Krmení

Otázku položila: cudla 19.3.2011 9:08

Ahoj maminy,chci se zeptat na vaše zkušenosti s podáváním kaší?Já už dávám malému (4,5 měsíce) pár dní večer rýžovou kaši.Pročítala jsem nějaké stránky a dočetla jsem se,že podávat jedině lžičkou a před koupáním...Já to dělám po koupání a z láhve,tak jako jsme to dělali s nutrilonem.
Zbaští celou porci,ještě chce dokojit.Když měl večer Nutrilon,usnul hned po jídle,ale po té kaši mu to trvá podstaně déle než usne.Máte nějakou radu?

Pro mysici:Kojím 6x denně a k tomu měl ještě v poledne a a večer Nutrilon.Po tom večerním nutrilonu spával 5-6 hodin,ale poslední dobou se budil po 3-4 hodinách,takže jsme kojili 3x za noc.To víš,že jsem se radila s pediatrem,bez toho bych malému nic nedala.Mrňous byl už odpočátku hodně hladovej,navíc je dost dlouhej a podle doktorky byl měla být váha vzhledem k výšce trošku vyšší - teď měří 68 cm a váží 6,77 kg.Řekla mi,ať udělám kaši slabší než je v návodu a že od konce 5. měsíce už prý zkusíme zeleninu.
Tak nevím.No asi to zkusíme lžičkou tak hodinu před koupáním,aby neměl tak těžký žaludek a uvidíme.

Holky děkuju za odpovědi.Zkusíme to ještě pár dní bez kaše,uvidím jak bude přibírat a pak to znovu proberu s pediatrem.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já nevím, ale v tomto věku mívají děti kojené i nekojené běžně růstový spurt, takže se může zkrátit frekvence nočního jídla, u hodně dětí to je jen krátkodobé (cca 14 dní) a odejde to tak, jak přišlo, ale také hodně dětem se v tomto věku pokazí noční spaní, takže děti, které dříve prospaly takřka celou noc se najednou začínají budit, aniž by trpěly přímo hlady, ba naopak, jsou to děti, kteté přibývají dobře..
    Říká se, že kaše, zvášť na noc je na žaludek těžká a děti to moc dobře nesnášejí, ale co je opravdu prokazatelné nemývá kýžený výsledek v tom, že dítě po ní spí déle, ba kvůli horšímu trávení může být spánek ještě méně kvalitní.
    Osobně nemám nic proti začínat obilninovou-v některých zemých se opravdu kaší začíná.. (není tu řeč o těch sladkých a ochucených, co se prodávají), i když tohle mi přijde brzy, zvlášť pokud vlastně pije v těch správných intervalech-některé děti se budí po 1-2 hodinách a to už je šílené, ale hlad s tím většinou nemá co dělat.

    Tady si můžeš stáhnou růstové grafy a sama můžeš posoudit, jak na tom jste podle tabuůek a zda je to opravdu tak hrozné
    http://www.szu.cz/publikace/data/rustove-grafy

  • Jen se zeptám na důvod, proč kaši takhle brzo, není to zbytečný?Můj prvorozený byl také na UM, dokonce neměl ani mléko, ale speciální výživu por alergiky, ale protože prospíval, přecházel na příkrmy stejně jako plně kojené dítě, tedy až v 6měsících a bylo mu to jen ku prospěchu. Takže mě kaše ve 4,5měsících dost překvapuje. Za druhé určo ze lžičky, z flašky to možná dělaly naše maminky, ale pokud si nechceš vypěstovat závislost na flašce a dítě naučit kousat a polykat, je lžička to nej i pro dítě na UM. Moje mělo z láhve jen mléko, i čaj už dostalo rovnou z hrnku, příkrm vždy a jen zásadně ze lžičky, teď mu jsou už 2,5 a baští nádherně sám a to příborem, krásně kouše. Proč ti usíná dlouho?Dle mého je ta kaše na něj brzo, je těžká do žaludku, byť rýžová a akorát ho tlačí v bříšku, takže pokud ti dítě na mléku dobře prospívalo, tu kaši ještě odlož, má čas...Navíc se má nejprve zavádět zelenina, pak maso, pak ovoce a nakonec kaše...probrala jsi to s pediatričkou? Mě tento nezvyklý postup docela zajímal...jinak pokud máš potřebu mu ji dávat, dej mu ji tak v 6večer, jako standardní večeři a po koupání před spaním už jen kojo nebo Nutrilon, z toho co píšeš to chápu tak, že částečně kojíš a částečně UM...

  • Aho cudlo,

    podle percentilových grafů máš klučíka plně odpovídajího.
    Plně souhlasím s Mysici - přesně takhle bych to doporučila jako laktační poradkyně. A někdy opravdu nad pediatry kroutím hlavou, vrací se 20-30let zpátky :(

  • Cudlo promiň, ale postup dokt trochu nechápu, já přes den kojím po dvou hodinách, někdy i hodině a půl, jsme taky žravka...jí většinou v 7,9,11,13,15,17,19.30, o půlnoci a ve 4-5 ráno, jak se zbud, někdy si tam kojení přidá po hoďce, hoďce a půl. Na jedno kojení...kontrolně jsem vážila, protože se mi zdálo, že jí často vypije kolem 200-240ml mlíčka, takže mléka je dost a dále nekontroluji.Takže jí v průměru oba kluci stějně, měříme tedy o jedem cm méně a vážíme 6890g, takže zas takový mega rozdíl v nich nevidím. Teď měl růstový spurt a jedl dokonce asi týden 15x denně a přesto kaši nedávám. Kdyby mi jedl po 3-4 hoďkách jako tobě, tak si pískám a 3x krmit v noci je ještě pořád pohoda.Naše dokt to shledává v pořádku a čím déle vydržíme kojit, tím lépe, už vzhledem k potížím, co měl jeho bráška a znám maminky, co mi říkaly, že kojí po dvou hoďkách ve dne v noci a mají prcky zhruba jako já. Takže pořád si říkám pohoda. Po 3-4 hoďkách mi jedl kluk na UM, které je těžko stravitelné...co místo kaše radši častěji kojit, i se ti udělá více mlíčka...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist