Je dobrý nápad si dát pauzu před vysokou?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #325144 19.2.2018 16:39

Ahoj, mám dotaz ohledně vysoké školy. Vybrala jsem si střední a s tím i obor, který nakonec nebyl až tak úplně o tom, co slibovali a tak nejen že maturuju, ale hlavně se učím předměty, které mě nebaví a nechci v nich pokračovat. Přesněji se učím hlavně ekonomiku, management, klub reklamy a managementu a podobně, ale já se chci věnovat něčemu kde využiju kreslení, práci na počítači, psaní a tvořivost. Vždycky se mě učitelé ptali, co dělám na tom oboru, jo ono se těžko vysvětluje "prostě jste nám v druháku změnili název, který mění zaměření oboru." Chtěla jsem na vysoké studovat to, co by mě nenudilo a abych se nutně nemusela nutit do učení, ze kterého bude leda tak ve stresu, ale spíš to co mě bude bavit a půjde mi to, protože pro to mám nějaké vlohy. Chtěla jsem zkusit UTB komunikační technologie ve Zlíně, ale potom co jsem viděla zkoušky, mi bylo jasné, že bych je nezvládla z důvodu, že testy se tam dělají z toho, co chceme studovat a já ten základ ze střední nemám. Myslíte teda, že je dobrý nápad si dát rok pauzu? Podle mě by se mi to moc hodilo, protože teď jak dělám maturitu, tak z grafiky jsi sem jistá, že projdu s dobrou známkou, češtiny se trochu bojím, angličtina taky docela hlavně té ústní, jinak moc ne, ale příšerně se bojím ekonomiky. Naučit se 30 otázek po 7 stranách není sranda a že oni řeknou "máte se to učit průběžně" jasně, kdyby nám z jiných předmětů dali klid nebo nám to řekli dřív. Třeba mě to vůbec nejde do hlavy, protože nerozumím, jak je to napsané. Jsem z toho v dost velkém stresu, takže denně jezdím do školy jak zombie, jsem podrážděná a furt spím, takže tak. A představa, že sotva bych se z toho dostala, šla bych na další testy, na které se musím učit v době, kdy na maturitu mi přijde blbost. Možná kdyby ty testy byly z toho samého, co maturuju, ale ony nejsou. Chápete mě někdo? Myslím, že bych během toho roku si mohla najít nějakou brigádu, nastřádat si peníze, které bych pak mohla využít k bydlení nebo tak celkově tomu, co bych potřebovala. Mohla bych jet na nějakou dovolenou a pořádně si to konečně užít, začít se věnovat koníčkům a učit se na to, co konečně chci. Co si o tom myslíte?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja si dala pauzu a ta pauza trva uz 9 let:-D

  • whitehorse119.2.2018 17:45

    Dat si pauzu není zrovna dobrý nápad z několika důvodu.
    1.ztratis zájem o učení celkové a špatně se na to navazuje, velmi lehce se zvyká na volný režim bez učení
    2.co by jsi ten rok dělala?šla do práce a pak zkusila VŠ?
    3.myslis si, že na VŠ ve tvém vysněném oboru nebudou předměty, z kterých můžeš snadno vyletet? Nebo na které se nebudeš muset učit?
    Pokud máš problém se SŠ na všproblemy nezmizí jak mávnutím kouzelného proutku, ale v mnoha případech spíš vygraduji. A pokud máš problém se učit postupně a latku si zapamatovat, na VŠ to není snadnejsi-zapocty,zkoušky,kdy v jednom týdnu můžeš mít i 3 předměty bývá celkem běžné.

  • Mám pocit, že to začínáš řešit dost pozdě. Když jsi na škole, co tě nebaví a už dlouho víš, že bys chtěla studovat něco jiného. Nejmíň před rokem jsi už měla mít vytipované vysokoškolské obory, co by tě zajímaly. Měla si mít přehled o tom, co chtějí k přijímačkám a jaké se tam budeš učit předměty. Já se na přijímačky připravovala určitě už od konce třeťáku. věděla jsem, že chci na žurnalistiku, tak jsem samozřejmě musela minimálně rok číst veškerá možná média, psát články do místních novin, publikovat na internetu, stahovat si na internetu různé vzorové testy, scio testy a poctivě se připravovat... Krom toho jsem měla vytipované další 3 obory (andragogiku, peďák, informační služby), každý úplně jiný a musela jsem se připravovat i na ty přijímačky. Nemohla jsem sázet, že mě zrovna přijmou na žurnalistiku na Karlovku, kde je totální nátřask. Do toho jsem se samozřejmě připravovala k maturitě a musela zvládat i ostatní předměty, co jsem úplně nesnášela, jako třeba chemii. A na našem gymplu neexistovalo, že by nás učitelé šetřili v nematuritních předmětech. To je prostě realita, ve čtvrťáku se musí makat už od září, pokud chceš jít na vysokou. A popravdě, pokud si nevybereš vysokou nějakou dávačku, ale obor, který bude k něčemu stát, tak toho učiva budeš muset zvládnout mnohem mnohem víc. A určitě tam narazíš i na předměty, které nebudeš mít ráda. A pokud tě nebudou živit rodiče, budeš muset u učení zvládat i pracovat, takže se budeš učit po nocích.

    A k tvé otázce, zda si dát roční pauzu? Rozhodně bych to nedoporučovala. pokud se nedokážeš vybičovat teď, naučit se, co je potřeba, aby si nějak prolezla maturitou a zároveň se naučit na přijímačky... A holt se budeš muset učit třeba i po nocích.... Tak pokud to nedáš teď, myslím, že brzy vdáš i vysokou školu... K dodělání vysoké nemusíš být premiant, ale musíš mít zápal a musíš být schopná máknout a naučit se za krátký čas skoro nemožné :-D A jak tady už holky psaly, pokud si tu pauzu dáš, bude se ti mnohem hůř vracet do školy. Už jen kvůli přijímačkám.... Budeš-li pracovat, na přípravu na přijímačky ti zbydou stejně zase jen večery. Ale hlavně, ono se to nezdá, ale za ten rok zapomeneš spoustu věcí, které ses učila na střední, k maturitě a které jsou součástí přijímaček... Podle mě je nejjednodušší udělat přijímačky hned s maturitou, máš největší šanci... Každým dalším rokem je těžší a těžší se na ně připravit... A těžší se začít učit znovu a skloubit to s běžným životem.

  • Petrakim19.2.2018 16:47

    Proč jsi vlastně šla na střední s maturitou, když ti vadí to učení kolem? Ono maturita není lehká věc, ale prostě nejde se vymlouvat, že jinde vám měli dát pokoj, aby byl čas na maturitní předměty. Ale neboj, každý učitel usiluje o to, aby co nejvíce lidí prošlo a měli co nejméně odpadu. Pauza znamená, že musíš jít pracovat. A pak se dost blbě vrací zpět do učebního procesu.

  • Podle mě je pauza blbost. Každý, koho znám a dal si pauzu, už nikdy na vysokou školu nenastoupil. Například já jsem si špatně vybrala obor na VŠ, nebavilo mě to, ale nechtěla jsem po dvou letech (jo, fakt jsem to zjistila až po druháku :( ) skončit a začínat úplně znovu. Takže jsem dodělala bakaláře a zkusila přijímačky na magisterský stupeň na obor, který jsem toužila ve skrytu duše studovat celou dobu (nechtěla jsem si to připustit, dala bych tím za pravdu mamce). Na magisterský program jsem se nedostala, dostatečně jsem se na přijímačky nepřipravila. A tak jsem nastoupila do práce, nechtěla jsem viset našim na krku. Říkala jsem si, že rok budu pracovat, ušetřím si, připravím se na přijímačky a za rok začnu studovat znovu. Teď už jsou to dva a půl roku, co nestuduju. A proč? Začala jsem pracovat, zjistila jsem, že když vydělávám peníze a chodím do práce, chci mít pro sebe a partnera lepší věci než za studentského života, tzn. nebydlet na bytě s někým, mít vlastní televizi atd. atd... A najednou jsem zjistila, že i když bych studovat šla a chtěla (chtěla bych učit a to bez VŠ nejde), že studovat nemůžu. Za tu dobu v práci jsem si na sebe uvázala nějaké závazky, které se velmi špatně ruší. A když bych studovala, nedokázala bych závazky plnit. A tím pádem dnes vím, že by se musel stát zázrak, abych školu mohla dostudovat a pak dělat to, co budu chtít. Takže být tebou, dobře si to rozmyslím.
    A k tomu učení. Ještě si živě pamatuju ze střední školy, jak jsem se na maturitu učila na každý předmět skoro 14 dní, jak jsem nerozuměla některým částem společenských věd a jak jsem měla pocit, že se nejsem schopna nikdy všechno naučit. A pak jsem začala studovat na VŠ a zjistila jsem, že maturita je jen zlomek toho, co se člověk musí o zkouškovém období naučit. Musela jsem úplně změnit styl učení, začít se opravdu učit průběžně atd. Ale díky tomu se mi podařilo vždy všechny zkoušky udělat na první pokus. Je to všechno jen o tom, na kolik jsi přesvědčená, že opravdu chceš studovat.
    Nechci tě nijak navádět k něčemu nedobrému, ale na tvém místě bych se tak trochu vykašlala na maturitu z ekonomie a začala se připravovat na ty přijímačky. Tím vykašlala nemyslím vykašlala úplně. Ale z vlastní zkušenosti vím, že na známky z maturity se tě nikdo nikdy ptát nebude. Takže pokud ti to je jedno, stačí, když se naučíš aspoň něco a hlavní bude, že tu maturitu uděláš. A když se zároveň dokážeš připravit na ty přijímačky, jedině plus pro tebe.
    Přeji šťastné rozhodování!

  • buccaneerka219.2.2018 22:28

    Pauzu po maturitě budeš mít 4 měsíce, když odmaturuješ. Na vysokou se nastupuje většinou všude až ve druhé polovině října, maturuje se v květnu. Jak píšou holky - většina lidí, co si dá pauzu, už prostě nikdy znovu nenaskočí...ujede ti vlak, nebude se ti chtít nebo při nejlepším ztratíš rok.

  • slunickoL20.2.2018 8:58

    Dá se ten tvůj vysněný obor studovat dálkově nebo kombinovaně? Pokud ano, tak to můžeš zkusit kdykoli. Já třeba šla na VŠ, 2. rok jsem zjistila, že to vůbec nechápu a tak mě to už ani nebavilo, nebyla jsem schopná ani moc ochotná se to učit. Ale byla jsem tak blbá, že jsem ještě opakovala, a ztratila tak 3 roky. Pak jsem nesehnala práci a tak se rozhodla ještě studovat - kombinovaně jsem vystudovala Bc obor (samozřejmě úplně jiný než poprvé). Pak jsem otěhotněla, mám 2letou dceru a uvažuju ještě o jednom Bc. studiu. Takže studovat se dá kdykoli. Ale dělat VŠ přijímačky, pokud se požadují znalosti ze střední se bez přípravy fakt asi nedá zvládnout a to je fakt důležitější mít tu maturitu. Co rodiče? Jsou ochotní tě živit?

  • Francy20.2.2018 12:47

    Nevím jestli to tu už zaznělo.. Ale rodiče tě ten rok, co budeš sedět na zadku, budou živit? :-D moje máma by mě teda hnala, jsem v 5. ročníku VŠ a rodiče si moc přejí abych vystudovala a měla se lépe než oni (oba dělnická třída). Ale že bych takhle přišla a řekla, že chci rok pauzu, že mě učení zmáhá a chci jet na dovolenou a věnovat se jen svým koníčkům, tak by za mnou práskly dveře :-D Stěžuješ si tu na náročnost maturity, ale co teprve zkoušky na VŠ? Tam taky narazíš na pitomý předměty, který budeš muset udělat.
    Být tebou, tak bych vůbec zvážila, jestli na VŠ jít a nenastoupit přímo do práce, kde budeš mít od učení klid.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist