Etiketa - kdo by měl zaplatit večeři?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #394141 29.8.2018 17:27

Moji rodiče budou mít cestu za námi a chtějí zajít do naší oblíbené restaurace na večeři. Obvykle se vídáme několikrát do roka (manžel je většinou víc zaneprázdněný takže on je vidí tak 3x do roka), většinou u nich, občas u nás, vždycky jíme to, co kdo uvaří. Ten den nám ale půjčují auto, se kterým pojedeme na dovolenou. Máme i vlastní auto, se kterým bychom mohli jet, ale bereme si jejich kvůli podstatně nižší spotřebě. Oni si tím pádem berou naše auto. A my díky tomu dost ušetříme za benzín.

Pak je tu další situace, na tuhle dovolenou beru manžela já - díky němu se mi podařilo vydělat pěkné peníze a tak jsem řekla, že tuhle dovolenou platím. Jídlo, ubytování, cestu, všechno. On zase platil tu minulou (a podstatně dražší) i tu příští (už koupil letenky), takže proč ne. Jinak teda jsem na mateřské. Což souvisí s tou cestou na letošní dovolenou a mou otázkou, kdo by měl platit večeři, protože já bych chtěla, aby ji zaplatila naše strana jako poděkování za půjčení auta.

Trochu se bojim, že moji rodiče to budou chtít zaplatit, protože jsem na mateřské a protože byl jejich nápad jít tam na večeři. Nemyslím si, že by očekávali od mého manžela, zvlášť když se tak často nevídají, aby zaplatil za všechny. Já ale chci, abychom to platili my, a vzhledem k výše zmíněným důvodům (jsou to MOJI rodiče a půjčují nám auto na cestu, kterou chci platit) bych to měla zaplatit já - což se samozřejmě nehodí a před odchodem do restaurace jsem plánovala dát manželovi peníze na tuto večeři, aby tam zaplatil. Což je taky divný a myslim si, že on to nepřijme. Co si o tom myslíte vy?

Někoho může zarazit zajímavá finanční situace v naší domácnosti (moje peníze vs. jeho peníze) - máme to asi trochu zvláštně, ale zkrátka oba máme dostatek svých vlastních prostředků a náš vztah netrvá zase tak dlouho (3 roky), takže nemáme potřebu své prostředky sjednotit. On účet stejně nerad používá a všechno jede v hotovosti... já zase hotovost nemám nikdy a používám jen kartu... nájem platíme vyrovnaně, a ostatní věci se tak nějak samy přirozeně rozdělily.... a oběma nám to vyhovuje...

  • 29.08.2018 18:59:51 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 29.08.2018 18:59:31 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • petulinkaa1329.8.2018 21:13

    Ja si myslim, ze právě ta vase situace jak to mate s financemi dělá takovou paseku v takových, ano nepodstatných věcech, kdyby jste měli peníze normálně vaše, společne, tak prostě zajdete na večeři s rodiči a zaplatíte, hotovo, me přijde zvláštní mít takto nastavené peníze a vůbec si to neumím představit takhke žít, kazdopadne pokud vam to vyhovuje, je to vaše vec :-)

  • Ja moc nechapu co tedy resis? :) Tak bud si postav hlavu a zaplat to, nebo pred odchodem az budes chtit platit se vzdal od stolu, zaplat tak at ostatni nevi a pak uz nebudou moct nic rict kdyz na to prijde.
    Jinak financni situace u vas je sice zvlastni, nicmene jake si to udelate, takove to mate a asi vam to tak vyhovuje :-), ale naopak nevidim duvod proc by tedy nemohl veceri zaplatit tvuj muz... To ze tve rodice nevida casteji prece neznamena ze by se mohl projevit jako hlava rodiny a zacalovat :) a ted to vyzni blbe - ale pokud mate penize na dovcu, je uz nejaka vecere zanedbatelna ne? :)

  • Jinak z hlediska etikety si myslim ze by urcite mel za veceri platit muz. I kdyz jsem si to zadala do googlu, nasla jsem neco ve smyslu, cituji:
    "Když za sebe nechá muž zaplatit? To je vrchol buranství." :-D

  • My mame tez penize kazdy zvlast, ale hanba by me fackovala, kdyby se sam nenabidl veceri zaplatit!

  • i dkyby měl zaplatit tvou kartou (čí finance to budou, si vyřeště sami dva v soukromí), tak rozhodně by měl platit muž.

  • Mne teda vase rozdeleni penez prijde normalni. My jsme spolu s chlapem 15 let a taky mame kazdy svuj ucet. Za tu dobu jsme si postavili dum a stale jedeme na 2 ucty. At si kazdy kupuje, co chce. Ja bych se teda zblaznila jet jen na jeden ucet.

  • Ja to mam doma stejne. Kdyz chci zaplatit proste se vzdalim od stolu a zaplatim v klidu na baru. Nebo se dohodnu predem s pritelem a vysvetlim mu, ze chci, aby za kazdou cenu zaplatil a vyrovname se doma. Pritel to chape a je to OK. Vyhovuje nam mit penize zvlast a ze to lide maji jinak, jejich vec.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 197 otázek, kterým se dostalo 271 491 odpovědí a 409 682 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist