Hypotéka

Otázku položila: Anonymní uživatelka #13270 14.2.2011 6:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že je rálné vzít si hypotéku ve výši 1,5 až 2 miliony korun na výstavbu rodinného domu, když oba partneři, mladí, bezdětní, společně vydělají cca 28. 000,- Kč čistého měsíčně. Resp. vím, že banka hypotéku poskytne, splátky budou cca 10.000,- Kč měsíčně. Žádné jiné půjčky se neplatí, dosud se bydlí u rodičů. Zajímalo by mě, zda je tu někdo v podobné situaci, abych měla představu, jak se dá se zbylým příjmem žít. A především pak, zda lze, dle vašeho názoru, s tímto příjmem vyžít v případě, kdy dojde k poklesu příjmu v případě ženy, která odejda na mateřskou či rodičovskou dovolenou. Příjem by poklesl cca o 3.000,- Kč. Děkuji za každý názor.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, my máme hypotéku ve výší 2,3mil. měsíčně jen za hypotéku platíme 11tis. + inkaso celkem nám měsíčně odchází 19tis.. Zatím v poho výjdem a ještě něco i ušetříme. Jak to bude až půjdu na mateřskou, to je ve hvězdách, ale miminko si moc přejeme a z ušetřených penízků jen to nejlepší pro mímo a my se budeme muset uskrovnit..Můj názor je takový, že pokud chcete sami bydlet, tak na domek nikdy vlastníma silama nenašetříte a hypotéka je v dneší době jediné dobré řešení ..bohužel :(

  • alimos14.2.2011 9:26

    Doporučuji se mrknout na www.sfrb.cz kde máš možnost získat 300 000,- Kč od státu za 2% úroku ročně, což je oproti hypotéce sranda. Navíc za každé narozené dítě ti odečtou 30 000,- Kč z dluhu. Taky ti doporučuji nechat si spočítat i úvěr ze stavebního spoření. My si vzali hypotéku a budeme přecházet ke stavební spořitelně, protože máme strach až nám skončí fixace, kolik nám napálí úroky. Nehledě na to navýšení, které je děsné. U SS je to celou dobu splácení stejné. Navíc můžeš kdykoliv vložit mimořádný vklad, což u hypotéky nejde. Zvaž to pořádně. My jsme huply do hypotéky a teď budeme utíkat. Ale pokud je člověk šetřivý, vyžije ze strašně mála. Už to, že o tom takhle přemýšlíš je dobře :)

  • petulinkaa1314.2.2011 7:47

    Tak my máme taky hypotéku ve výší 1 550 000kc a mam ji pouze na sebe,to jsme si vzali jeste za svobodna a příjem jsem tehdy no tehdy,pred 4 roky měla 17 000kc prumer a dali mi to v pohodě,splátku jsem měla 8000kc a po ukonceni fixace po třech letech platim 9 000, s prijmy jsmee klesly s manželem za tu dobu dohromady o 11 000kc ale nic nenaděláš, když půjdu do podnájmu 3+1 ( mame 3+1) tak za nájem dam 12 000kc a nebude to moje,takže dneska je to ulně jedno, bydlení musíš platit tak jako tak,at máš hypotěku nebo podnájem....musíte vy vědet,jestli do toho jít,ale nevim, pokud nejste svoji,jestli si to budete moct vzít dohromady,nebo jen jeden na sebe,timpádem by se počítalo 14 000kc na jednoho,ted bude zálezet na jak dlouho to budete chtít od který banky si to vezmete a kolik vám vypočítají,já když jsem si hypotěku zařizovala,což bylo na začátku června 2007 a za 3 týdny už jsem měla klíče od bytu.šlo to až moc rychle :-) ale o to nejde,co mi řikala ta moje ženská z banky,která uměla i nemožný,všechno mi zařidila,tak rikala,že si to beru za pět 12,pak už byli problemy s hypotěkami a hlavně,takovou hypotěku co mam já,už bych dneska nenašla....co se týče splátky,uroku atd. nekde už musíš dneska dávat nejako hotovost,aby ti dali hypotéku,takže nevim, co ted je za možnosti a neni,chce to si obejít banky a zjistit nabídky, i když já kde měla učet tak si to od tý banky vzala...a jsem spokoená :-)

  • Ahoj, my jsme tohle dilema řešili před 2 rokama. Vzali jsme si úvěr ze stav. spoření ve výši 1.800.000 Kč, tehdy jsme měli dohromady čistý příjem cca 29.000 Kč, splácíme cca 10.000 Kč. My jsme úvěr použili vyloženě na koupi nového bytu, plus jsme měli ušetřené nějaké peníze na vybavení (kuchyň, spotřebiče, nábytek atd.)- s tím je potřeba taky počítat. Takto žijeme dva roky, neplýtváme penězi ale zároveň se přehnaně neuskromňujeme - minulý rok jsme byli na dovolené plus jsme zvládli uspořádat takovou střední svatbu (výdaje na půl s rodiči). Máme rozděleno kdo co platí (např. manžel splácí ze svého účtu úvěr, takže moc neušetří, já platím ostatní výdaje a držím kasu :-) Už máme i něco našetřeno, pro případ že by se zadařilo a já odešla na mateřskou :-)

  • myslím že to je reálný, jelikož my máme splátku na tuto částku 5000,- měsíčně, záleží na bance - uroku a hlavně co všechno si musíš k hypo pořídit. je třeba dobře vybírat, ale možnosti jsou neskutečné.

  • Dorotka3720.5.2021 16:54

    Ahojda. Řekla bych že reálné to je. Je to vše jen o tom udělat si svůj rozpočet, a také o tom co na to banka. Ale myslím že podle toho co popisuješ nebude problém. Například zde píší o tom https://www.gentlemenfin.cz/ že bankovní hypotéka pro nepodnikatele je pořád snažší než když by žádal podnikatel po kterém vždycky banky chtějí doložit o něco více...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist