Genetické vady

Otázku položila: Anonymní uživatelka #112725 27.5.2013 22:40

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na genetické testy. Mám dlouhodobě přítele, uvažujem o miminku, ale přišli jsme na to, že jsme příbuzní. Miminko bychom ale i tak chtěli, ale jen za předpokladu, že by nám testy ukázaly, že má šanci být zdravé. Avšak nevíme na jakou organizaci se obrátit, nebo jaký typ testů hledat. A dají se vůbec takové testy udělat ještě před otěhotněním? Děkuji moc za odpověď.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, my jsme pred otehotnenim (kvuli umrti partnerovy sestry v 6 letech) navstivili sanatorium Helios v Brne, kde nam nejdriv udelali rodinnou anamnezu a pote nabrali krev. Vsechno hradila pojistovna, platili jsme jen 30 Kč. Přístup skvělý, vysvětlili do podrobností a všechny výsledky nám dali domů. Myslím si, že to tak chodí i v jiných centrech. Vyšetření se říká prekoncepční. Kdyžtak mrkni sem: http://www.sanatoriumhelios.cz/geneticka-ambulance

  • Ahoj, mně má gynekoložka vše zjistila a obvolala, dala číslo účtu laboratoře a čislo žádanky jako variabilní symbol k platbě, její sestra mi nabrala krev v ordinaci, já jsem provedla online platbu a odnesla krev i s lejstrem v bublinkové obálce na poštu. Výsledky ořijdou mé gynekoložce a ona mi pak zavolá. Nechala jsem si tedy dělat trochu jiné testy, ale na konkrétním typu asi nezáleží. Poptej se tedy svého praktického lékaře nebo gynekologa. Kdyby nebyli ochotní, zadej do vyhledávače "genetická laboratoř" a najdi si tu nejbližší, tam můžeš i bez žádanky a oni vám už poradí.

  • alimos28.5.2013 6:48

    Myslím, že na genetiku máš nárok i bez doporučení. Zkus tam zavolat. Jinak to, jestli jsme příbuzní byla první otázka genetičky. Nemůžeme již delší dobu otěhotnět, proto jsme na testech byli.

  • dorý den, určitě doporučuju se s přítelem objednat do genetické poradny např. http://www.fnbrno.cz/oddeleni-lekarske-genetiky/k1479 a nebo ty soukromé, záleží na tom, odkud jste. mělo by jít o několik sezení s lékařem-genetikem, který s vámi projde rodinnou anamnezu, sestaví rodokmen, navrhne molekulárně-genetické testy které se u vás provedou (veškerá vyšetření se dělají z periferní krve) a posléze přetlumočí a vysvětlí všechny výsledky. výstupem by mělo být jaká je pravděpodobnost, že vaše dítě bude mít nějakou konkrétní genetickou chorobu.
    největší smysl to má ještě pře otěhotněním - vyštřují se budoucí rodiče. všechno vám tam vysvětlí a jak psaly holky, hradit by to měla pojištovna ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 554 odpovědí a 409 732 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist