Jak být eko

Otázku položila: Anonymní uživatelka #426774 10.12.2020 15:02

Dobrý den, nemáte nějaké tipy, jak být víc eko, ale nic zásadně neměnit? Myslím tím třeba na přejití k ekologickému dodavateli energie, vyhledávat na webu ecosia.. prostě moc se nenadřít, ale změnit to trochu

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka210.12.2020 17:10

    Třídit odpad? Používat látkové tašky místo igelitek? Síťované pratelné sáčky místo mikrotenových na rohlíky v obchodě? Kupovat raději jogurty ve skle než v plastu?

  • kosicek10.12.2020 19:48

    Tak třeba používat co nejméně věcí? Aneb, ve stylu, kdo nic nedělá, nic nezkazí a míň je opravdu nejvíce? Např. výrazně omezit kosmetiku a drogérii... já si třeba vlasy myji vajíčkem nebo žitnou moukou. Na úklid používám ocet, sodu a pod., na praní si dělám mýdlový sliz (jako je to práce, ale zase si ušetřím tahání těžkého pracího prostředku z obchodu i vydělané peníze). A tak je to se spoustou věcí, nějakou práci to člověka stojí, ale nějakou ušetří, třeba i tím, že nemusí právě vydělávat na drahé, ale vesměs komerční ekoprostředky nebo klasické prostředky..Podle mě ekologie prostě nemá být vymoženost bohatých, naopak prostředek pro chudé, který jim umožní neutrácet za blbosti, co dle reklamy nutně potřebují ke spokojenosti..To znamená, že ekologická věc musí být zároveň ekonomicky výhodná a pokud to tak není, tak je to velmi špatně. Paradoxem také je, že dost "eko" věcí se dopravuje přes půl světa, takže jsou vlastně hrozně neeko...

  • Nakupovat na econea.cz. Eshop prodavajici ruzne eko znacky.. Maji celkem prehled a hlidaji, aby pripravky byly opravdu eko. Minimalne pro prehled toho, jake znacky jsou eko, je tato stranka super, navic je zarazena do "vratne penize".
    Ja treba zacala tim, ze jsem si jako uplne prvni eko zbozi poridila menstruacni kalisek a bavlnene odlicovaci tampony. Pak pytlicky na ovoce a zeleninu a nakupuju drogerii a costici prostredky jen na econee. Mimochodem se tam da nakoupit i spousta veci jako darek a maji i svuj blog :-)

  • Skúste si prečítať niečo o minimalizme. Ponúka množstvo tipov, ktorými človek ušetrí aj prírodu, aj peňaženku, aj čas.

  • 1Gabi11.12.2020 10:42

    V první řadě změňte své myšlení. A pohled na naší planetu Zemi. Nějaký prohlížeč je ta poslední věc, která naší přírodě pomůže. Pokud nechcete nic měnit a dělat konkrétní věci jinak (spousta návrhů viz.výše), tak nic :-) já si myslím,že není pravda, že planeta je za 5min před zkázou nebo 5min po ní. Milý covid nám to pěkně ukázal, že naopak lidstvo je už v hodině zkázy a zániku, a že bez lidí ta planeta se hezky obnoví a bude jí dobře. Takže bylo by fajn být na planetu=přírodu hodní a neubližovat jí, možná si nás tu ještě nechá.

  • Tak třeba o tomto tématu jsem našla na těchto anglických stránkách velice hezký článek https://leakshare.org/everyone-can-reduce-their-carbon-footprint/ ... Píše se tam o tom, jak každý může přispět k tomu, aby přestal a snížil trochu tu uhlíkovou stopu, která je dle mého naprosto šílená a její dopad může být katastrofální... Mějte se hezky a trochu občas i přemýšlejte :-)

  • Dorotka374.8.2021 9:13

    Ahojky. Já se snažím odpad minimalizovat, žít bezodpadově. Problematiku odpadů znám z práce kde děláme každý rok roční hlášení o produkci odpadů a tam je krásně vidět kolik těch odpadů je. Kdyžtak více o tom je tady https://ecoservis.eu/rocniho-hlaseni-o-produkci-a-nakladani-s-odpady-za-rok-2021-podane-v-roce-2022/ Navíc za rok 2021 už se vše řeší dle nového zákona o odpadech který je na třídění mnohem přísnější.

  • My teď třeba hodně řešíme nějaké ekologičtější a zároveň i úspornější vytápění. Myslím si, že v tomhle zatím asi vedou tepelná čerpadla. Dost nad jeho pořízením teď přemýšlíme. Je to sice pořád celkem drahá záležitost, ale na druhou stranu se dnes stále dají získat dotace na tepelná čerpadla, viz https://mastertherm.cz/tepelne-cerpadlo/dotace/ což je podle mě velká výhoda.

  • terinator1926.4.2023 14:14

    Dobrý začátek podle mě může být třeba to přestat používat igelitové a mikrotenové sáčky a místo toho používat takovéto papírové tašky - https://www.jarico.cz/papirove-tasky-a-pytle-papirove-tasky-katskup2510.php které jsou podstatně víc ekologické a snadněji recyklovatelné. A nebo úplně nejlepší je podle mého názoru nosit si do obchodu vlastní látkovou tašku. Tak to třeba většinou dělám já.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist