Jak se uklidnit před vyvoláváním porodu?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #287208 27.3.2017 15:07

Ahoj, pozítří ráno mě čeká vyvolávání porodu a jsem z toho dost v háji :-( Normálního porodu se zas až tak nebojím, ale z vyvolávaného mám hrůzu celé těhotenství. Bohužel už to vážně vypadá, že se samo nic dít nebude - chodím pěšky, po schodech, dávám si teplou sprchu/vanu s levandulí, piju zázvor se skořicí, sex,.... no prostě už jsem vyzkoušela snad všechno, co vypadalo aspoň trochu rozumně, ale dítě se ani nehne.
Už nemůžu ani pořádně spát, vždycky se probudím, vzpomenu si, že už to mám za pár, začnu bulet a nejde přestat. Vím, že je spousta žen, co měly vyvolávaný a v pohodě, ale bohužel v mém okolí to jsou samé hrůzy :-( Uvědomuju si, že se chovám jak hysterická kr*va a že tím strachem si to jenom zhoršuju, ale prostě nevím co s tím. Asi jsem se až moc upnula na to, že chci rodit co nejvíc přirozeně, a teď nemůžu skousnout představu hromady léků, co do mně nejspíš nacpou.
Měla jste to některá taky tak? Povedlo se vám nějak uklidnit?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • vždyť to nic není, taky jsem měla vyvolávaný porod a i tak je to můj naprosto nejkrásnější zážitek. Aspoň víš, kdy to bude, nemusíš se nervovat, kdy jet do porodnice, abys tam byla včas apod. Dívej se na to z té lepší stránky ;-) A na přirozený porod za každou cenu se moc neupínej, nikdy nevíš, co se stane a jak to bude probíhat, tak ať nejsi zbytečně zklamaná, že se nějaká tvá očekávání nesplnila. Nejdůležitější je přece zdravé miminko a jeslti porod přijde sám, nebo se tomu pomůže? Na tom přece svět nestojí ;-)
    Jo a HLAVNĚ..nečti nic o tom, jaké jsou vyvolávané porody hrozné! Jen se znervozníš, v ničem ti to nepomůže a psychika je 50% porodu..navíc každý porod je jiný, i u jedné ženy je to pokaždé jiné, naprosto nemá význam si číst, jaké to měl a jak to prožívat někdo jiný. Každá jsem jiná, jinak vnímáme bolest..

  • Naprosto chápu, já nečekala, že se tím někdy budu zabývat, vždy jsem rodila +-5 dní kolem termínu a najednou nic, nic, nic (přitom cykly se mi věkem dost zkrátily směrem k normálu a vše termínově sedělo), docela životní zkouška mé trpělivosti i víry v dobré. Těhotenství ukázkové, předchozí těhotenství zakončeno plánovaným domácím porodem a teď najednou nad námi visela porodnice, a co hůř, nefyziologický - vyvolávaný porod. Nějak jsem si to neuměla představit, ale ani jsem necítila, že je něco špatně..Hodně mi pomohlo setkání s PA, která doprovází k porodům doma, sama rodila 2* 17 dní po termínu (jedno v porodnici bez vyvolání, ruply jí nervy a to druhé nakonec zvládla doma) ! Možná bych ještě zvážila a něco si načetla o rizicích vyvolávání x přenášení
    (skutečné přenášení se počítá až 2 týdny po termínu, ale často se u nás vyvolává už 10.tý den!!!). Také jsem byla akční až do porodu, nezkoušela žádné drastičtější metody vyvolání (navíc jsem abstinent), porod přišel sám od sebe 11.tý den po termínu, byl krásný, přirozený (a doma). Plodová voda praskla až kontrakci před vyplutím miminka, byla čistá a malý nejevil žádné známky přenošenosti, jen byl ze všech nejtěžší. Je to klidný a trpělivý kliďas, jsem ráda, že jsem na něj nespěchala, ale každý si to v sobě musí srovnat sám. Většinou vypadá, že není na výběr, nestraší se riziky vyvolávání, ale riziky přenášení. Ten tlak mít dítě pod kontrolou (tzn. mimo tělo matky) je veliký, navíc sama vím, že už se člověk nemůže dočkat, až miminko konečně bude mít u sebe v náručí, je to pochopitelné..2 týdny před termínem už vyhlíží, ale 2 týdny po termínu už má málokdo trpělivost, dříve to bylo snažšší, to se na termíny tak nehrálo... Každopádně tak jako tak naděje umírá poslední a porod může začít sám, kdykoliv, z minuty na minutu, najednou, nečekaně. Tak hlavně ať vše dobře dopadne ;-)

  • taky jsem se toho bála strašně. nakonec vyšla indukce porodu "až" na druhý pokus, poprvý to vedlo k velmi slabým bolestem a ty po asi dvou hodinách definitivně zmizely, dali mi den oddych a čas aby se tělo líp připravilo a další pokus šel v pohodě. porod byl co do síly bolestí srovnatelný s předchozím přirozeným. dostávala jsem sice dost léků, ale postupně a všechno bylo v pohodě a klidu:-) snad tě moje pozitivní zkušenost aspoň trošku uklidnila:-) jen dodám, že k vyvolání porodu u mě nebylo přenášení. kvůli přenášení bych s vyvoláním porodu asi váhala...... neboj, všechno to zvládneš:-) držím palce

  • Nemyslím, že by to byla zas taková hrůza a že do tebe narvou hafo prášků. Sama tedy osobní zkušenost nemám, ale moje mamka ze 4 porodů měla tři vyvolávaný a vždy do 4 hodin od podání prášku (jednoho) porodila. O tom, že by byl rozdíl mezi vyvolávaným a přirozeným nikdy nemluvila.

  • Ještě můžeš zkusit skleničku červeného vína.
    Co se vyvolávání týče záleží jak jsou připraveny porodní cesty, zda bude nějaká premedikace na jejich přípravu a nebo do toho půjdou "na tvrdo" rovnou s tabletou na vyvolání porodu i když nebudou moc připraveny. První porod sem měla vyvolávaný po odtoku plodové vody s tím,že byla 2tbl provedena příprava cest, pak vyvolávací tableta zabrala velmi rychle a od tablety bylo​ za 7hmimco na světě.
    A je to opravdu velmi individuální jak na vyvolání zareagujes. Nemusí to být tuny chemie, ale klidně jen ten prvotní impuls a pak už to půjde samo.

  • Já bych řekla ze pokud se rodí v termínu +- tak ten vyvolavany porod není tak strašný 😉 Já bohužel ale mám jinou zkušenost, jenže jsem byla teprve v 37tt a museli mi porod vyvolávat 😑

  • Nečetla jsem předchozí odpovědi, ale po čtení na internetu jsem z toho měla podobnou hrůzu. Samozdřejmně je to u každé individuální, ale když vezmu v potaz to, že porod prostě bolí tak to žádná katastrofa u mě nebyla. V 7 ráno tabletka, zabrala hned první. Začali mi lehké kontrakce po 5-10 minutách. Ve 12 mi píchli vodu - to vůbec nebolelo - ale kontrakce bolet začínali, ale pořád se to dalo vydýchávat. Bolelo to (tím myslím hodně bolelo) vlastně až u tlačení, kde mi trvalo dlouho než jsem přišla na to jak tlačit. Ale byla venku v 14:42 takže v podstatě rychlý. Šití také nebolelo, jen to bylo ty dva týdny nepříjemné. Ale v návalu hormonů jsem vše přežila a navečer už jsem se musela starat o dceru. Po porodu jsem tvrdila, že tohle už nikdy víc a víte co? V červenci si to zopakuji. :-D Neházejte flintu do žita, že to měl někdo hrozné neznamená že vy to tak budete mít také. Chci tím jen říct, že i vyvolávaný porod může byt rychlý a v pohodě. :-)

  • me ho vyvolavali pred 5lety. v uk.39tt, takze cesty na porod ani krapet nepripraveny. ale mela sem to "stesti", ze sem to vubec neresila (jakoze sem neshanela info jak to kdo mel) ;-) dr mi doporucila udelat si hezky vecer, zajit na veceri, dat si sklenku cerveneho...tak sme poslechli a celou veceri vybirali jmena.
    nakonec to byla docela nuda - dva dny mi davali tablety nez se neco zacalo dit. pak prdla voda, kontrakce - mam uz srovnani s druhym spontannim, prirozenym porodem - a bylo to srovnatelne. jedine, co bylo neprijemnejsi - musela sem celou dobu lezet na monitoru, kysliku. a bez kapacky oxytocinu bych malou ani nevytlacila. takovej hezky chemickej zcela rizenej porod :-( ale vse probehlo hladce, dcera v poradku - osobne, ty dva dny sem se vzpouzela sekci - ale kdyby se delo neco nepatricneho (spadly ozvy atd.) - tak se necham rozrezat krizem krazem. :-D
    jo a celou dobu sem ji ze sebe mamila i ja, ze se na ni tesime, ze ji uz v brichu nebude dobre atd. tak je lepsi k tomu pristoupit pozitivne - uz bude brzy u vas (venku) :-) ale s tim (ne)spani je to jasne, nervy pracuji, je to prirozene ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist