Epilepsie a miminko

Otázku položila: Anonymní uživatelka #438933 5.4.2022 13:14

Holky je tu někdo,kdo má epilepsii a i tak má zdravé miminko? S doktorkou jsem se o tom bavila,těhotenství schvaluje ale můj gynekolog tvrdí že kdybych otěhotněla,byl by lepší potrat protože dítě nebude zdravé. Mám v plánu změnit gynekologa,začala jsem brát kyselinu listovou ale i tak mám v sobě malý strach že miminko bude postižené...Epilepsii mám od 16ti,za tu dobu "jen" 6 velkých záchvatů,jinak jsem před změnou léčby měla párkrát týdně malé záchvaty (zahledění,nevnímání okolí..),teď jsem v pořádku,léky zabírají jak mají,jen mě zajímá jestli i s epilepsií máte zdravé miminko,a průběh těhotenství s epilepsií.Děkuju předem za odpovědi. :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terja945.4.2022 15:25

    Zkusila bych změnit lékaře. Sama mám epilepsii. Když sem se na toto téma bavila s neuroložkou, tak mi doporučila plánovat a 3 měsíce před otěhotněním brát kyselinu listovou a samozřejmostí je stabilizovaný stav bez záchvatů. :) Také záleží, co berete za léky - některé můžou ublížit miminku (snad opiáty - Valproát). Miminko bude v pohodě, když bude i maminka. Jistota je rizikové těhotenství, ale sama si říkám, že miminko je dobře schované v bříšku v plodové vodě. Hlavně se nevzdávat a zajít si pro druhý názor k jinému lékaři nebo se zkusit poptat na fb skupinkách o epilepsii. Držím pěsti ♥

  • Bohužel vám poradit nedokážu, ale snad se někdo najde. Každopádně bych si u více lékařů zjistila co a jak, zvláště u odborných ke kterých chodíte. Klidně si nechte i někoho doporučit. Gynekologa bych asi také změnila. Nikdo vám nemůže na 100% tvrdit , že něco nějak bude. Dítě má vždy geny obou rodičů ( pokud není epilepsie dědičná zrovna na Y chromozomu - což by chtělo asi zjistit u odborníků ) tak je tu možnost naprosto zdravého dítěte.

  • Na internetu je plno článku... Co jsem tak pochopila, pro miminko je nebezpečný záchvat kdy se do krve uvolňují látky, které mohou způsobit poškození dítěte...
    http://www.porodnice.cz/tehotenstvi-a-z/tehotenstvi-a-epilepsie

  • :-) teta moje se narodila s epilepsii.. ma tezke zachvaty obcas... a ma dve zdrave deti ktere maji ted uz pres 20 let a jsou zdrave a sestrenka ma taky uz miminko... narodily se zdrave a nemaji epilepsii..

  • Eika6.4.2022 7:43

    Dobrý den,
    mohu-li přispět zkušeností.
    Moje švagrová je epileptik (poúrazová epilepsie v dětství). Sama o tom ani nevěděla (netuším jak je to možné asi jí to doma neřekli) až u prvního těhotenství v 8. měsíci dostala grand mal záchvat. Takže rychlá a císař. Malá se narodila už celkem velká, ale i tak měla poporodní komplikace a má do dnes potíže s učením.
    U druhého těhotenství již věděla, co se může stát a byla hlídaná neurologem a druhý chlapeček se narodil v pořádku a je zdravý (zatím) - je mu už 9. let.
    Takže pokud to proberete s neurologem, tak si myslím, že by nemusel být problém.

  • WojKa12.4.2022 13:05

    Co se týče průběhu těhotenství s epilepsií, tak to bohužel neporadím. Ale mám tatínka epileptika a my s bratrem jsme zdraví(oba už máme přes 30 let). Já ani bratr jsme nikdy žádný záchvat neměli. Ale moje prvorozená měla dva záchvaty v 16 měsících. Ale epilepsie se neprokázala. Říkali, že se to těžko prokazuje u takhle malých dětí. Takže těžko říct, jak moc to může být dědičné.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 713 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist