Jít či nejít na genetiku, když strýc manžela má dva syny postižené?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #33691 9.3.2015 14:47

Ahojky holky, obracím se na vás s radou :-) jsme ve 20tt a až nyní mi došlo (moje chyba!!), že strýc manžela (bratr jeho matky) má dva postižené syny. Gynekolog mi řekl, ať si sama zvážím zda půjdu na genetiku, ale spíš mě zajímá, zda některá nebyla ve stejné situaci a jak jste to případně řešili. Vyvíjíme se v pořádku, kombi test v 1 trimestru taky OK. Nějak si to nepřipouštím, že by se mohlo něco stát, přece jen vím, co dělá psychika člověka, ale zvažuji zda na genetiku jít a třeba se nechat rozhodit a nebo tam nejít. Děkuji za rady :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • masa.vr9.3.2015 16:47

    přidám se ze s pohledu speciální pedagoga- pracuji s handicapam 15 let. Popis toho co je klukům od strýce je k ničemu - na zvážení je potřeba vědět diagnozu. Pak lze s jistotou říci zda je o získané či vrozené postižení. U vrozeného pak se řeší možná genetická zátěž. Nevím jaké jsou rodinné vztahy, ale pokud to jde sedla bych si s rodinou a šetrně se zeptala- že potřebuje vědět co klukům přesně je a zda to může být rizikové pro Vaše miminko. Poté lze řešit dál. Klidně se může stát, že u jednoho hrál roli překotný či protrahovaný porod, kleště, nedostatečné zásobení kyslíkem a u druhého např. infekce. Nebo tam opravdu nějaké predispozice jsou, pak je otázka zda v linii matky, nebo otce... Takže pokud Vás to trápí, doporučila bych zjistit přesné informace, pokud Vám ale vše vychází dobře tak je otázka zda si kazit zbytek těhotenství obavami, nebo riskovat amniocentézu ve 20 tt.

  • Odpověděla bych si nejdřív na otázku, jestli když bude miminko postižené (nedej bože) jestli bych se rozhodla pro potrat/adopci. Pokud ne, tak bych genetiku navíc neřešila, když jsi měla v 1trimestru vše OK.

  • a co maji za nemoci? jsou dedicne? a dalo by se s tim ted jeste neco delat? kdyz jsi ve 20.tt, tak uz je na pripadny "klasicky" potrat pozde a nyni uz by to, myslim, slo jen pokud by mimi melo vady neslucitelne se zivotem, nebo by ohrozovalo zivot matky... a jak by se vady zjistovaly? predpokladam, ze asi odberem plodovky? za dane situace bych tedy asi neriskovala, ze se pri odberu neco zleho stane a nechala to byt... ale samo hodne zalezi i na tom, co to je za postizeni...

  • Nikdo tu jeste nezvazoval, ze geneticka zatez by mohla byt ze stany manzelky toho stryce... takze s tvym partnerem by nemela spolecny rodokmen
    ... spis bych zkusila zjistit, jestli to kluci nezdedili z matciny strany.

  • konzultace s genetikem není na škodu, ale je třeba znát diagnózy těch postižených členů rodiny. Já byla na genetice po narození syna pro jeho vrozenou vadu a návštěva odborníka byla přínosná, dozvěděla jsem se spoustu informací, lékař zapátral i v zahraničních zdrojích a poskytl mi velké množství informací. Taktéž nám genetik doporučil ještě další vyšetření u dalších specialistů, aby se vyloučilo či potvrdilo další postižení. Taktéž mi řekl prognózu přenosu stejné vady na mé případné potomky či potomky syna. Takže já bych určitě šla. Obě genetiky v těhotenství jsem měla v pořádku i triple testy, ale syn se narodil s vrozenou vadou.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 215 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist