Dotace na starý dům - zateplení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #394878 5.4.2019 0:00

Ahoj,

pustili jsme se do rekonstrukce velmi starého domu v Královéhradeckém kraji. Ve hře byla i stavba nového domečku ovšem manžel má vzpomínky z dětství na prázdniny u dědy.. a nakonec jsme se rozhodli dům úplně celý zrekonstruovat.. Ono ,,Jen něco udelat" nejde neboť dům je z roku cca 1960 a mám pocit, že se od té doby nic neudělalo.. Střecha- teče a ještě starý Eternit, Okna velmi stará na výměnu všude, k domu jen přivedena na zahradu přípojka plynu, vody, kanalizace.. JEN NA ZAHRADU - DŮM NENI NAPOJEN.. v domě žádné radiátory.. topili jen kamny. O elektřině nemluvě.. Budem měnit střechu, Okna a zateplovat + dávat nějaký kotel.. atd
Je tu někdo, kdo žádal o dotaci? Pomohla vám trošku ? My budeme rádi za každou korunu jen nevím, co vše okolo potřebuji.. a ano týden již procitam články okolo toho, ale popravdě vůbec tomu nerozumím.. dělá někdo toto ? Že by mi zdokumentoval třeba dům a poradil na co mame narok z dotace atd.. ? Co, jak, kde ? Jak jste toto řešili vy ?

Děkuji za pomoc

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nejsem odborník přímo na tyto věci..ALE.. nevyplatí se dům zhodit, postavit na tom místě nový? Když pomineme citové vazby, které manžel k němu má. Nevím, v jakém stavu jsou zdi, z čeho. Upřímně bych doporučila se radit s projektantem. Je to rozhodně méně nákladnější, než střílet naslepo(jen můj názor). Co se týká dotací, vím, že existují dotace na dešťovou vodu(to se chystáme my-z nádrže dešťovky splachovat atp.), kotlíkové nevím jak jedou. Ale obecně jdou dotace v rámci nějakého šetření živ.prostředí. Například nízkoenergetické domy, pokud se nepletu. Při rekonstrukci budete muset měřit radon -a to i při novostavbě(pravděpodobně uvnitř objektu-záleží na stavebním úřadě, co bude vyžadovat a také na stavu domu-chybí li podlahy, je zcestné měřit uvnitř), pro stavební povolení, rekonstrukci. My osobně vlastníme starý dům, metrové zdi, klenby, zdi cihla. Střecha je zachovalá, zdi jsou suché. Rozhodně nemusíme tolik do domu zasahovat, koupili jsme po částené rekonstrukci. Možná jednou střecha, ale trámy jsou zatím zdravé. Dál budete tahat přípojky, lítání u plynáren je taky sranda. Pak ekologicky likvidovat střechu. Opravdu bych zvážila, jak moc se to vyplatí. Ale fakt střílím naslepo. Nevím, jaké jsou Vaše fin.možnosti. Ale projektant by Vám asi pomohl nejvíc(ne zadarmo-termínově to taky nebude žádná sláva). Vše by zařídil. Nejsem jedním z nich, nedělám reklamu. ;-) U dotací opravdu nevím, ale bojím se, aby jste fin.nekrváceli.

  • Risu5.4.2019 14:18

    Podle toho, jak to popisujes, je nejlepsim resenim zbourani a stavba noveho :( Do oprav, uprav a dodelavek tohoto vrazite statisice a nikdy to nebude tiptop na bydleni :(

  • petulinkaa136.4.2019 23:25

    Je třeba zvážit celkove rozpočet na rekonstrukci, jestli vám to bude dělat firma nebo budete dělat svépomocí. Dům je z čeho? veprik, kámen, cihla? pokud je to cihla určitě do opravy jděte, ono postavit něco nového není vždy to lepší a určitě ne mnohdy levnější ;-) my dělali topení taky, manžel před xx lety zadal o dotaci ještě s bývalou manželkou a ani prd, ted jsme se o nic neprosili, financujeme sami a děláme svépomocí, hlavne vnitřek. Fasadu, topení s kotlem a střechu dělali firmy. Tyhle žádosti jsou na dlouhé lokte a papírování šílene 8-o

  • My jsme také chtěli dotaci na nový dům, ale neprošlo to a my jsme si tak museli vlastníma rukama na ten dům vydělat. On ani nebyl v nějak hezkém stavu. Bylo na něm potřeba hodně zapracovat. Třeba taková výměna střesní krytiny byl hrozný průser. Nebýt firmy https://www.blachotrapez.cz/ nevíme, co bychom dělali.

  • Ahoj, my jsme si také koupili starý rodinný dům a přesně jak píšeš, měníme v něm úplně všechno. O dotace jsme nežádali, ani mě to nenapadlo, a myslím si, že bychom ji stejně nedostali. Než bychom vyřídili vše potřebné, tak by to trvalo určitě dlouho a to budeme s manželem radši dělat :-) . Už máme vyměněnou střechu, podlahové topení a minulý týden nám zadělali plastová okna, která jsme objednali z Pramos https://www.pramos.cz/okna/plastova-okna/ , takže nám konečně v zimě nebude dovnitř táhnout :-) . Přes zimu budeme pokračovat, protože nás toho vevnitř čeká ještě hodně a na závěr fasáda :-) .

  • Dorotka3712.5.2021 19:52

    Ahoj. My jsme žádali o dotaci na dešťovku. S výsledkem jsme moc spokojení. Stejně jako píšeš i ty, tak se snažíme šetřit každou korunu, a po tom co jsme začali využívat dešťovou vodu tak opravdu platíme za vodu méně. Více o tom co je k využívání dešťovky a potažmo i té dotace je potřeba mají zde https://eshop.afriso.cz/destova-voda/c-213 Jinak nádrž na dešťovou vodu a všechno kolem toho řešil partner, zas tak kovaná v tom nejsem...

  • Plánujeme zateplovat letos dům a vybudovat si doma i krbová kamna pro snížení nákladů za vytápění domu. Nevybíral jste někdo v poslední době krbová kamna? Dokážete mi poradit, od koho je koupit?

  • Vaclavickova23.5.2021 23:44

    S manželem jsem vybírala krbovou vložku od českého výrobce, který nabízí účinné krbové vložky. Za málo dřeva dokáží vydat hodně tepla, takže jsou úsporné a nezůstává v nich potom ani moc popela.

  • Asi si také budeme muset zajít nechat někde poradit, od kterého výrobce to máte?

  • Vaclavickova25.5.2021 9:42

    Máme krbovou vložku od českého výrobce https://www.krby-bef.cz/cz/pasivni-krbove-vlozky , tady najdete i seznam prodejců, kteří jsou po celé republice.

  • No, já úplně nevím, jak je to s těmi dotacemi, ale my jsme se rozhodli všechno raději řešit na vlastní pěst, protože se spoléhat na nějaký stát ohledně peněz, to by nedopadlo úplně nejlépe... Naštěstí jsme si našli tuto firmu zde - http://www.pwinterier.cz , která nám to udělala za docela dost dobré peníze, takže nebyly ani třeba žádné dotace :D

  • Leniksolanova23.8.2021 13:59

    Využil jste někdo dotaci na pořízení tepleného čerpadlo? Vyplatí se to?

  • Janatova26.8.2021 10:41

    Pozvala jsem si k nám do domu firmu, která dělá kompletní řešení tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny. Nechala jsem si zpracovat nabídku a možnosti. Vybrala jsem si nakonec teplené čerpadlo i s fotovoltaickou elektrárnou a využila jsem k tomu i statní dotace. Firma mi to vyřídila celé, takže jsem s tím neměla starosti. Teplené čerpadlo zvládá bez problému vytápět i větší dům.

  • Leniksolanova27.8.2021 11:00

    Bylo složité si zažádat a vyřídit tu dotaci?

  • Janatova28.8.2021 0:25

    Tak to já popravdě úplně nevím, protože nám to vše včetně dotace zařizovala firma https://nelumbo.cz/ Dělají teplená čerpadla, fotovoltaické elektrárny a celkové řešení úspor energií na domě.

  • JanaK2025.1.2022 11:34

    Dobrý den, my jsme se při rekonstrukci také zaměřili na zateplení, díky kterému jsme chtěli trochu ušetřit na nákladech za topení. Vše šlo jako po drátkách. Jediný problém se naskytl v <a href="https://www.livli.sk/kategorie/kuchyna-665/">kuchyni</a>, kde měli řemeslníci problém se zateplením. Nakonec bylo během pár dní hotovo a mohli jsme se pustit do posledních úprav.

  • My jsme si nakonec zateplení financovali ze svého. O dotaci jsme tedy nežádali. Je ale pravda, že v našem případě to zateplení až tak draho nepřišlo. Potřebovali jsme totiž zateplit jen jednu stranu domu. Právě na to jsme nakonec vybrali jedno řešení od Baumitu, viz https://baumit.cz/produkty/komponenty-pro-zateplovani Zatím naprostá spokojenost, ta úspora je opravdu cítit.

  • MagdaRadilka86.3.2023 21:24

    Ahoj, taky zrovna řešíme čerpání dotace na opravy domu a našla jsem si zajímavý článek na https://www.okwu.cz/ o tom, na co se vztahuje dotace z programu Nová zelená úsporám, tak doporučuju přečíst. Je to dobré si to zjistit, protože každá koruna, která se od státu získá v rámci dotace se počítá :-) .

  • ivanka08712.3.2023 23:35

    Koukala jsem se na ty vaše baráčky které jste zase postavili a dodali klientů a opravdu se mi to moc líbí. Jen bych měla otázku jestli se tam někam dají vlastně přidělat https://www.rolig.cz/ kamna a nebo to je naprosto nereálný koncept. Děkuji za odpověď.

  • esternovakova197021.9.2023 8:34

    Naše rodina se v současné době snaží ušetřit opravdu kde to jenom jde, protože když se podívám třeba na to jak by se dalo ušetřit na výměně plynového kotle dotace přes https://www.rolig.cz/dotace tak se nestačím divit tomu proč třeba někteří sousedi, kteří na tom jsou finančně hůře, se mají najednou tak dobře.

  • No, my se letos chystáme na rekonstrukci střechy a zároveň bychom rádi udělali i její zateplení. To se podle mého názoru celkem často opomíjí, zvlášť pak u starších domků. Je ale pravda, že na rekonstrukci ještě ani pořádně nemáme vybranou vhodnou krytinu. Zatím to ale vypadá tak, že zvolíme dřevěné střešní šindele, viz https://www.sindel-stresni.cz/drdlik-drevene-krytiny To se k našemu domku podle mě perfektně hodí.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 516 odpovědí a 409 718 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist