Havarijní pojištění

Otázku položila: Anonymní uživatelka #274485 10.3.2022 10:24

Máte na auto havarijní pojištění? Přemýšlíme s manželem, jestli ho na moje auto nechat nebo zrušit. Manžel má na svoje auto a tam ho platí a říká, že tam by ho platil i dál. Ale to auto jsme kupovali jako úplně nové ze salonu a máme ho asi 8 let. Pro mě jsme koupili před 5 lety malé ojeté auto, rok výroby 2010, abych nebyla na nikom závislá, když jsem byla na mateřské. Havarijko jsme automaticky dali taky a zvolili jsme takové, které nám doporučil poradce. Jenže teď jsem si ho trochu nabourala ☹️ Doma na zahradě jsem najela do betonového sloupu a praskl mi nárazník. No a najednou jsme zjistili, že naše pojišťovna vyžaduje smluvní servis, který v okolí ani není. Máme známého mechanika, ale protože není smluvní, tak samozřejmě musíme zaplatit vyšší spoluúčast.
Tak teď přemýšlíme, jestli to má vlastně smysl 🤔. Pojistku mám platnou do května a už jsme koukali i po jiných, ale ty vycházejí cenově mnohem hůř a těžko říct, jestli se to vyplatí...
Tak jsem se chtěla zeptat, jak to máte vy. Jestli pojišťujete i stará auta nebo máte prostě jen povinné ručení.
(Auto mi odhadli na 100 tisíc a jiná pojišťovna chce jen za havarijní 7 tisíc ročně...)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Francy10.3.2022 11:13

    Na autě z roku 2010 to nemá smysl. Havarijko se vyplatí pouze u nového auta.

  • Obecne se rika, ze havarijko se vam vyplati do deseti let stari auta. Osobne bych havarijko uz vypovedela a dalsi nesjednavala.

  • diskutt10.3.2022 17:09

    U havarijního pojištění záleží hlavně na tom, jestli si můžete dovolit pořídit si jiné auto v případě, že se vám stane nějaká nehoda, nebo jej někdo odcizí. Může se stát, že budete zrovna během jízdy ladit rádio, nastane nějaká situace a z auta bude hromada šrotu. Pokud by pro vás jeho jakákoliv ztráta byla vážný problém, pak má smysl uvažovat o nějaké variantě havarijka, kdy od pojišťovny dostanete jimi stanovenou maximální částku. Musíte ale počítat s tím, že kromě povinného ručení, např. 5 tis ročně, budete platit dalších 10 tis navíc za havarijko, nebo jak píšete 7. Dlouhodobě tak sypete do auta peníze, které můžete použít na jeho servis a už je nikdy neuvidíte. Pokud se ale stane nehoda, nezačínáte od nuly, tedy pojišťovna vám vlastně vyplatí vaše vlastní peníze, které jste si mohli šetřit na pořízení budoucího auta, investovat je nebo je jen mít v polštáři.
    Samozřejmě starší auto už nemá takovou hodnotu a mít havarijko pro případ náhody/nehody, která může a nemusí nastat - stejně jako že vás zítra někdo srazí na přechodu nebo spadnete ze schodů. Někdy je ale prostě výhodnější být opatrní a případné vlastní nehody si zaplatit sami a taky vnitřně být smíření s tím, že o auto můžete přijít. Je tam prostě více faktorů ke zvážení, jednoduchá odpověď, že auto je staré tak havarijko nemá smysl, není vždy správná.

  • Znam nekolik lidí z pojišťoven i moje tchyne tam pracovala pres 20 let a říkám jednoznačně,havarijko na auto starší 8 let je nesmysl,kort když to není levna záležitost.Ono kdyz se neco stane a prijdete o auto,tak i s havarijkem si snadno jine nekoupiš,směšné co vyplatí...takze zrušit.

  • donalabuznice28.3.2023 23:52

    Ahoj, dlouho jsem havarijko neměla, ale jednou přišlo poučení, když jsem zavinila menší autonehodu a od té doby jsem si jej pro jistotu na základě srovnání havarijních pojištění přes https://www.rixo.cz pořídila. Člověk totiž nikdy neví a lepší to nepodceňovat.

  • ivanka08725.2. 18:36

    Shánět s manželem https://www.klik.cz/havarijni-pojisteni/ havarijko kdybychom neznali klik, tak bych z toho byla asi skutečně na prášky. Takhle jsem si schopna v neděli večer všechno zařídit a přitom se z toho ani nesesypat. Za tuto službu jsem dost vděčná, a ještě k tomu v českém jazyce.

  • mirinka4512110.3.2022 10:49

    No, my havarijko máme, alespoň co říkal manžel. Ale neměli jsme ho od začátku, protože nebyly penízky. :( Takže jen povinné. Ale pak našel lepší práci na https://www.hitprace.cz/ a hnedka jsme to sjednávali. Ono se to sešlo i s dovolenou na podzim, takže tam jsme chtěli udělat stejně alespoň nějaké krátkodobé zajištění, kdyby náhodou něco. Znáte to... Štěstí přeje připraveným. Ale chápu, že někdy jsou ty pojišťovny fakt naprd. Taky jsme s tím hodně bojovali, abychom si vyjednali dobré podmínky.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist