Když chce chlap nové auto a vy jste proti...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #274460 17.2.2022 14:19

Chtěla bych znát názor taky jiných žen. Jsem vdaná a máme dvě malé děti (7 a 3 roky) a dům s hypotékou. Manžel si chce koupit nové auto, ale já jsem proti. Jako kdyby šlo o normální auto, tak možná, ale on si chce koupit camaro. Ani nevím, jak mám popsat svoje pocity, jak mě to hrozně vytáčí. Celou dobu jsem to brala jakože o tom jen sem tam mluví. Celý život, co jsem s ním, tak totiž říkával, že si jednou koupí staré porsche. Jen tak pro radost, ale až nebude mít závazky a nebude vědět, co s penězma. Když začal o camaru, tak jsem se ptala, že jsem myslela, že porsche a on na to jen, že změnil názor. Tak to pro mě byl prostě jen takový ten jeho sen, co možná jednou. Ale najednou jsem zjistila, jak o tom mluví hrozně vážně. Ne se mnou, ale s ostatníma. Stýkáme se s jedním párem, a když u nás jednou takhle byli, tak se ho ten známý na to ptal, jak to s tou koupí vypadá atd. Jako úplně jsem zírala. Vykládali si o nějakých přímo inzerátech, kde ho má vyhlídnuté. Mě nikdy nic takhle přímo neřekl, ale občas jsem ho viděla, jak projíždí inzeráty na netu.
Jako za mě to není prostě rodinné auto, ale auto pro nějakého frajírka. Momentálně máme auta dvě. Já takové malé koupené před cca pěti lety jako ojeté a on jezdí kombíkem, kterého jsme tak před devíti lety koupili jako úplně nové a používáme to i jako rodinné auto, když někde jedeme všichni. Já s ním nejezdím. Ještě před půl rokem sám říkal, že už to začíná být docela staré auto, ale pořád je v perfektrním stavu a i kdyby ho chtěl vyměnit, tak nemá za co, že se mu stejně nic jiného nelíbí a už kvůli hypotéce a tak nám bude muset vydržet ještě aspoň dalších 10 let. Když jsem mu řekla, jak camaro není rodinné auto, tak mi odpověděl, že to přece vyměníme za moje. Chce mi prodat moje milované malé auto, se kterým jsem maximálně spokojená, aby si splnil svůj sen a já bych pak měla jezdit tou velkou krávou, kterou nemám ráda. Už i toto mě vytáčí. Nevím, kde se najednou v něm ta potřeba camara vzala. Průser docela je, že já nemám nikde podporu. Momentálně jsem na nemocenské, tak mě napadlo kouknout mu do viberu, který má nainstalovaný v počítači, a přečíst si zprávy, co si pořád tady posílá právě s tím kámošem a ještě s jedním z práce. A nestačila jsem se divit. On tam opravdu s nima řeší, jak si ho koupí a dokonce se ho ten jeden zeptal, jestli už to má doma schválené, tak mu na to odpověděl, že nepotřebuje žádné schválení a že si ho prostě na jaře koupí. Dokonce tam s oběma řešil, že si prvně zajde do půjčovny, kde si ho na jeden den půjčí, aby si ho vyzkoušel, než se domluví s tím chlápkem z inzerátu, který to prodává 200 km daleko.
Tak sakra snad jsme rodina a takovéto položky by jsme měli řešit společně. Což mimochodem nevím, jak to řešit, když on chce a já nechci. Jsem tak vytočená, že bych klidně i zažádala o rozvod, kdyby to udělal.
Jinak teda ten pár, co se s námi schází je bezdětný a asi navždy bude. Na peníze nehledí, jen si užívají a sami mají 3 auta. Každý jedno, kterým jezdí, a pak jeden kabriolet vyloženě na machrování. I ta známá, když jsem si jí tak trochu jednou stěžovala, tak mi na to řekla, že nevidí důvod, proč bych mu to měla zakazovat. A ten z práce je 24 letý syn od šéfa, co měl celý život vše na co si vzpomněl a teď si jezdí jedním namakaným autem, a pak nějakou takovou machrovinku má ještě k tomu doma v garáži a postupně ji ještě víc tuní. Ani jeden z těch dvou neví nic o rodině s dětmi...
Fakt nevím jak se k tomu postavit. Tak mě napadlo zjistit, co na to říkáte tady vy, ať mám taky jiný úhel pohledu...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • eliskao17.2.2022 22:53

    Tak my s manželem první dítě čekáme, vzali jsme se před 3 lety ale žijem spolu už asi 7 let. A o větších výdajích se vždy domlouváme spolu. Koupi posledního auta (jezdím s ním paradoxně hlavně já) jsme řešili spolu, aby se oběma líbilo a byli jsme s ním spokojený. Za mě by rozhodně bylo důležitý jaká je vaše finanční situace. Pokud má manžel našetřené bokem peníze ze kterých si může auto koupit, asi bych ho nechala, pokud nezatíží rodinný rozpočet. Pokud chce prodat vaše auto, vybrat společný úspory atd. tak bych s tím měla velký problém. Za mě je s rodinou, dětma, hypotékou atp. investice do fára na ukazování sobecká, pokud se na tom partneři nedohodnou. Zkusila bych o tom s manželem hovořit a ukázat mu to i z druhý strany. Jak by mu bylo kdyby jste si vy koupila jen tak kabelku z butiku na 30 tisíc nebo kožich za 50. Protože si chcete i užít život....

  • Francy17.2.2022 16:16

    Myslím, že je dost rozdíl mezi skutečností a 'chlapskýma' řečma. Přítel s kamarádem mi už 7. rok tvrdí, jak si koupí buggy a pořád nic :-D
    Co by mi vadilo a hodně, tak jeho předpoklad, že prodá vaše auto a koupí si nepraktickou voňavku :-o Samozřejmě to chce probrat společně, musí brát ohled na rodinu a neohrozit zbytným výdejem chod rodiny. Taky záleží, jak máte nastavené rodinné finance. Všechno dohromady nebo má každý svoje 'kapesné', se kterým zachází dle sebe? Pokud ano, tak ať si z toho našetří sám a rozhodně neprodává vaše auto. Další věci jsou spíš praktické. Má to kde ustájit? Kolik bude stát provoz apod?

  • Není manželovi kolem 40let, nemá krizi středního věku? Jako z jedné strany je dobré když má chlap tak nějak "to svoje". Bohužel, pokud to výrazně zasahuje do rodinného rozpočtu je to problém. Měli by jste spolu zvážit to jestli na takové auto manžel má bez zatížení rozpočtu? Nebo se s ním domluvit na nějaké levnější variantě "nové hračky". Každopádně bych mu to nezakazovala, je to lepší než pak třeba když by si nasel milenku.

  • Já mám něco obdobného, chlap absolutně neumí zacházet s penězi, bere si nesmyslné půjčky na blbosti, které nepotřebuje. Jedno jsem z toho pochopila a to, že můžu věřit jen sama sobě.

  • evickaa2119.2.2022 11:20

    Na tvojom mieste by som sa nebala. Ked si pozries ceny, zistis ze take auto stoji cca milion a nove aj milion a pol. Keby aj predal tvoje stare, na nove mu banka prachy neda. Ked mu zarataju deti, hypoteku a este by potreboval na pozicku aj tvoj podpis. Jedine ze by robil niekde riaditela. Radsej zober chlapa, deti, najdite kde je nejaka lepsia vystava aut a urobte si vylet nech sa vsetci pokochate.v garazi vam to auto stat urcite nebude. ;-)

  • kristyrychla19.7.2022 18:09

    Rozhodně bych se s chlapem o autech nehádala. Oni to vidí jako životní cíl a podle nich je auto to jediné, na co jim záleží. Dokonce jsem viděla i jednoho závodníka, který raději celý týden sháněl na https://www.cbdily.cz/ díly pro Škodovku než aby se věnoval manželce a své dceři. To je něco neskutečného jak jsou ti chlapi zabraní jen do aut a ženských na netu.

  • No, nás nakonec ke koupi nového auta dohnaly okolnosti. Dlouho jsem říkala nač nové auto když to staré jezdí bez problému. No a pak dojezdilo a museli jsme řešit nové. Samozřejmě jsme opět šli do ojetiny, funglovka podle mě v dnešní době nemá moc smysl. O to nepojízdné se nakonec postaral tento výkup aut v Plzni https://autakupujeme.cz/vykup-aut-plzen/ takže jsme za něj i dostali nějakou kačku.

  • Kamilka3329.8.2023 18:17

    My jsme s manželem spolu už pět let a celou dobu se spolu domlouváme na výdajích. Nedávno jsme se domluvili, že si koupíme ojeté auto, se kterým manžel bude jezdit do práce. Podívali jsme se na internetové stránky https://motobazar.biginzerce.cz/, kde je sekce motobazar. Manžel tam vybral Octavii, která byla ve skvělém technickém stavu za velice příjemnou cenu. Zkuste se s manželem domluvit a snad pochopí, že je to lepší.

  • donalabuznice25.12.2023 23:51

    Tak pokud to tolik ovlivní váš rodinný rozpočet, určitě bych do nového auta nešla, já jsem se dívala na srovnání ojetých suv na https://kralmotoru.cz/media/jake-ojete-suv-koupit a i tam se dají najít pěkné kousky za super peníze, tak proč zbytečně riskovat finanční problémy kvůli novému autu.

  • Manžel by taky chtěl nové auto. Pořád básní o nějakém novém BMW. Stavíme ale dům, máme hypotéku a dvě malé děti, takže jsou teď úplně jiné výdaje. Jsem ráda, že je rozumný a nevyhazuje peníze za "zbytečnosti" . Stačí, že si čas od času koupí nějakou blbinu do auta :-D . Naposledy to bylo nové autorádio, které našel tady https://www.2din.cz/ a samozřejmě ho musel hned mít :-D .

  • esternovakova19706.9.2022 14:55

    Kdybych měla jet na výlet já, tak by mě určitě nenechala ve štychu https://www.pujcovnadodavekbrno.net/ , o niž pečuji co do hloubky mé finanční rezervy celkem delší dobu. Ake nevadí mi to. Mám totiž své příjmy a výdaje pod kontrolou. Opravdu je mi dobře a nic nemusí nabývat podezření.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 715 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist