Látkujete? :)

Otázku položila: Bývalá uživatelka #150146 10.1.2018 13:42

Holky prosim vas o zkusenosti, klady, zapory. Takze bych moc moc poprosila o zkusenosti a spokojenosti :) pripadne i o druhy a podobne. Prostě o vse o tom jak latkujete :) dekuju!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • whitehorse110.1.2018 13:48

    látkovala sem a spokojenost. používala sem hlavně čtverce, kvůli rychlosti schnutí i lepší cenové dostupnosti. ale ěmla sem i několikery AIO, případně kapsové.
    výhody: ekologie, úspora (pokud ti dítě pokadí právě danou čistou jednorázovku tak je to k vzteku a vyhozené peníze, u látkovky prostě vypereš a dáš jinou), dítě si může více a lépe uvědomovat, že čurá. pro vývoj kloubů se berou jako lepší, a v neposlední řadě - v látkových plenách nedochází tolik k přehřívání varlat u chlapců (a tím riziko snížené plodnosti do budoucna), prakticky vzato doma pořád po ruce a není třeba hledat akce kde zrovna jsou pleny levné, v jednorázovkách se mi více opruzovalo
    nevýhody: svým způsobem může být častější praní a trochu více práce, na druhou stranu - netahají se balíky plen pořád dokola, někdy vychytat jaký styl svrchnáku dítě sedí je problém (ale to se může stát i u jednorázovek), obvykle častější přebalování než v jednorázovkách
    dodám, že na noc sem používala eko jednorázové pleny, na den látku

  • petulinkaa1310.1.2018 14:59

    já jsem u dcery chtela latkovat,ale...skoncila jsem na CS a i kdyz jsem se hybat mohla,necitila jsem se na ten kolotoc kolem latkovani,prani,zehleni a pak spohodlnela,pravda :-D takze jsem davala latkove akorat kvuli kyclim pres jednorazovku.Dcera s jednorazovkami problem nemela,odplenkovana byla za dva dny,takze v tom taky problem nebyl a tahani plen moc nebylo,zezacatku jsem objednavala ze mi to vyhodili doma a pak uz se vzal s nakupem jeden balik a bylo :-D takze tak :-) ted u druheho budu davat jen jednorazovky :-)

  • Klady - finance, šetrnost k životnímu prostředí (ale to samozřejmě taky záleží, v čem pereš a jestli používáš sušičku) a podle mě je to pro dítě i prospěšnější a příjemnější. Malej se mi v papírovkách vždycky oprudí, v látkových už je výjimečně.

    Zápory jsou ale taky, určitě je to nějaká práce navíc a máš imrvére plný sušák.

    O typech a jejich výhodách a nevýhodách by se dalo popsat několik knih :-D
    Já používám čtverce (rychle schnou, ale musíš je skládat a potřebuješ k nim snappi sponky) nebo plenkové kalhotky (jednodušší na použití, ale schnou dost dlouho) + vkládačky. Nebo chobotovky, ke kterým vkládačku nepotřebuješ. Navrch dávám fleecové separačky (odvádí vlhkost, i počůrané jsou krásně suché), které jsem si nastříhala z obyč tenké deky z Pepca za pár korun. Občas použiju i jednorázové (takový tenký kapesníček z celulózy, který se dá vyprat nebo i spláchnout do wc), ale to jen když tuším, že bude malej kádit :-D Abych to pak nemusela máchat z těch fleecových :-D Přes se dávají svrchňáky s PUL zátěrem.

    Pak jsou SIO nebo AIO, kde máš všechno v jednom. Zkoušela jsem SIO, chvíli dobrý, ale jak malej poporostl, tak začaly protékat.

  • Aranel10.1.2018 15:27

    Jak už holky psaly, je to ekologičtější, ekonomičtější... Já používám AIO (našla jsem sadu 10ks od batolini za nějakých 2200, což byla snad nejnižší částka, kterou jsem našla... Celkově mám 18 plenek AIO a docela je stíhám i prát a sušit - jádra schnou déle, ale jde to), na noc používám jednorázové, aby neležela v mokrém.

  • hiuhi10.1.2018 16:06

    První jsem částečně látkovala... nějak si na ty látkový nezvykla...
    Druhou dcerku látkuju téměř nonstop (ted chvíli pauza pač mi kiksla pračka)... Mám kapsovky do kterých dávám 1-2 čtvercovky...
    V noci mi spí celou noc, takže dostává jednorázovku, aby ji nebudila mokrá látková plínka....

    Klady už ti holky uvedly. A koukám i zápory. Nejhorší asi je to, když ti (jako mě) chcípne pračka... :-D

  • Holky pisete ze jsou mensi naklady na latkovky. Pocital to nekdy nekdo? Porizeni plen, praci prasek, voda, energie. Kazdy pise jak je to levnejsi, ale kdyz si to plus minus spocitam, tak mi to neprijde. Mate nekdo prosim porovnani?

  • Ja jedu AIO- v nich dve save bambusove vkladacky, pripadne dve vkladacky na sebe a svrchni (ale to mi moc sem tam utece bokem), obcas kalhotovka (ale tu planuju spis pro starsi batole), v sestinedeli jsem jela i ctverce.
    Vyhody pro me - syn neni opruzeny, po jednorazu ano, hodne casto se vali jen prikryty ctvercem na podlozce, takze se i otuzuje, ma na sobe latku, ne zapareny kus cehosi, co mi pripomina vlozku a prece bych nerada cely den od rana do vecera 2-3 roky v kuse mela non stop vlozky. Jednoraz taky svadi k tomu, aby se ditko prebalovalo mene, pritom se ma nejpozdeji co tri hodiny, i kvuli bakteriim atd... Takze hlavne ty zdravotni duvody jsou znacne. Latka se prebalit musi, jinak protece. Nezaparuje klucici nadobicko tolik.
    Libi se mi, ze neni odpad, smrad z jednorazu (ten je pekne nechutny a to staci jedno ucurnuti), ze je to super na kycle...
    Hodne to spotrebovava vodu, to je mene ekologicka stranka veci, ale furt to je v plusu a vic eko, nez jednoraz.
    Nevyhody - obcas jsem zhnila, tak nestihnu vse zkompletovat, porad je jeden plny susak a jeden plny smradlavy kos :D ... Takze v krizi sahnu po jednorazovce. V noci kvuli kolikam davam jednoraz, taky proto, aby neprotekl, od 3. mesice v noci uz neprebaluju, aby se neprobral a nevim, zda by to látka pobrala, tolik moči. Takze mesicne spotrebuju tak 35 jednorazovych plen, to mi neprijde hodne. Nektere obleceni je moc uzke - zvlaste moderni teplacky. Ale lidl to jisti. Tam je vse pruzne a rostouci, takze to i latkovou plenu krasne pojme.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist