Konizace

Otázku položila: Anonymní uživatelka #59174 23.3.2012 10:01

Ahoj womenky ;-)
poprosila bych o Vaše zkušenosti ohledně příčiny změn na čípku, minulý týden jsem prodělala konizaci, je mi 28 let a doktor v nemocnici mi řekl (trochu na mě "vyjel"), že si za to můžu sama, že to mám z kouření. Vím, že kouření není zdravé na nic, ale proč potom prodělává 98% žen nekuřaček konizace?
Jaké máte zkušenosti s reakcemi lékařů v této oblasti nebo něčím podobným?
Děkuji a omlouvám se za anonymitu 8-.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Co vím, tak jsou ohroženy kuřačky víc a neslyšela jsem, že by tak vysoké procento nekuřaček podstupovalo konizace. Jsem skoro rok po konizaci a doktoři se mě vždycky jako první ptali, jestli kouřím. Já nekouřím, takže nemůžu říct bohužel nic o jejich reakci :-(
    Naopak co mě osobně znepokojuje, je to, že skoro 50% výsledků z cytologie s dobrým výsledkem není dobrých, ale naopak špatných. Naše laboratoře to dost odfláknou. Pak můžeme chodit na kontroly a stále je to v pořádku a najendou je pozdě >:-[

  • Jde o to, že kouření snižuje obranyschopnost organismu. Takže pokud tvoje tělo potká HPV viry, pravděpodobnost že je zahubí je nižší. Nejvíce změn na čípku je právě z důvodu HPV infekce. A 98% nekuřaček konizaci určitě neprodělá.

  • Kuřáci jsou všeobecně náchylnější k nemocem, mají v těle víc volných radikálů, které způsobují různé mutace buněk a pak může docházet k nádorovému bujení. Takže určitě je dobře pokud se na to vykašleš, ale rozhodně nesouhlasím s přístupem doktora. Já jsem se také nestkala s moc dobrým přístupem. Po špatném výsledku z cytologie mi gynekoložka řekla, že bude třeba větší odběr - BIOPSIE. Objednala jsem se do nemocnice Slaný. Při příjmu mi řekli, že jdu na kyretáž...Já jsem řekla že na biopsii. NIkdo mi neřekl, jak se bude postupovat, jen co mám dělat po narkóze, jako že nesmím sama vstát atd... Po probuzení přišla sestra, šla se mnou na záchod, zkontrolovala vložku - a na otázku kdy přijde lékař a podá mi nějaké informace, mi řekla, že za hodinu bude po vizitách tak zkusí někoho sehnat, že mají fofr.... Na pokoji jsme byly 4, 3 holky šly na miniinterupci. Za hodinu přišla s nějakým mladým lékařem, ten se zběžně podíval na vložky všech přítomných dam a řekl, chovejte se jako v 6nedělí a mohly jsme jít.....NIc víc...Až když jsem šla ke své lékařce na kontrolu a zeptala se, co že mi vlastně dělali, řekla, že jsem podstoupila kyretáž + seříznutí části děložního ted nevím krčku nebo hrdla což je snad konizace ne? Nezmohla jsem se na víc než otevřenou pusu....NOa ke všemu vzorek z odběru byl poškozen takže histolog nemohl určit, zda tkáň byla odebrána, až do zdravé části...Takže jsem musela čekat další 3 měsíce na zhojení a další cytologii, která pak tedy dopadla dobře. Tedy doufám, že dobře, když to tu tak čtu.... Poctivě jsem čekala 6 týdnů a pak když jsme se s partnerem milovali jsem krvácela.... Lékařka mi řekla, že je možné, že je tam nějaký zánět a proto že krvácím. Udělala stěry a odběry ( při stěrech jsem jí tam začala krvácet na křesle..) ale výsledky byly ok. Tak nevím, krvácela jsem pak ještě asi dvakrát ale teď zatím dobré. Snažíme se o mimi od ledna a zatím nic, tak doufám, že nebude problém v tomhle... 17 dubna jdu na gyndu tak se nechám prohlédnout a uvidíme jak jsem na tom. Mrzí mě přístup některých lékařů, kde je původní záměr pomáhat lidem? Dneska jsme pro ně jen kusy na pořadníku...asi ne u všech ale stejně...Každopádně, je špatně že na tebe vyjel a vůbec se neboj ty budeš určitě v pořádku :-)

  • Ahoj.Koukám že dr je asi vševěd koukám.Dle mého kouření je sice svinstvo,ale ne takové aby to byla hlavní příčina změn na čípku.Hlavně že jsi už ok.

  • No to je síla, teda co tady čtu.Já mám od července dvakrát špatnou cytologii.Nikdy jsem žádný problémy neměla až ted.jsem nekuřačka, bezdětná.Poslali mě do nemocnice ke konci července na prohlidku a doktor mi tam řekl že budu muset podstoupit konizaci ted v září.říkal mi že tam budu zhruba 5dni a dal mi papir co vše sebou do nemocnice.Pujdu poprvi na operaci, nikdy jsem narkozu neměla tak se bojim.Doufam že po tom budu moc mit miminko, už se snažíme 1,5roku a stále nic.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 198 otázek, kterým se dostalo 271 491 odpovědí a 409 685 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist