Jak se žilo v letech 1845- 1989 ? (za Komančů)

Otázku položila: Bývalá uživatelka #37916 15.4.2012 14:53

Zdravím ženy, máme na zítra psát slohovku na tohle téma... nemohla by ste mi nějak poradit ? jak se žilo za této doby ? co bylo kladem a co záporem ?.. děkuju moc

* v letech 1945- 1989

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • něco málo si z té doby ještě pamatuju. Práci museli mít všichni vyjma svobodných povolání, kdo by nepracoval a neměl razítko v občance stíhali ho jako příživníka. Bohužel to nebylo o kvalitě práce. V obchodech fronty, když dovezli maso, hračky, mandarinky. Nedávno mamka vzpomínala, jak stála frontu i na punčocháče a ještě měla nárok jen na jedny. V obchodech byly základní potraviny, u nás byl problém sehnat i čočku, když nebyly správné známosti.
    S cestováním byla potíž, na telefonní přípojku byl pořadník, na auta byl pořadník. Zábavné bylo, že moji rodiče jako učitelé museli povinně odebírat učitelské noviny a potom byl problém jedno předplatné zrušit, když se vzali a bydleli spolu.
    Problém měli někteří lidé s studiem. Jeden náš rodinný známý nesměl jít na gympl a na práva, protože neměl dělnický původ. Musel se nejdřív vyučit, jít pracovat, večerně si dodělat maturitu a pak až mohl na ty práva.
    Pamatuji si povinné prvnomájové průvody, výzdobu školy holubicemi míru, při svátcích českou a ruskou vlajku v oknech a na budovách, bývaly pracovní soboty, jako děti jsme se školou jezdívali místo vyučování pomáhat do JZD vybírat mrkev a brambory na pole.
    Téměř každé dítě bylo jiskrou, později pionýrem. Kdo nebyl měl problémy. Všechno bylo tak nějak příliš organizované. Byly spartakiády, většina lidí ve straně. K volbám se muselo chodit, v podstatě ale nebylo co volit. Svoboda slova neexistovala, spousta věcí byly zakázaných jako propagace západu.
    Kdo do školy donesl plátkovou žvýkačku ze zahraničí, byl borec a ostatní mu záviděli. Rifle byly taky zápaďácké zlo a do práce a školy se v nich chodit nesmělo. Oblečení, boty, sportovní potřeby a podobné se mohutně dědily po rodinách, známých. V obchodech nic moc nebylo. Byli jsem národ kutilů (proč asi).
    Vrátit bych to nechtěla a už vůbec bych nechtěla, aby v tom muselo vyrůstat moje dítě. Teď není dobrá doba, ale bylo už i hůř.


  • Kladem bylo to, že lidé měli práci (museli pracovat), nikdo si nedovolil žádné výtržnictví, žádné loupeže. Mínus byl v tom, že lidé nemohli cestovat na západ, nebyl dostatek zboží (hodně se toho dalo dostat v tuzexu, ale zdaleka ne každý měl bony), lidé byli "pod kontrolou", "nepohodlní" lidé byli často vyslýcháni, zavíráni apod.
    Na tohle je skvělý seriál Vyprávěj. Ale to určitě nestihneš do zítra shlédnout.

  • Verousek8915.4.2012 15:32

    Ahoj, seriál Vyprávěj je opravdu moc fajn, tam by jsi z toho pochytila hodně, ale dívat se na vše nemusíš. Na stránkách najdeš ukázky, co se v daných letech dělo, tak můžeš mrknout a podle toho zjistit, co bylo kladem a co záporem :) http://www.ceskatelevize.cz/porady/10266819072-vypravej/ve-stopach-doby/

  • petulinkaa1315.4.2012 18:52

    Tak muj nazor je co jsem slysela a co o tom vim muzu rict jedno - zaplat panbuh,že doba za komunistu je v prdeli.Ano,byla prace,vetsí pořádek,ale jinak? jsem rada,že jsem za ty doby žít nemusela,protože aby si byla hlidana jak nevim co,na urcity potraviny cekala nevim jak dlouho ve fronte,nemohla poslouchat hudbu jako chtela,chodit pred nejakou komisy,nemohla vycestovat,proste NE! KOMUNISTY NESNÁŠIM a nesnasim kdyz nekdo porad žije v ty dobe a uplne nejvic nesnasim,když nekdo řekne ,,to je hrozný,za komunistu to stalo 5kc a ted 30kc" ale už nereknou,že na vyplatu brali 2000kc.Každýho názor,ale za mě takto!

  • Moji rodiče zase tvrdili, že dnešní doba, oproti té minulé, je soustředěná hlavně na peníze a na výkon jedince (který je hodnocen množstvím peněz). Každý se bál policajta, ne jako dnes, kde se dost často policista bojí agresora (aby nedostal na budku :-) ). V krámech toho moc nebylo, protože neexistoval téměř žádný dovoz - byli jsme, co se potravin týče, do značné míry soběstační (což o této době nelze říct). Nebyl tu hlad, ale pokud jsi chtěl získat nedostatkové zboží musel si se snažit. Což mělo u některých jedinců, za následek to, že docházelo k úplatkům (a uplácí se dodnes :-) jen se uplácí jinde). Každý se bál každého (i ten nejvýše postavený), kvetlo tu udavačství a osobní mstivost (jako u každého totalitního režimu). Nemohl jsi v hospodě vykřikovat, co se Ti zachce.
    Zápory minulého režimu:
    - nesvoboda projevu
    - uniformita společnosti (nikdo nesměl vybočovat)
    - obtížně se cestovalo (mohlo se cestovat, ale jen na "doložku")
    - strach ve společnosti - nejen z autorit, ale i mezi sebou
    - neefektivita práce
    Klady minulého režimu
    - pevně nastavený řád, který se dodržoval
    - hospodářská soběstačnost (i za cenu toho, že něco nebylo)
    - právo na práci
    - neexistovali bezdomovci (nemohli :-) )
    - existoval dlouhodobý plán (kam tuto společnost chce vláda dovést)
    Určitě to není vše. A osobně si myslím, že tady budou psát lidi, co mají zkušenosti z režimem po r.1968 (normalizací). Určitě trochu jiné to bylo v padesátých letech a jiné před rokem 1968. Ale hlavní body co jsem napsala, by snad měli být společné pro celou éru.
    Užij si kopírování :-) - to je také výhoda dnešní doby - svoboda informace, ale bacha na net můžou psát i totální debilové - takže pozor i na mě :-).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist