Kdy začínat s příkrmy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #45040 8.12.2011 20:47

Ahoj, mému malému jsou 4 měsíce a doktorka nám řekla, že máme začít přikrmovat, že jsou nové studie a doporučuje se začít s příkrmy mezi 4-6 měsícem. Malej je plně kojený, myslela jsem, že budeme začínat až od ukončeného 6. měsíce. Máme v rodině celiakii, tak jsem se ptala, jak to bude s lepkem, protože jsem to četla, že je dobré začít s lepkem mezi 4-6 měsícem, v době kdy je miminko kojeno. Tak jsem myslela, že dám třeba 2 lžičky kaše před spaním , ale že budu přikrmovat už i zeleninou teď, to se mi moc nechce. I když malej teď v noci vstává častěji, ale prospívá, za poslední měsíc jsme přibrali 600g. No stejně jestli začnu, tak až po vánocích, ale jak jste to měli vy? A co vám řekli pediatři? Děkuji

Děkuji všem za názory, taky jsem proti příkrmům takhle brzo, budu si broučka vážit a když bude přibírat, tak to nechám a doktorce řeknu, že je zatím odmítá. Jen mě napadla za měsíc zkusit kašičku, která se dělá z mateřského mlíčka. Ale uvidím, jak na to bude reagovat. je teda pravda, že když jím, tak mě hltá očima, ale zatím se nenatahuje, že by chtěl taky, tak uvidíme.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, male bylo ted 6 mesicu a s prikrmama jsme zacali ve stredu. Nevim co tvou doktorku vede k tomu, aby jsi uz prikrmovala. O zadne nove studii jsem neslysela a zda se mi to hodne brzy.

  • Prosím tě, nepřikrmuj, není-li třeba, malá ti krásně přibírá, ty dva měsíce jistě vydržíte. Je to nesmysl, mléko je pro dítě to nejlepší v prvním půlroce života, nezatěžuj trávicí systém dříve, než je nutné!
    Může se stát, že se ti díky tomu začne snižovat laktace a mléko pak již nebude stačit...Nic hodnotnějšího dát dítěti nemůžeš...
    Nebudu se moc rozepisovat, mrkni na www.kojeni.net, tam jsem i já našla vše, co jsem potřebovala...je tam pěkný a přehledný plán zavádění příkrmů po 6. měsíci. Ohledně lepku, doporučuje se velice zvolna zavádět při ještě častém kojení, snižuje se riziko celiakie, ovšem až v 6 a 7. měsíci. Vše je tam dobře popsáno.
    Jsem moc ráda, že slepě neposloucháš pediatra,ale hledáš informace i jinde..to moc chválím...
    Kianga

  • o tom jsem něco zaslechla, ale jelikož mám třetí dítě, můj dr. se na toto téma moc nebaví a já se ho neptám, i protože mám zavedený svůj systém zavádění-hlavně co se týká masa (což on respektuje)
    Malé je rok a půl a pak mám ještě 2 děti-tomu mladšímu bude 5,5 a v té době jsme navštěvovali preventivně alergologickou poradnu (která nám byla nabídnuta v porodnici kvůli alergické rodinné anamnéze) a tam mi naopak doporučovali začít přikrmovat a po šestém měsíci, i když malá skončila na UM (z velké části) a lepku se mohla dotknout až po 1. narozeninách-vždyť to přece není tak dávno..

    Každopádně bych to nehrotila, když uvidíš zájem dítěte o jiné jídlo, tak můžeš zkusit (vězšinou je to tak kolem toho pátého-sedmého měsíce, opravdu bych nelpěla na nějakém datu, ale pozorovala dítě a jeho potřeby) a pokud nehodláš rapidně omezovat kojení, tak bych s lepkem klidně počkala-jestliže to závisí na tom, že dítě musí být ještě hodně kojeno-to přece může být i v roce, záleží, jak rychle prostě budeš nahrazovat jednotlivé dávky-u každého je to jinak.

    Osobně mám velké podezření, že dělají studie přímo na nás a zkoušeli jeden extrém (lepek až po roce) a teď zkouší druhý, co vyjde lépe, ale určitě neví, zda toto noévé doporučení pomůže :-x

  • Můj malý má šest měsícu za týden a přikrmovat ho chci začít dneska, po jídle hladově kouká už dýl, tak jsem si říkala že vyzkouším zeleninu na oběd. Mudr mi říkal že pokud to malemu stačí že mám kojit co nejdéle a že o jídle pro nej si promluvíme v příští poradně což bude po vánocích. Syn má skoro devět kilo a kojení mu pořád v pohodě stačí, takže si myslím že není kam spěchat.

  • Malý má 4 měsíce, minulý týden jsme byli na kontrolu a za měsíc přibral 570g. Doktorka se ale o příkrmech vůbec nezmínila, myslím, že začneme jako u dcery, to bylo v 5,5 měsících. Já bych mu ani ještě nic nedala, ikdyž se taky teď budí častěji. Ale pokud prospívá, pak je vše v pořádku.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist