Kam na vysokou?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #323411 3.11.2017 12:50

Ahoj, včera jsem byla na Gaudeamusu a odnesla jsem si z tama docela dost letáčků o školách, co by mě zajímaly, ale začínám čím dál tím víc přicházet na to, že se pro mě nehodí snad žádná vysoká škola. Prolistovávala jsem si ten jejich katalog, kde je seznam škol. Bylo jich tam moc, ale žádná vhodná pro mě. Nejsem si moc jistá, jestli na vysokou chci, hodně lidí říká, že jim byla úplně k ničemu, ale když už by to vyšlo, proč to aspoň nezkusit? Jenže snad všechny jsou buď strašně daleko, soukromé nebo mi přijdou natolik těžké, že bych to nikdy nezvládla.

Neexistuje nějaká kalkulačka pro VŠ jako je volební kalkulačka? Nebo nějaký dotazník, kde bychom vyplňovali údaje a podle nich by nám ukázali školy, které by se pro nás hodily? Pro maturanty by to byla věc k nezaplacení.

Nebo jestli vás napadá, kam bych mohla jít? Maturuju z Angličtiny, Češtiny, Grafiky a nejspíš i Ekonomiky/Marketingu. Nechci jet nějak strašně daleko, ale když to bude v jiném městě, nevadí. Dala bych přednost státní škole. Chtěla bych se učit něco kreativního. Baví mě totiž kreslit, psát, pracovat s počítačem a všechno možné navrhovat. Jako maturitní práci z grafiky jsem si vybrala hudební festival, který mě kdysi napadl. Stejně tak by mě bavilo vymýšlet různé akce (třeba strašidelný dům jako atrakce), oblečení, svatby, loga, příběhy, obaly... Prostě snad všechno kreativního. Nejsem úplně nejchytřejší, protože mi moc nejdou předměty jako je matika, účetnictví, ruština a ekonomika (ale u té bych řekla, že je to učitelkou spíš). Naopak mi jde skvěle grafika, informatika, výtvarka, práva a docela i čeština a angličtina (to má občas své slabé chvilky, ale jinak mi to jde). Napadá vás něco?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mě teda hned napadla Univerzita T. Bati, když si ze Zlína:-D A k tobě by se hodil obor něco jako Průmyslový design, když tě baví grafika, návrhy, výtvarka a jsi kreativní.

  • nepíšeš kde bydlíš tudíž jaké školy pro tebe vůbec by připadaly v úvahu.
    co se týče výběr - hned první dotaz v Google mi vrátil "http://www.vysokeskoly.cz/pruvodce-vyberem-skoly/"

  • a proč nechceš do Prahy? tím se možnosti poměrně dost omezují..
    Tak na to zkus jít z opačné strany. Předpokládej, že po maturitě budeš chtít nastoupit někam do práce. Najdeš práci, na kterou ti bude sš stačit a bude to práce, která by tě bavila? Jinak podle toho, co píšeš, bych VŠ viděla asi nějaká mediální studia, polygrafii apod.? Ono nikdy nezjistíš, jaké to tam je, dokud to nezkusíš..vytipuj si nějaké školy a jdi na de otevřených dveří, tam máš možnost školu lépe poznat, zeptat se těch správných lidí na to, co tě zajímá

  • buccaneerka23.11.2017 19:44

    Nám dělali na konci třeťáku na gymplu takový psychologický test, ze kterého nám vyšly naše silné stránky a na základě toho nám doporučovali VŠ. Možná bych zkusila zavolat do PPP (Pedagogicko-psychologické poradny) někde v okolí bydliště a požádala o konzultaci. Myslím, že by to měli udělat. Pomůžou ti zjistit, na co se hodíš, a určitě mají seznam doporučených oborů. Teď čtu,že jsi ze Zlína, tak já vím o poradně v Brně, která je super. Zkus se zkontaktovat s Mgr. Lenkou Bínovou. Určitě ti poradí.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 328 odpovědí a 409 599 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist