Kdy lze přestoupit na jinou školu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #369670 16.5.2017 12:15

Dobrý den :)
Syn (15let) se letos nedostal na školu, na kterou chtěl (umělecká škola). Dával si tedy přihlášky na normální střední, a to na ekonomické a technické lyceum na školách poblíž města, kde bydlíme. Přijali ho pouze na to ekonomické a jelikož ani jeden z těchto oborů nebyl ten, co doopravdy chtěl studovat, odvolání jsme nepodávali a rovnou dali zápisový lístek tam s tím, že to zkusí znovu. Chci se ale zeptat, kdy je přestup možný? Jestli musíme čekat až na další rok, nebo to jde i v průběhu roku? Je mi jasné, že vzhledem k tomu, o jaký skok se jedná, by mu asi neumožnili nastoupit do druhého ročníku, ale kdyby to šlo v průběhu roku, tak by se mohl přidat k těm ostatním prvákum, ne? Nejsem si jistá, jestli to takhle funguje i u školách s talentovkama, tak proto se radši ptám, třeba je někdo z vás více informovaný. A také kdyby to v tom průběhu toho roku šlo, po jaké době bychom mohli o přestup požádat? Protože po prvním týdnu by to asi nešlo :D Tak díky za info ;)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Thea1416.5.2017 13:25

    Pokud jde o školu jiného zaměření, přestup není na 99% možný. Lze přestoupit z gymlpu na gympl, z průmyslovky na průmyslovku. Jinak ne. Musí znovu dělat přijímačky, tedy talentovky. Můj bývalý spolužák z gymplu takhle zkoušel výtvarnou školu 4x a až čtvrtý rok ho vzali... my šli k maturitě a on šel do prváku. Ale splnil si svůj sen...
    Dnes je o výtvarné školy obrovský zájem (i přes nejisté uplatnění v budoucnu) - např. v Praze se povětšinou na tyto školy dostanou jen děti z uměleckých rodin a nebo co už mají za sebou nějaké soutěže nebo výstavy. Nebo extrémně nadané děti, co udělají talentovky za plný počet bodů. Třeba střední grafická Hollarka bere jen 1,5% přihlášených uchazečů. Přeji hodně štěstí.

  • já nevím, jestli vůbec se dá během roku přestoupit na jinou školu, která je zaměřením úplně jiná. Navíc kapacitu asi naplnili úspěšnými uchazeči a během roku přijímat nejspíš nebudou. Chápala bych třeba gympl-gympl kvůli přestěhování apod. ale takhle asi těžko.
    Jednou se tam prostě nedostal, takže si myslím, že si musí znovu podat přihlášku a když ho přijmou, můžete se zkusit pobavit ve škole o tom, že by mu uznali nějaké předměty z té ekonomky.

  • Zeptala bych se přímo ve škole každá škola to má jinak nastavené a také záleží kolik mají žáků....chodím na gympl a k nám v druháku přešel kluk z učňáku (obor kuchař) a ve treťáku k nám šla holka z obchody....jak říkám opravdu to má každá skola jinak a hodně záleží na rozhodnutí ředitele;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist