdeční akce.
    Nevěř všemu co si kde přečteš a používej zdraví rozum.

  • Muzete jit na kontrolu az budete chtit. Kdyz vam nic nebude.

  • Chodila jsem téměř každé těhotenství kolem 8.tt, vaginální ultrazvuk i snad nikdy nedělal, ale podival se i dovnitř. Dovnitř se lékař dival kazdou kontrolu, takže nad tím, že bych se jen modlila a první tři měsíce si dovnitr nestrcila ani prst, aby se náhodou něco nepokazilo. Je to dost přehnaná reakce. Hod se do klidu a nepřemýšlej nad tím tolik.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 274 otázek, kterým se dostalo 271 771 odpovědí a 409 846 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist