Dětský psychiatr - anorexie

Otázku položila: Anonymní uživatelka #425227 9.8.2020 19:24

Ahoj, je mi 14 a myslím, že by mi pomohlo, kdybych zašla za psychologem nebo psychiatrem (teď nevím, jaký je v tom rozdíl). Mám pocit, že nejspíš trpím anorexií. Za rok jsem zhubla 11 kg (z 56 kg na 45 kg při 170 cm). Bojím se hodně kalorických jídel atd. Mamka si samozřejmě všimla, že jsem hodně hubená a slíbila jsem jí, že přiberu alespoň na 50 kg, ale mám hrozný strach z přibírání. Mně samotné se moje tělo nelíbí. Mám hrozně hubené nohy a ruce a leze mi páteř, ale přijde mi, že mám hrozně velké břícho - takové nafouknuté jako kdybych byla těhotná. chtěla bych, abych měla tlustší nohy a ruce, ale bojím se, že když přiberu, budu mít ještě větší břícho. Bojím se jít k obvodnímu lékaři, aby mě třeba nechtěl poslat do ozdravovny nebo něco takového, nevím jak to chodí. Chtěla bych navštívit odbornou pomoc, ale nevím, jestli se za psychologa platí a jestli si to můžeme dovolit. Ke školnímu se mi nechce, protože se bojím, že by se o mých problémech dozvěděli spolužáci a učitelé a ještě by to chtěli řešit třeba ve třídě atd. jestli chápete. Je tady prosím někdo, kdo by mi poradil, kam zajít a popřipadě kolik to stojí?

Ještě bych chtěla doplnit, že už jsem od ledna neměla menstruaci, ale pouze špiním.

Bojím se, že nebudu moci mít děti. Je to možné?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Laaaaaaaaaaaaa9.8.2020 22:51

    Psycholog není lékař, je to pouze clovek, který má vystudovanou psychologii a vede s klienty terapie, povida si s tebou, řeší problémy a tak.
    Psychiatr je lékař, který má vystudovanou medicínu a atestaci na psychiatrii a je kompetentní k předepisování léků a stanoveni diagnózy, narozdíl od psychologa, který tak nemůže učinit. Psychologové nebývají placení zdravotní pojišťovnou, částky jsou různé pohybují se od 300 do několika tisíc, většinou pro studenty je castka nižší.
    Jelikož nejsi zletilá, tak si myslím, že nemůžeš jít ani k jednomu z nich bez rodičů.(nejsem si úplně jistá). Takže to první, co uděláš je, že řekneš mamince, kamarádce, tetě, babičce, paní učitelce, prostě tomu, komu budeš schopna se svěřit, že máš problém s anorexií a potřebuješ pomoct. Ver mi, že každý bude ochotný ti pomoci. Nenechavej tento problém jen sama na sobě, jsi ještě dítě a nemusíš všechno zvládnout sama, rodiče nebo blízcí ti pomůžou!
    Lepší bude, když půjdeš rovnou k psychiatrovi, aby určil závažnost a případnou léčbu. Anorexie je přeci jen nemoc. Psycholog by tě s největší pravděpodobností nasměroval stejně k psychiatrovi.
    Budu ti držet palce, napiš mi potom, jak to dopadlo. :-)

  • macicekkajik9.8.2020 19:59

    Nafouklé břicho máš z toho, že jsi podvyživená. Přiber na normální váhu, Zpevni si tělo a břicho budeš mít ploché. Zajdi si k psychologovi a hlavně to řekni rodičům. Vždyť rodiče jsou od toho, aby pomáhali svým dětem od starostí, které mají. Kdyby jsi se svěřila již dříve, nemuselo to dojít takto daleko. Ale teď je důležité, že to chceš řešit, že si uvědomuješ problém. Psycholog bývá placený zdravotní pojišťovnou. Nebo zajdi ke školnímu psychologovi pro začátek.

  • řekni to mamce, řekni z čeho a proč máš strach, řekni to lidem kolem sebe, co tě mají rádi, mamka potom navrhne třeba optimální řešení, za obvoďákem klidně jdi a klidně to řeš i s ním, do ozdravovny tě nepošle, ba naopak, nejspíš ti napíše žádanku na psychiatrii, kde najdeš doktora, který ti bude schopný s problémem pomoci výrazněji, je dobré a důležité, že si sama uvědomuješ, že máš roblém a chceš ho řešit, ale sama to nevyřešíš, nech si pomoci od rodiny a blízkých :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist