Listerióza

Otázku položila: Anonymní uživatelka #107945 31.12.2013 19:37

Jak je to, prosím Vás, s nákazou listeriózy? Jsem ve 13tt a mám takové chutě už od začátku těhotenství na samé lepší - majonézové věci, vlašáky, chlebíčky... Neudržím se.. Teď jsem se dočetla o možném riziku listeriózy a jsem z toho špatná :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • no..s listeriozou je to horší přece jen v létě. ale těhu je na listeriozu trošku rizikové, protože jsi oslabená.
    co se ale praktické nákazy týče, tak sem byla na testech na listeriozu z krve (v 15tt) a vyšly pozitivní. Dr mně hnala na infekční do nemocnice v Bohunicích. tam na mně Dr koukala a za svoji praxi se s tím nesetkala, že by měla těhulka listeriozu, naštěstí po důkladných testech tam se nepotvrdila.
    takže určitá opatrnost na místě je, ale pokud si dáš trošku pozor, bude to v pohodě.
    a jen tak na okraj: listerioza hrozí i z jiných zdrojů - např.špatně omytá zelenina a ovoce, zmrzlina ...

  • Myslím si, že obzvlášť v zimě by se nemělo nic stát. Navíc už se všechno vyrábí z pasterovaného mléka, ani kupovaná majonéza už není ze syrových žloutků. Nic se samo sebou nemá přehánět, ale já jsem se v těhotenství v ničem neomezovala (kromě plísňových sýrů a syrového masa) a všechny testy mi vždy vychází perfektně.

  • že to chytneš je stejná pravděpodobnost v těhotenství i mimo těhu.výrobci si musí dávat velkej pozor aby se jim to někde neobjevilo protože pak je z toho vždycky velkej problém. u těhulek je problém v tom že při jakýmkoliv průjmovým onemocnění jsou náchylnější (stejně jako děti a staří lidi) k velkým ztrátám vody a mohlo by to poškodit miminko stejně tak by mohly nastat komplikace/ horší forma nemoci . riziko nákazy je podle mě poměrně malý. já si s tím hlavu nikdy nedělala a přiznám se že případný jakýkoliv průjmový onemocnění i v těhotenství léčím slivovicí (když je to zlý tak jednu hned a hlavně tu důležitější-ráno do prázdnýho žaludku,nechutná mi nalačno ale vždycky pomůže)

  • Borlova2.1.2014 15:12

    No já při prvním těhu nejedla vůbec majonézové věci, syrové maso, plísňové sýry a fakt důkladně myla ovoce a zeleninu apod. Teď při druhém si dám třeba bramborový salát, nebo chlebíček, ale jen když vím, že je majonéza s pasterovaného vajíčka. Asi bych si nekoupila někde už udělaný chlebíček, nebo salát, když nevím, jak dlouho jim tam leží a jestli si neudělali svojí majonézu ze syrových vajec :-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 693 otázek, kterým se dostalo 273 810 odpovědí a 411 006 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se