Lehké cvičení pro kardiaky na vozíku

Otázku položila: Anonymní uživatelka #361026 14.2.2018 4:59

Dobrý den.

Mám dost problémy se srdíčkem, hodně zvětšená levá komora, arytmie, nezvládnu ani menší zátěž v tělocvičně, hned se mi motá hlava a blbě dýchám. Navíc nejsem mobilní. Je to všechno hrozně čerstvé a já mám depky z toho, jak budu vypadat, když budu jíst, ale málo se hýbat - žádná chůze ani třeba posilovna atd. Za chvíli se přece nebudu moct vlézt ani do oblečení a rupne pode mnou vozík. Prosím vás jak to dělají lidi na vozíčku, že mají pěknou postavu, nejsou obézní (ti, co nejsou obézní), jak vydávají z těla tu energii? Já třeba cvičit rukama kvůli srdci nemůžu, vůbec to nedávám, neudýchám to. Bude stačit nějaká mírná rehabilitace nohou? Tím asi budu udržovat nějak svaly z fyziologického hlediska, ale určitě tím nebudu třeba hubnout nebo vydávat tolik energie. Já vůbec nevím, co se sebou. Netušíte, jak na to? Já jsem se ptala v ambulanci i nemocnici, ale nikdo mně nedokázal odpovědět, když chci zohlednit ještě srdce. Prý zajít si do posilky. No tak to vážně ne, i když to už bych pak nemusela řešit vůbec žádný problémy... Ale já bych chtěla být pěkná i s tím, co mi je. Líbit se a cítit se dobře, že se líbím. Jsem ještě hrozně mladá a tyhle věci jsou pro mě prostě hrozně důležitý (jako líbit se klukům, být hubená jako jsem byla a nebýt zakuklená v depkách a smutku, protože budu mít časem obrovskej zadek, hnusný stehna, dva podbradky a špek na břichu větší jak prsa). Jak oni to jenom dělají?
Prosím zkuste poradit.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • marketaj14.2.2018 7:01

    Nepises duvod proc jsi na voziku a jak mas dlouho problemy, ale asi jedine reseni je kontaktovat fyzioterapeuta. Ten ti pomuze sestavit cviceni tak, aby jsi trochu predesla problemum, ktere vznikaji imobilitou napr dekubity. Fyzioterapeut narozdil od treneru v posilovne muzu lepe zhodnotit zdravotni stav.

  • Nemam zkusenosti s kombinaci techto omezeni, ale zaklad je strava. Telo potrebuje spoustu energie jen na jeho samotne fungovani, tj. Pokud si nastavis optimalni prisun energie, nemela bys tloustnut. Orientacni výpočet najdes na netu, s presnym ti muzou poradit nutricni specialiste. A pokud jde o udrzeni formy, napada mne, kdyz muzes rehabilitacni cviceni na nohy treba lehka joga, ktera protahne telo a nemusela by byt tak narocna na srdce. Nebo posilovani treba s pul kilovkama na ruce a zada?

  • sisterrys14.2.2018 8:11

    K tomu, co píše marketaj, ještě doplním, že hodně uděláš stravou. Při hubnutí je 30% úspěchu cvičení a 70% strava, předpokládám, že u udržení váhy to bude taky tak.
    A pak jde o to, jaký máš metabolismus. Znám vozíčkáře, který se vyloženě cpe sladkým, má vážné deprese kompenzovane léky a sladké mu pomáhá. Nijak tlustý mi nepřijde (hubený tedy taky není, takový normální), ale před úrazem jsem ho neznala, tak nevím, jak moc a jestli nabral. Jinak necvici určitě, má totiž ještě problémy se zády.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist