Lupénka

Otázku položila: Bývalá uživatelka #138077 7.11.2014 21:18

Ahojte ženy. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemá některá z vás zkušenost s lupénkou. Resp. jestli vy nebo manžel (přítel) tímto onemocněním netrpíte. Na internetu je o lupence napsáno spoustu článku ohledně dědičného přenosu na děti (pokud tím trpí jeden z rodičů, tak je tam 10% pravděpodobnost). A právě manžel sestry lupenkou trpí už asi od svých 15 let , a právě teď spolu plánují děti a sestra se začíná obávat toho, že by se jim lupenka mohla projevit a nebo dokonce by se s ní mohli narodit. Pokud s tím některá máte zkušenost, budu ráda za jakoukoliv odpověd. :) Krásný večer :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Sarrah97.11.2014 23:25

    U nás v rodině má lupenku táta, ale ani já ani sestra ji nepodědila. Myslím, že u něj vznikla díky stresu a špatné životosprávě. Beru to jako signál, že na sebe mám být opatrnější, ale doufám, že se jí vyhnu :)

  • manžel ani jeho ex lupenku nemají (nebyla jim ani diagnostikována) a přesto jejich dcera má lupenku a to dost silnou. dědí se dispozice k ní, ale může být vyprovokována i okolními vlivy. u jeho dcery se domnívám, že tomu "napomohlo" i očkování proti HPV a užívání HA, které na toto mají bohužel negativní vliv :(

  • alenabartackova7.11.2014 21:51

    Manzel ji ma cca od 17. Mela jsem stejne myslenky pred tehotenstvim a Mudr nam rekla, ze kazdy z nas se rodi s takovou dispozici. Rozdil je ve spousteci. Nekdo si ji vyvola stresem, nekdo nezdravym zivotnim stylem, nekdo zas ockovanim a nekdo muze delat vsechno a nikdy si ji nevyvola. Takze bych to neresila. Az to bude,tak to bude. Jestli vubec bude... ;-) sice to zatim neni zcela vylecitelne, ale je to dobre korigovatelne.

  • venysek7.11.2014 21:55

    Já trpím na atopický ekzém a lupenku mi dr kdysi diagnostikoval ve vlasech. Můj manžel natrpí na nic a u syna se zatím žádný projev neobjevil, takže to snad ode mě nezdědil. Ekzémy jsem mívala už jako miminko. Člověk nikdy neví, co se na dítě přenese, ale 10 % není podle mě nic hroznýho :-)

  • Mně je teď 34 let a lupenku mam cca 3 roky. U mně propukkla hlavně kvůli stresu a špatné životosprávě :) Se dvěma dětma jsem studovala VŠ, takže jsem na sebe dost kašlala a měla všeho docela nad hlavu :) tak nevím, jestli se mám bát dědičnosti, když se u mně projevila až po dvou těhotenstvích... určitě tam genetika hraje svou roli, ale důležitá je správná životospráva a pohoda :)

  • U nás v rodině má lupenku táta,brácha a babička,takže se to i může podědit:-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 215 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist