Koberce-dlažba

Otázku položila: Sydzej60 18.10.2012 9:22

Ahoj holky mám v kuchyni i v obyváku koberec.Jenže doma mám pořád plno prachu.Nevím jestli to je od koberců nebo od kamen,který mám v obyváku a topím v nich.Je fakt,že přes léto se netopilo a prách byl všude mám podezření na ty koberce.Právě uvažuji,že bych dala tu dlažbu.Jaký je váš názor?

holky právě,že já většinou musím vysávat každy den pač dřevo nosím domů v bedýnkách tak občas propadne pilina.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • dlažbu ani plovoučku (navíc na tu se prachočividně dost lepí a je nepraktická i jinak-třeba v kuchyni nám co chvíli vyteče pračka nebo se něco vyleje, takže naprd)) bych v životě nechtěla, ani kdyby bylo podlahové topení a to kvůli tvrdosti a hlučnosti. Navíc jestli máš nebo plánuješ do budoucna děti, tak to určitě nedoporučuju-děti dělají normálně spoustu hluku, ale na dlažbě a plovoučce to je síla (i když myslím, že ta plovoučka se dá udělat i tak, aby to nebylo tak hrozné). My máme PVC (takové tvrdší, ne to měkké), ale jsou i přírodní verze-lino, či korek...Každopádně musíme vysávat nebo zametat prakticky deně, na kopberci se spousta věcí stratí a zachytává do sebe ten všechen bordel, ale otíratelná podlaha se neošidí..ale zase z té hladké plochy mám lepší pocit než z koberce, že se dá prostě vyčistit...

  • Ahoj, osobně máme kuchyň propojenou s obývákem. V kuchyni dlažbu, v obýváku plovoučku, jen u sezení malý kobereček. Na udržování je nejhorší právě ten. Nejraději bych se ho zbavila, ale pak by byla zima od noh. Za mě ideální řešení by bylo podlahové vytápění. A dlažba v kuchyni? I když chodím naboso, nepřijde mi nějak zvlášť studená. Když něco křehčího spadne, jde to většinou do koše. Na druhou stranu ale vyhovuje mi kvůli snadné údržbě. Na plovoučce je vidět každé ukápnutí čaje nebo čehokoli jinýho. To na dlažbě není. Neuklízím denně, kolikrát na to není čas, ale špína taky u nás není. Za mě tedy ideálně dlažba, plovoučka, maximálně lino, které v dnešní době vypadá už velmi dobře.

  • Ahoj, my máme propojenou kuchyň s obyvákem.... a máme tam dlažbu. Jen pod stolkem máme malý kousek koberce a nemůžu si stěžovat že bych tu měla nějak moc prachu.... Takže já doporučuji dlažbu a k sedačce jen kousek koberce, aby nestuděli nohy, když koukáte třeba na telku....

  • Já bych dlažbu nechtěla, obzvlášť ne do kuchyně, je tvrdá a studená... Cokoliv ti spadne, tak se rozbije :-p Bych už radši šla do jiné varianty: PVC, korek, možná plovoučka (tam je ale potřeba hledět na odolnost). Koberec bych do kuchyně ale taky nechtěla, se musí strašně špatně čistit, ne? Jinak co se týče koberce a prachu... Nemyslím si, že by to nějak výrazně mohlo za prašnost v bytě. Naopak koberec ti ten prach hodně pohltí a nemusíš luxovat tak často. Na jiném typu povrchu budeš mít chuchvalce prachu denně a vytírat každý den by se mě osobně teda nechtělo :-P Ta prašnost asi bude ovlivněna topením v kamnech a v létě zase hodně větráním... My teda v létě taky máme dost prachu, víc než v zimě, kdy nevětráme tolik. Ale nemyslím si, že by ti změna podlahy pomohla usazovaný prach na nábytku snížit. Možná kdybys fakt denně vytírala... To jsem ale nikdy nezkoušela. jen vím, že strejda mají všude dlažbu a dřevo a musí vytírat fakt denně. Já mám doma koberce (krom kuchyně) a luxuju 1krát týdně a mám pocit, že prachu na nábytku míváme tak stejně.

  • No zkrátka, ať si zvolíš co chceš, tak si myslím, že největší blbost je dát si kobrec do kuchyně.... jako bydlící to není tak poznat, ale když přijde návštěva,tak to pozná - Do koberce se zachytávají pachy od vaření, špína jde hůře dolů... a když se koberec špatně vysuší, tak může začít ze spoda plesnivět (pokud je to koberec v kuse přes celou místnost.

  • lulatko18.10.2012 10:07

    Souhlas s Marki87 v tom, že dlažba v kuchyni je tvrdá (studená mi nevadí, stejně chodím po celém bytě v pantoflích a dítě má koutek, na němž má pěnové puzzle, takže když je tam se mnou a hraje si na podlaze, taky není žádný problém). Ano, když něco upadne, je to v pr...., když tam člověk křepčí na nohou půl dne nebo celý, odnášejí to záda. Nic lepšího na údržbu jsem do kuchyně ale zatím nenašla. Z podobných odolných matrošů jednoduchých na údržbu mě napadá leda pandomo nebo nějaká litá podlaha, ale bude asi stejně tvrdá - to nevím, po tom jsem nepátrala. Plovoučku do kuchyně bych nechtěla - je taky tvrdá, méně odolná než dlažba a hlučnější i při chůzi.
    Máme v bytě jinak parkety a jsem za ně ráda. Prachu dost, ale to si myslím, že dáno prostě prostředím. Mám malé dítě, ale že bych musela běžně luxovat či vytírat každý den, tak to zase všeho s mírou. :D V tomto souhlasím se Zuzankou88, že to ať si dělá, každý jak chce, dělat to každý den mi přijde na hlavu a zbytečné. Zas natolik to fakt neprožívám. Luxuji běžně jednou týdně, dle potřeby častěji (návštěva, něco se vysype), vytírám jednou za 2-3 týdny. A fakt se z toho tady nikdo neposere, ani to tady nevypadá jako na hnojišti... Koberce z dlouhodobého hlediska mi přijdou jako daleko větší zlo - samozřejmě záleží, jak o ně kdo pečuje. To, že pohlcují prach, jako výhodu nevidím - zvlášť když vidím, jaký povlak jemného prachu zůstane na parketách po vyluxování a toho se lze zbavit jenom vytřením. Z koberci se to časem tak akorát kupí, a to můžeš luxovat třeba každý den.

  • donalabuznice19.11.2019 1:54

    S manželem nám nedávno do oka padla dlažba imitace dřeva z https://www.koupelny-dlazba.cz/dlazba-imitace-dreva , a tak jsme se po dlouhé době zbavili plovoučky a přešli na dlažbu. Musím říct, že jsem celkem spokojená, protože se na ní udržuje velmi dobře čistota.

  • Já bych teda asi dlažbu nedávala. Spíš bych popřemýšlela nad nějakým jiným kobercem, ve kterém se tolik nedrží prach. Čím méně chlupatý, tím lepší. Zkus mrknout třeba sem https://www.emako.cz/koberce/ Tam mají docela slušný výběr koberců. :-)

  • donalabuznice22.5.2020 22:16

    To já mám doma vlastně něco mezi tím, všde máme plovoucí podlahu doplněnou o kusové koberce, které jsme si všechny objednali z https://www.vesna.cz/kusove-koberce Využíváme tak praktičnosti plovoucí podlahy a v obývacích místnostech pak máme koberce, který daný prostor zútulňují.

  • donalabuznice25.12.2023 23:58

    Já bych šla do lina, sice už se teď už běžně moc nepoužívá, ale mě to příjde praktické protože vydrží opravdu dlouho a je velice odolné proti vlhkosti. Trošku jsem se bála toho že bude obtížné jej položit,, ale dle návodu z https://homezin.cz/media/jak-polozit-lino o nic složitého nejde.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 209 otázek, kterým se dostalo 271 548 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist