Lezeni plazeni miminka

Otázku položila: Bývalá uživatelka #195490 30.11.2019 0:02

Ahoj chtela bych se zeptat mam 9 mesicni holcicku je moc sikovna jen se neplazime ani nelezeme podle doktoru je to spatne. Jaky na to mate nazor vy? :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka230.11.2019 12:00

    My jsme pro můj klid byly s dcerou v 8 měsících na neurologii, protože se ani neotáčela na břicho. Tam zjistili, že neurologicky je v pořádku a zřejmě jen potřebuje ukázat, jak na to, protože není ten typ, který zkouší pokus-omyl. Chodily jsme tři měsíce na rehabilitaci a šlo to cca po dvou týdnech až týdnu - za dva týdny se otáčela, za další dva plazila, za týden lezla po čtyřech, za dva stála a za týden chodila kolem nábytku.
    Za mě fakt stojí za to mít klid, že je všechno v pořádku. Nemusely jsme nijak cvičit, jen mi fyzioterapeutka ukázala, jak s dcerou manipulovat, jak ji zvedat, nosit, podržet nožku apod.

  • S oběma dětmi jsme chodili na rehabilitace - za mě lépe , když se na Vás podívají, v 95% nejde o nic, co by se nespravilo...může být hypotoničtější - u nás jsou obě děti, a pak těch pohybových mezníků dosahují prostě o něco později..

  • Eika30.11.2019 14:54

    Lépe je prověřit, zda je vše v pořádku a případě rehabilitovat. Může být "jen pomalejší", tím se jí nechci dotknout. Každé dítko je jiné a jinak rychle se učí, takže bych nepanikařila, jen bych lékaře poslechla a případně nechala holčičku vyšetřit. Moc držím palce ať je vše v pořádku a jste obě zdravé a šťastné!

  • Dcera mi v 6,5 měsících stala, syn stál v 7,5 měsících. Dcera fázi lezení přeskočila, syn nejdřív válel sudy, pak se plazil po břiše, pak lezl po čtyřech a pak stal. A přitom se v 5m ještě nepretocil na bříško. Pak to vzal ale hopem.
    Pokud vám lékaři říkají, že to není v poradku, že se dítě v 9m ani neplatí, něco na tom je a nejspíš vás posílají na vyšetření. Někdy stačí dítěti trošku pomoci a pak už to jde rychle.

  • Tak samozřejmě se odchyluje mírně od tabulek, ale špatně nemusí být vyloženě nic, záleží jestli se vyvýji sice pomalu, ale rovnoměrně. Třeba moje dcerka byla sledována na neurologii, začala se plazit po 10.měsíci, lézt po 4 po roce, chodit s pomocí opory v 15ti měsících a samostatnou chůzi zvkádla těsně do 1,5 toku, takže tím se sice těsně, ale vlezla do tabulek a sledování bylo ukončeno. Cvičit nemusela, možná by to její vývoj urychlilo, ale u takto starého dítěte bylo i podle neuroložky lepší zvolit trpělivost....

  • Moje se zacla plazit v 9mesicich. Klidne to u vas muze zacit během chvilky. Zalezi na vasem pocitu. Moje treba zacala chodit na konci 18mesice. Doktorka rikala, ze kdyz do konce 18 mesice nezacne, ze ji posle na neurologii. Ale i kdyby nezacla, tak bych tam s ni nesla. Vedela jsem, ze ma na vse sve tempo a je jen moc opatrna. Kdyz totiz zacla chodit, tak jsme behem par dni kocarek úplně schovali a zvladala i výlety po svych. Ale kdybych mela pocit, ze je neco špatně, tak bych s ní na vyšetření šla. Záleží opravdu na vas;-)

  • Zanthia11.12.2019 7:34

    I u nás to bylo podobně. Plazit se začala někdy v 10 měsících, v 11 nás poslali na rehabilitaci, pediatrička požadovala Vojtovku, ale my jsme narazili na super fyzioterapeutku, která ji nechtěla zbytečně trápit, řekla, že dcera je v pořádku, jen hodně opatrná a potřebuje trošku napovědět. Ukázala mi jednoduché "cvičení" (spíš takové signály, nejdřív jsem jí třeba jen občas přitiskla nohu k zemi, aby pochopila, že se může opřít, pak jsem jí sem tam složila nožičky do kleku, atd.), vždycky nás uklidnila a dobře se vším poradila, chodila jsem tam strašně ráda, bylo to pro mě povzbuzení. Dcera se posadila a začala lézt po 4 až někdy v 15 měsících a chodit začala až když jí bylo už 18 měsíců (takže vlastně v 19.), ale chodit začala ze dne na den, žádné nesmělé první krůčky téměř nebyly. Teď jí jsou skoro 3 roky a nikde není znát, že si dala takto na čas. Takže určitě nebojte, takových dětí je víc! Ale fyzioterapie se kdyžtak nebojte, nám moc pomohla.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 698 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist