Jak odstavit

Otázku položila: Anonymní uživatelka #56760 8.10.2012 10:16

Maminky, asi mám divný dotaz. Nevím, jak odstavit. Za týden začnu brát léky, u kterých se nesmí kojit. Náš syn má skoro rok, ale na mléku docela visí. Jak se dítě nejlépe odstavuje? Mám třeba během tří dnů postupně snižovat frekvenci kojení, nebo to úplně ze dne na den skončit a malému prostě nedat napít? Nebo třeba pár dnů kojit jen v noci? prosím, poraďte. Děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Teď jsem četla, jak si mamina namazala bradavky citrónem a malý nechtěl okamžitě, ale bylo to v 16 měsících. V roce by to tvoje dítko mělo taky pochopit. Jinak nevím, jak se to dělá.

  • To si nedokážu představit, ale já bych to udělala postupně-rozložila bych to docelého týdne, i kvůli Tvým prsoum Nevím, kolikrát kojíš, ale vždy bych vynechala jedno kojení, ale nevím, já vždy odstavovala velmi postupně a nejprve nechala dítě zvyknozt, že v mezičasech se prostě nekojí a pak zrušila další mezičas, jenže takhle trvalo přes 2 měsíce odstavit totálního závisláka (kojeného cca 20* deně) a byl trochu starší a stejně to necápal...Nedávno jsem odstavovala 2 a čtvrt letou a tam už to bylo vlastně ze dne na den-zrušila jsem ty 3 poslední kojení, při kterých se vlastně ani už pořádně nekojila, najednou a pochopila, že mám bebí (dokonce jsem si bradavky na jeden den jen tak přelepila náplastí-, to zapůsobilo, je pravda, že už 2 měsíce nekojím a pořád se ujištuje, že stále bebí mám....

  • lulatko8.10.2012 11:15

    Jestli chceš odstavit a jinak pořád kojíš, samozřejmě pro Tebe i pro dítě je šetrnější odstavovat postupně. Aby sis třeba ke konci ještě nezadělala na zánět prsu... Výhodou je, že dítě je již jistě z větší části na příkrmech. Záleží, jak často kojíš, ale zkus kojení vypouštět postupně. Škoda, žes nezačla odstavovat dřív, ale možná jsi ještě nevěděla, že budeš brát ty léky. Jestli by to šlo, na Tvém místě bych ponechala pár dní ranní a večerní kojení, ostatní odbourala. Zejména to noční už fakt není v tomto věku nutné. Po několika dnech bych pak nechala už jen to večerní na zklidnění před spaním, a pak tedy to zrušila nakonec. Nebo si to prostě přizpůsob, podle toho, kdy jste zvyklí kojit nejvíc. Nezapomeň ovšem na to, že jakmile začneš kojení vypouštět, musíš mateřské mléko nahradit jiným způsobem (víc mléčných výrobků, UM nebo zde nedávno zmiňovaná obilná mléka).
    Jestli je dítko pořád na prsu zatím závislé, bez řevu se to za tak krátkou dobu asi neobejde, ale to budeš muset nějak vydržet.

  • Kup si homeopatika Lac caninum 30CH, staví laktaci a pomůžou ti s prsy, aby nebolely a nezadělala sis na zánět nebo zatvrdliny, až budeš odstavovat.
    Doporučuji ukončit nejdřív kojení během dne, potom v noci a nakonec i večerní a ranní. Máš na to krátkou chvíli, tak to bude chtít trochu víc razantnější přístup. Kamarádce pomohl džusíček v lahvi - když se ji dítko sápalo po prsou, dostalo sladký naředěný džusíček (když mu dala v lahvi UM, tak to plivala), uvidíš, moje na sladké naopak moc není.

  • ahoj, tak za mě ti já poradím určitě postupné odstavování - je to lepší pro tebe i pro dítě, ale je mi jasné, že ty nemáš tolik času jako já, protože začínáš brát léky... moje dítě má 21 měsíců, v prosinci dva roky a já si řekla, že prostě bych ráda kojení ukončila do toho prosince... v noci jsem kojila i 10 krát, už jsem byla KO a ve dne taky hodně, když jsme byli venku, malá si ani nevzpomněla na kojení, když jsme přišli domů, okamžitě "mami ham" a křik... nakonec, se po mě sápala na návštěvě (mně osobně by kojení fakt nevadilo, ale někteří lidi se dívali blbě), tak jsem si řekla, že prostě pomalu pomaličku začnu s kojení končit... v noci jsem ji prostě vysvětlila, že mlíčko v noci není - ovšem tak velkému dítěti jako tomu mému už se to dá vysvětlilt jakž takž... takže noční kojení po jedné prořvané noci skončilo, nyní většinou kojím až kolem 5 hodiny ráno a to je pro mě velká pomoc.. přes den se už také snažím omezovat, když si vzpomene na kojení, tak ji nějak zabavím a nebo řeknu, že mlíčko zrovna není... chci to udělat tak, abych kojila nejlépe už jen 2 krát denně a třeba ráno a pak pomalu přestávat.... náplasti na prso s tím, že prso má AUA, nebo citron nám nepomohlo..
    ale lituji tě, já bych malou v roce odstavit neuměla, asi bych jí tím ublížila i psychicky... není to jen o tom kojení, ale hlavně o kontaktu, možnosti přitulit se... dítě s matkou jsou si nejblíže u kojení....určitě se v tomto období s dítětem více mazli.

    hodně štěstí a pevné nervy...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 723 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist